Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Octombrie 2007
LMMJVSD
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 5 Octombrie 2007
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Pui îngrãsati cu medicamente pentru tuberculozã

• un suferind de TBC de lîngã Roman a gãsit o interesantã utilizare alternativã a medicatiei primite • acesta a descoperit o metodã rapidã de îngrãsare a puilor: cu Hidrazidã • acest medicament, pentru bolnavii de tuberculozã, nu se elibereazã decît în spital • internat fiind, asupra lui Ion H. au fost descoperite circa 50 de tablete pe care, în loc sã le foloseascã pentru tratarea bolii, le tinea pentru a-si îngrãsa înaripatele din curte •


Cã inventivitatea românului nu are limite atunci cînd vine vorba sã cîstige ceva, chiar dacã pierde pe altã parte, o demonstreazã din plin cazul unui bãrbat în vîrstã de 53 de ani, din comuna Ion Creangã, care s-a gîndit sã îsi... îngrase puii de gãinã cu medicamentatia primitã pentru a se trata de tuberculozã. Culmea este cã Ion H. a avut rezultate suprinzãtor de... bune: acesta a mãrturisit, în cele din urmã, medicului curant cã a obtinut niste exemplare foarte frumoase de înaripate, folosind... Hidrazidã. Un medicament banal si, mai mult decît atît, ieftin. Oricum, cititorii care ar dori sã se inspire din aceastã poveste adevãratã trebuie sã-si punã pofta-n cui, pentru cã pastilutele în cauzã nu se elibereazã decît în cadru spitalicesc. Acest caz a provocat mai întîi uimirea medicului sef al Sectiei Pneumologie din Spitalul Municipal Roman, doctor Gabriela Popovici, care l-a surprins pe bolnavul mentionat dupã ce strînsese 50 de pastile de Hidrazidã. Bãrbatul i-a rãspuns medicului, detasat, dezarmant si sincer: „Drept sã vã spun, iau acasã medicamentele si le dau la pui. Si anul trecut le-am dat Hidrazida si am fãcut niste pui asa frumosi, de-ti era mai mare dragul sã-i vezi!“. Medicul sef al Sectiei Pneumologie a declarat cã medicamentul este unul din categoria tuberculostaticelor, care se administreazã asociat cu altele pentru tratarea acestei afectiuni. „Am avut un caz în care un pacient diagnosticat cu tuberculozã pulmonarã si-a fãcut un adevãrat stoc de medicamente, care i se administrau pe durata internãrii. Efectiv, am surprins pacientul cu circa 50 de pastile strînse într-o pungutã si l-am întrebat de unde le are. Acesta a recunoscut cã le-a adunat timp de cîteva zile, urmînd sã le ia acasã, pentru a le da puilor în mîncare. Am fost surprinsã, mai ales cã era un caz fãrã precedent, în cariera mea de 26 de ani nu am mai auzit asa ceva. Ceea ce m-a surprins, însã, a fost grija pe care un tãran o poartã animalelor si pãsãrilor din gospodãrie. Dacã lãsãm la o parte aspectul hilar, bãrbatul a dovedit cã un sãtean este capabil de orice si face orice sacrificiu, chiar si cu pretul sãnãtãtii sale, pentru a-si proteja animalele. I-am explicat respectivului riscurile la care este supus dacã nu urmeazã corect schema terapeuticã prescrisã de medicul curant si, mai mult de atît, ce i se poate întîmpla dacã întrerupe medicatia. Hidrazida se administreazã în cure de 300 de miligrame pe zi, repartizate în trei doze de cîte 100 de miligrame sau în dozã unicã, de 300 de miligrame. Tratamentul se poate administra pe o duratã de la sase luni pînã la un an. ÃŽn primele douã luni, medicamentele se iau zilnic, ulterior mãrindu-se doza, administrîndu-se de trei ori pe sãptãmînã“, a declarat doctor Gabriela Popovici.

Pastila „îngrasã“ prin retinerea apei
Medicul a mai precizat cã Hidrazida se administreazã si în chimioprofilaxie, în cazul elevilor din colectivitãtile în care a fost depistat un caz de tuberculozã. Medicamentul se prescrie si în ambulator, de medicul pneumotiziolog, însã medicatia se ridicã de bolnavi numai din farmacia spitalului. „Aceste medicamente nu se elibereazã prin farmaciile cu circuit deschis, ci doar în cadrul unitãtilor sanitare si sînt ieftine, circa 0,06 lei pastila de 300 de miligrame. Ca efect secundar, Hidrazida are proprietatea de a retine apa în organism si, în felul acesta, bolnavul ia în greutate. Dupã întreruperea tratamentului pacientul revine la greutatea pe care a avut-o initial“, a mai precizat doctor Gabriela Popovici. Astfel s-ar putea explica „stiintific“ si rezultatele bune pe care le-a avut sãteanul în cresterea puilor. De mentionat cã, în cadrul aceleiasi sectii, au mai fost situatii în care pacientii internati pentru diferite afectiuni pulmonare au strîns grijulii medicamentele în pungutã, pentru a le lua acasã, mentionînd cã nu-si permit sã cumpere antibioticele, destul de scumpe pentru buzunarele lor.

Medicii veterinari, lãsati... mascã
Auzul ineditei metode de „crestere intensivã“ i-a uimit inclusiv pe medicii veterinari. Mai mult, acestia sustin cã Hidrazida n-ar avea efecte concrete asupra organismului pãsãrilor, în sensul cresterii în greutate. „Ceea ce a fãcut persoana respectivã este total aiurea. Medicamentul în cauzã este un antiinflamator, care nu are nici un fel de valoare în sensul îngrãsãrii gãinilor. Procedeul prin care se poate face acest lucru tine exclusiv de o hrãnire adecvatã, pe baza unei ratii optimizate si fãrã astfel de asa-zisi stimulenti“, a declarat medicul Constantin Aanei, seful Circumscriptiei Sanitar-Veterinare Roman.

Articol afisat de 4786 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Lãcrãmioara BUGA)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective