Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
RSS News Feed - Monitorul de Neamt Retele Sociale si RSS
RSS - Monitorul de Neamt
Calendar- Arhiva de Stiri Octombrie 2007
LMMJVSD
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Monitorul Neamt
 Judetul Neamt
 rochii.ro
 fantastic.ro
 culise.ro
 grazie.ro
 odeon.ro
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Locale 5 Octombrie 2007
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email

Pui îngrăsati cu medicamente pentru tuberculoză

• un suferind de TBC de lîngă Roman a găsit o interesantă utilizare alternativă a medicatiei primite • acesta a descoperit o metodă rapidă de îngrăsare a puilor: cu Hidrazidă • acest medicament, pentru bolnavii de tuberculoză, nu se eliberează decît în spital • internat fiind, asupra lui Ion H. au fost descoperite circa 50 de tablete pe care, în loc să le folosească pentru tratarea bolii, le tinea pentru a-si îngrăsa înaripatele din curte •


Că inventivitatea românului nu are limite atunci cînd vine vorba să cîstige ceva, chiar dacă pierde pe altă parte, o demonstrează din plin cazul unui bărbat în vîrstă de 53 de ani, din comuna Ion Creangă, care s-a gîndit să îsi... îngrase puii de găină cu medicamentatia primită pentru a se trata de tuberculoză. Culmea este că Ion H. a avut rezultate suprinzător de... bune: acesta a mărturisit, în cele din urmă, medicului curant că a obtinut niste exemplare foarte frumoase de înaripate, folosind... Hidrazidă. Un medicament banal si, mai mult decît atît, ieftin. Oricum, cititorii care ar dori să se inspire din această poveste adevărată trebuie să-si pună pofta-n cui, pentru că pastilutele în cauză nu se eliberează decît în cadru spitalicesc. Acest caz a provocat mai întîi uimirea medicului sef al Sectiei Pneumologie din Spitalul Municipal Roman, doctor Gabriela Popovici, care l-a surprins pe bolnavul mentionat după ce strînsese 50 de pastile de Hidrazidă. Bărbatul i-a răspuns medicului, detasat, dezarmant si sincer: „Drept să vă spun, iau acasă medicamentele si le dau la pui. Si anul trecut le-am dat Hidrazida si am făcut niste pui asa frumosi, de-ti era mai mare dragul să-i vezi!“. Medicul sef al Sectiei Pneumologie a declarat că medicamentul este unul din categoria tuberculostaticelor, care se administrează asociat cu altele pentru tratarea acestei afectiuni. „Am avut un caz în care un pacient diagnosticat cu tuberculoză pulmonară si-a făcut un adevărat stoc de medicamente, care i se administrau pe durata internării. Efectiv, am surprins pacientul cu circa 50 de pastile strînse într-o pungută si l-am întrebat de unde le are. Acesta a recunoscut că le-a adunat timp de cîteva zile, urmînd să le ia acasă, pentru a le da puilor în mîncare. Am fost surprinsă, mai ales că era un caz fără precedent, în cariera mea de 26 de ani nu am mai auzit asa ceva. Ceea ce m-a surprins, însă, a fost grija pe care un tăran o poartă animalelor si păsărilor din gospodărie. Dacă lăsăm la o parte aspectul hilar, bărbatul a dovedit că un sătean este capabil de orice si face orice sacrificiu, chiar si cu pretul sănătătii sale, pentru a-si proteja animalele. I-am explicat respectivului riscurile la care este supus dacă nu urmează corect schema terapeutică prescrisă de medicul curant si, mai mult de atît, ce i se poate întîmpla dacă întrerupe medicatia. Hidrazida se administrează în cure de 300 de miligrame pe zi, repartizate în trei doze de cîte 100 de miligrame sau în doză unică, de 300 de miligrame. Tratamentul se poate administra pe o durată de la sase luni pînă la un an. În primele două luni, medicamentele se iau zilnic, ulterior mărindu-se doza, administrîndu-se de trei ori pe săptămînă“, a declarat doctor Gabriela Popovici.

Pastila „îngrasă“ prin retinerea apei
Medicul a mai precizat că Hidrazida se administrează si în chimioprofilaxie, în cazul elevilor din colectivitătile în care a fost depistat un caz de tuberculoză. Medicamentul se prescrie si în ambulator, de medicul pneumotiziolog, însă medicatia se ridică de bolnavi numai din farmacia spitalului. „Aceste medicamente nu se eliberează prin farmaciile cu circuit deschis, ci doar în cadrul unitătilor sanitare si sînt ieftine, circa 0,06 lei pastila de 300 de miligrame. Ca efect secundar, Hidrazida are proprietatea de a retine apa în organism si, în felul acesta, bolnavul ia în greutate. După întreruperea tratamentului pacientul revine la greutatea pe care a avut-o initial“, a mai precizat doctor Gabriela Popovici. Astfel s-ar putea explica „stiintific“ si rezultatele bune pe care le-a avut săteanul în cresterea puilor. De mentionat că, în cadrul aceleiasi sectii, au mai fost situatii în care pacientii internati pentru diferite afectiuni pulmonare au strîns grijulii medicamentele în pungută, pentru a le lua acasă, mentionînd că nu-si permit să cumpere antibioticele, destul de scumpe pentru buzunarele lor.

Medicii veterinari, lăsati... mască
Auzul ineditei metode de „crestere intensivă“ i-a uimit inclusiv pe medicii veterinari. Mai mult, acestia sustin că Hidrazida n-ar avea efecte concrete asupra organismului păsărilor, în sensul cresterii în greutate. „Ceea ce a făcut persoana respectivă este total aiurea. Medicamentul în cauză este un antiinflamator, care nu are nici un fel de valoare în sensul îngrăsării găinilor. Procedeul prin care se poate face acest lucru tine exclusiv de o hrănire adecvată, pe baza unei ratii optimizate si fără astfel de asa-zisi stimulenti“, a declarat medicul Constantin Aanei, seful Circumscriptiei Sanitar-Veterinare Roman.

Articol afisat de 4496 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Lăcrămioara BUGA)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu există nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Premium UK domain names
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totalĂŁ sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective