Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
RSS News Feed - Monitorul de Neamt Retele Sociale si RSS
RSS - Monitorul de Neamt
Calendar- Arhiva de Stiri Octombrie 2007
LMMJVSD
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Monitorul Neamt
 Judetul Neamt
 rochii.ro
 fantastic.ro
 culise.ro
 grazie.ro
 odeon.ro
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Locale 5 Octombrie 2007
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email
MAFIA DIN SĂNĂTATE

MAFIA DIN SĂNĂTATE

• doctor Letitia Damoc, director al SJA, este tentată să nu semneze contractul de management • modificări survenite în timp ce concursul de manageri era în plină desfăsurare stabilesc salarii de mizerie, interzic efectuarea gărzilor si impun renuntarea la alte activităti • un manager de ambulantă are sapte drepturi si 52 de îndatoriri si riscă o sumedenie de sanctiuni •

Doctor Letitia Damoc, director al Serviciului Judetean de Ambulantă (SJA) Neamt, care a promovat cu cea mai mare notă din tară (9.30) concursul de manager organizat recent de către Ministerul Sănătătii, este pe punctul de a nu semna contractul de management cu indicatorii de performantă. Doctor Damoc se declară extrem de dezamăgită de prevederile acestui document, conform căruia un manager de serviciu de ambulantă din România are 52 de îndatoriri si numai 7 drepturi. Si dacă tot are o grămadă de responsabilităti, trebuie stimulat, adică... plătit cu un salariu de mizerie.
Astfel, potrivit unui ordin al ministrului sănătătii, care modifică Legea 95/2006, a reformei sistemului sanitar, salariul managerului Ambulantei este cel corespunzător gradului profesional pe care îl are, la care se adaugă doar indemnizatie de conducere de 40%, neluîndu-se în calcul în nici un caz sporurile aferente unitătii pe care o conduce.
Mai mult decît atît, un manager de Ambulantă este ajutat să se deprofesionalizeze, interzicîndu-i-se efectuarea gărzilor. Acest aspect este prevăzut în acelasi act normativ apărut la finele lunii trecute, adică exact în intervalul în care concursul pentru managerii serviciilor de ambulantă era în plină desfăsurare.
Iar pentru ca tacîmul să fie complet, cel care conduce un astfel de serviciu, considerat strategic, în orice judet, în timpul situatiilor de urgentă, este obligat să renunte la orice activitate profesională si functie pe care o mai detine.
„Am citit cu mare atentie contractul de management pe care ar trebui să îl semnez si sînt nu numai socată, ci si profund dezgustată. Consider că este plin de aberatii si că este o desconsiderare a managerului de Ambulantă ca specialist, profesionist si ca om care a dovedit că stie, poate si vrea să facă treabă. De exemplu, conform Constitutiei si Codului Muncii, am dreptul să muncesc si să fiu plătită pentru activitatea prestată, să mă odihnesc noaptea, sîmbăta si duminica, ba chiar si dreptul de a fi informată despre activitatea din serviciul pe care îl conduc. Pe lîngă cele 52 de îndatoriri pe care le am, activitatea mea este analizată după criterii de performantă bine stabilite pe care trebuie să le îndeplinesc. Si anume, cel economico-financiar, medical, al resurselor umane, precum si cel de calitate a serviciilor. Si pentru că sînt medic specialist, salariul meu ar fi de 10, 4 milioane de lei vechi, plus 40% indemnizatie de conducere. Cu alte cuvinte, răspunderea mea este mult mai mică decît cea a unui manager de spital care are un salariu de multe zeci de milioane de lei, în functie de numărul de paturi din unitate“, a declarat doctor Letitia Damoc, directorul SJA Neamt.

Mafie pînă si la repartizarea autosanitarelor

Acelasi medic este contrariat de faptul că în calitate de manager i se cere activitate de calitate, ba chiar performantă, fără a avea dotare corespunzătoare, personal suficient si fonduri pe măsură. Nemultumirile legate de aceste aspecte au fost aduse de mai multe ori la cunostinta conducerii Ministerului Sănătătii de către director Letitia Damoc, dar rezultatele demersurilor încă nu au apărut. Ani în sir ministerul de resort nu a permis scoaterea la concurs a posturilor vacante în vederea efectuării de angajări. Odată cu aderarea României la Uniunea Europeană, încercîndu-se alinierea la legislatia în domeniu, Ministerul Sănătătii a aprobat angajările de personal, numai că acum medicii urgentisti care ar putea să lucreze la Ambulantă pleacă în străinătate unde li se oferă contracte de muncă si salarii de patru ori mai mari decît în tară. Mai mult decît atît, un ordin recent al ministrului sănătătii prevede ca managerul Ambulantei să fie sanctionat în cazul în care cheltuielile de personal depăsesc 60% din bugetul total al unitătii.
În momentul de fată, SJA Neamt are 305 angajati care efectuează ore suplimentare pentru ca unitatea să desfăsoare o activitate optimă si să facă fată solicitărilor. Aceste ore suplimentare trebuie plătite, iar în aceste conditii, cheltuielile de personal sînt în jur de 70%.
„Nu e destul că angajatii Ambulantei Neamt lucrează în conditii de maxim stres din cauza că trebuie să suplinească lipsa de aparatură performantă, mi se cere si să nu-i plătesc? De fapt, nu mă mai miră nimic, atît timp cît ministerul este surd la solicitările făcute de reprezentantii serviciilor de ambulantă din teritoriu. După achizitia de autosanitare făcută în luna august de către Ministerul Sănătătii, nouă ni s-au alocat numai 23 de autosanitare, adică jumătate din cît am solicitat, în functie de solicitări, masini pe care le vom primi pînă la sfîrsitul anului viitor. Din 100 de ambulante de tip C achizitionate de minister, adică acelea ultraperformate, ni s-a repartizat una, din 250 ambulante de tip B 4x4, ni s-au alocat 2, din 450 ambulante tip B 4x2 ni s-au repartizat 9. Mafia sistemului sanitar functionează pînă si în ceea ce priveste repartitia autosanitarelor. Am contestat această repartizare de autosanitare făcînd un memoriu către minister si argumentînd de ce avem nevoie de mai multe. Tinînd cont de toate acestea, nu pot să spun decît că ministerul îsi bate joc de conducerile Ambulantelor, făcînd jocul acelora care spun că din cauza lor mor oameni. Dacă e asa, nu doresc să mai fiu bătaia e joc a nimănui si plec din acest serviciu, desi am participat la concursul de manager si am demonstrat că am ceva în cap si sînt în stare să conduc. Dar, pe de altă parte, mă voi lupta cu toată puterea să demasc mafia existentă în acest sistem“, a conchis doctor Letitia Damoc, director al SJA Neamt.

Articol afisat de 2433 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Lăcrămioara ILISESCU)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu există nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Premium UK domain names
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totalĂŁ sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective