Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Octombrie 2007
LMMJVSD
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 5 Octombrie 2007
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
MAFIA DIN SÃNÃTATE

MAFIA DIN SÃNÃTATE

• doctor Letitia Damoc, director al SJA, este tentatã sã nu semneze contractul de management • modificãri survenite în timp ce concursul de manageri era în plinã desfãsurare stabilesc salarii de mizerie, interzic efectuarea gãrzilor si impun renuntarea la alte activitãti • un manager de ambulantã are sapte drepturi si 52 de îndatoriri si riscã o sumedenie de sanctiuni •

Doctor Letitia Damoc, director al Serviciului Judetean de Ambulantã (SJA) Neamt, care a promovat cu cea mai mare notã din tarã (9.30) concursul de manager organizat recent de cãtre Ministerul Sãnãtãtii, este pe punctul de a nu semna contractul de management cu indicatorii de performantã. Doctor Damoc se declarã extrem de dezamãgitã de prevederile acestui document, conform cãruia un manager de serviciu de ambulantã din România are 52 de îndatoriri si numai 7 drepturi. Si dacã tot are o grãmadã de responsabilitãti, trebuie stimulat, adicã... plãtit cu un salariu de mizerie.
Astfel, potrivit unui ordin al ministrului sãnãtãtii, care modificã Legea 95/2006, a reformei sistemului sanitar, salariul managerului Ambulantei este cel corespunzãtor gradului profesional pe care îl are, la care se adaugã doar indemnizatie de conducere de 40%, neluîndu-se în calcul în nici un caz sporurile aferente unitãtii pe care o conduce.
Mai mult decît atît, un manager de Ambulantã este ajutat sã se deprofesionalizeze, interzicîndu-i-se efectuarea gãrzilor. Acest aspect este prevãzut în acelasi act normativ apãrut la finele lunii trecute, adicã exact în intervalul în care concursul pentru managerii serviciilor de ambulantã era în plinã desfãsurare.
Iar pentru ca tacîmul sã fie complet, cel care conduce un astfel de serviciu, considerat strategic, în orice judet, în timpul situatiilor de urgentã, este obligat sã renunte la orice activitate profesionalã si functie pe care o mai detine.
„Am citit cu mare atentie contractul de management pe care ar trebui sã îl semnez si sînt nu numai socatã, ci si profund dezgustatã. Consider cã este plin de aberatii si cã este o desconsiderare a managerului de Ambulantã ca specialist, profesionist si ca om care a dovedit cã stie, poate si vrea sã facã treabã. De exemplu, conform Constitutiei si Codului Muncii, am dreptul sã muncesc si sã fiu plãtitã pentru activitatea prestatã, sã mã odihnesc noaptea, sîmbãta si duminica, ba chiar si dreptul de a fi informatã despre activitatea din serviciul pe care îl conduc. Pe lîngã cele 52 de îndatoriri pe care le am, activitatea mea este analizatã dupã criterii de performantã bine stabilite pe care trebuie sã le îndeplinesc. Si anume, cel economico-financiar, medical, al resurselor umane, precum si cel de calitate a serviciilor. Si pentru cã sînt medic specialist, salariul meu ar fi de 10, 4 milioane de lei vechi, plus 40% indemnizatie de conducere. Cu alte cuvinte, rãspunderea mea este mult mai micã decît cea a unui manager de spital care are un salariu de multe zeci de milioane de lei, în functie de numãrul de paturi din unitate“, a declarat doctor Letitia Damoc, directorul SJA Neamt.

Mafie pînã si la repartizarea autosanitarelor

Acelasi medic este contrariat de faptul cã în calitate de manager i se cere activitate de calitate, ba chiar performantã, fãrã a avea dotare corespunzãtoare, personal suficient si fonduri pe mãsurã. Nemultumirile legate de aceste aspecte au fost aduse de mai multe ori la cunostinta conducerii Ministerului Sãnãtãtii de cãtre director Letitia Damoc, dar rezultatele demersurilor încã nu au apãrut. Ani în sir ministerul de resort nu a permis scoaterea la concurs a posturilor vacante în vederea efectuãrii de angajãri. Odatã cu aderarea României la Uniunea Europeanã, încercîndu-se alinierea la legislatia în domeniu, Ministerul Sãnãtãtii a aprobat angajãrile de personal, numai cã acum medicii urgentisti care ar putea sã lucreze la Ambulantã pleacã în strãinãtate unde li se oferã contracte de muncã si salarii de patru ori mai mari decît în tarã. Mai mult decît atît, un ordin recent al ministrului sãnãtãtii prevede ca managerul Ambulantei sã fie sanctionat în cazul în care cheltuielile de personal depãsesc 60% din bugetul total al unitãtii.
În momentul de fatã, SJA Neamt are 305 angajati care efectueazã ore suplimentare pentru ca unitatea sã desfãsoare o activitate optimã si sã facã fatã solicitãrilor. Aceste ore suplimentare trebuie plãtite, iar în aceste conditii, cheltuielile de personal sînt în jur de 70%.
„Nu e destul cã angajatii Ambulantei Neamt lucreazã în conditii de maxim stres din cauza cã trebuie sã suplineascã lipsa de aparaturã performantã, mi se cere si sã nu-i plãtesc? De fapt, nu mã mai mirã nimic, atît timp cît ministerul este surd la solicitãrile fãcute de reprezentantii serviciilor de ambulantã din teritoriu. Dupã achizitia de autosanitare fãcutã în luna august de cãtre Ministerul Sãnãtãtii, nouã ni s-au alocat numai 23 de autosanitare, adicã jumãtate din cît am solicitat, în functie de solicitãri, masini pe care le vom primi pînã la sfîrsitul anului viitor. Din 100 de ambulante de tip C achizitionate de minister, adicã acelea ultraperformate, ni s-a repartizat una, din 250 ambulante de tip B 4x4, ni s-au alocat 2, din 450 ambulante tip B 4x2 ni s-au repartizat 9. Mafia sistemului sanitar functioneazã pînã si în ceea ce priveste repartitia autosanitarelor. Am contestat aceastã repartizare de autosanitare fãcînd un memoriu cãtre minister si argumentînd de ce avem nevoie de mai multe. Tinînd cont de toate acestea, nu pot sã spun decît cã ministerul îsi bate joc de conducerile Ambulantelor, fãcînd jocul acelora care spun cã din cauza lor mor oameni. Dacã e asa, nu doresc sã mai fiu bãtaia e joc a nimãnui si plec din acest serviciu, desi am participat la concursul de manager si am demonstrat cã am ceva în cap si sînt în stare sã conduc. Dar, pe de altã parte, mã voi lupta cu toatã puterea sã demasc mafia existentã în acest sistem“, a conchis doctor Letitia Damoc, director al SJA Neamt.

Articol afisat de 2684 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Lãcrãmioara ILISESCU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective