Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
RSS News Feed - Monitorul de Neamt Retele Sociale si RSS
RSS - Monitorul de Neamt
Calendar- Arhiva de Stiri Octombrie 2007
LMMJVSD
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Monitorul Neamt
 Judetul Neamt
 rochii.ro
 fantastic.ro
 culise.ro
 grazie.ro
 odeon.ro
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Locale 5 Octombrie 2007
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email

Primarii, pusi să „deguste“ apa din fîntîni

• desi în localitătile unde există retele de alimentare cu apă oamenii ar putea folosi apa respectivă, din lipsă de bani apelează tot la puturile proprii • Consiliul Judetean si o comisie de specialisti bucuresteni lucrează la realizarea unui masterplan privind alimentările cu apă •

Consiliul Judetean a emis o adresă către toate consiliile locale, prin care le solicită primarilor să se preocupe de analiza apei din puturile existente în comunele pe care le conduc. De altfel, această problemă va fi discutată si în plenul unei viitoare sedinte de Consiliu Judetean, ocazie cu care se va stabili ca toti primarii să se supună acestei hotărîri si să dispună efectuarea analizelor din toate fîntînile existente, pentru a se cunoaste amănunte despre potabilitatea apei din sursele din judetul Neamt. „În multe dintre localitătile judetului s-au realizat sisteme de alimentare cu apă, dar oamenii preferă să se aprovizioneze tot cu apă din propriile fîntîni, pentru a nu fi nevoiti să plătească. Din păcate, apa din fîntîni nu este tot timpul potabilă, ea putînd produce epidemii. Sîntem în posesia unei situatii din care rezultă că din 194 de probe recoltate din tot atîtea surse, doar 17 fîntîni au apă potabilă, în cazul celorlalte apa fiind improprie consumului. De joi, 4 octombrie, lucrăm, împreună cu o echipă de specialisti de la Bucuresti, la realizarea documentatiei necesare pentru crearea cadrului necesar implementării Programului Operational Sectorial, care în final va duce la aparitia unui masterplan. În baza acestuia, se vor putea primi fonduri europene pentru punerea la punct a întregului sistem de alimentare cu apă din judetul Neamt“, a declarat Dumitru Badea, vicepresedinte al Consiliului Judetean Neamt.
În baza viitorului masterplan, localitătile din judetul Neamt care detin retele de alimentare cu apă ar putea avea, în următorii ani, si retele de canalizare, ceea ce implică si existenta statiilor de epurare a apelor uzate. Deocamdată retelele de distributie a apei au fost realizate si cu unele exceptii toate functionează, dar au rămas la faza de cismele în fata portilor populatiei, fără ca oamenii să se poată racorda la conductă si să îsi ducă apa pînă în propria locuintă. Racordarea este imposibilă întrucît cetătenii nu beneficiază de acord de mediu, care nu se poate elibera pentru că nu există retea de canalizare.

Neamt, printre cinci judete norocoase

În urmă cu cîteva săptămîni, Ministerul Mediului si Dezvoltării Durabile a organizat, la Bucuresti, conferinta de lansare a proiectului din cadrul Măsurii ISPA „Asistenta tehnică pentru pregătirea proiectelor în sectorul de apă potabilă/apă uzată în România“, pentru judetele Prahova, Buzău, Iasi, Neamt si Bacău. În cadrul acestui program, în Neamt se va realiza strategia judeteană de dezvoltare în domeniul alimentării cu apă si canalizării, pînă în 2013, si două studii de fezabilitate, pentru prima prioritate stabilită în judet. Cu această ultimă documentatie se vor accesa fondurile puse la dispozitie de Comunitatea Europeană pentru sectorul de alimentare cu apă si de canalizare, prin planul Operational Sectorial de Mediu, axa 1. În urmă cu cîteva săptămîni a avut loc o primă întîlnire cu reprezentantii concernului care a cîstigat acest proiect, o firmă principală din Austria si două firme subcontractante, din Germania.
În prezent, sistemul zonal de asigurare a serviciilor cu apă însumează 32 de localităti nemtene. Cele mai multe sînt în zona Piatra Neamt - Alexandru cel Bun, Săvinesti, Dumbrava Rosie, Roznov, Bodesti, Dobreni, Girov, Dochia, Gîrcina, Stefan cel Mare, Pîngărati, Bîrgăoani si Zănesti, zona Roman - Bîra, Horia, Cordun, Săbăoani, Sagna si Tămăseni, Tîrgu Neamt - Răucesti, Păstrăveni, Pipirig, Vînători Neamt, Agapia, Timisesti, Grumăzesti si Băltătesti si Bicaz - Tarcău, Borca, Tasca, Hangu si Poiana Teiului.

Articol afisat de 1357 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Simona TĂRNĂ)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu există nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Premium UK domain names
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totalĂŁ sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective