Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Octombrie 2007
LMMJVSD
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 13 Octombrie 2007
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

ÃŽn Parcul National Ceahlãu, se taie „ca-n codru“

• Administratia Parcului se opune ca din aceastã zonã sã se mai exploateze masã lemnoasã, inclusiv doborîturile • zece societãti care scoteau totusi lemn din parc au fost sanctionate de Garda de Mediu n

Controlul efectuat recent de cãtre comisarii Gãrzii de Mediu Neamt a scos la ivealã faptul cã în Parcul National Ceahlãu si în împrejurimile acestuia exploatarea pãdurii se face cu mari nereguli. Mai mult de jumãtate dintre firmele care taie si prelucreazã arborii din pãdurile din zona Parcului au fost gãsite cu nereguli, dintre care cea mai gravã este absenta totalã a autorizatiei de mediu. „Au fost verificate din punct de vedere al protectiei mediului un numãr de 10 societãti comerciale si o persoanã fizicã, aplicîndu-se sase amenzi contraventionale în valoare totalã de 65.000 lei. ÃŽn urma controalelor efectuate, s-a constatat cã nu toate activitãtile de exploatare forestierã verificate sînt reglementate din punct de vedere al protectiei mediului, existînd si unele deficiente în ceea ce priveste gestionarea deseurilor lemnoase“, a declarat profesor Constantin Pavel, comisar sef al Gãrzii de Mediu Neamt.
SC LogTurism SRL Bicaz, cu punct de lucru în Ceahlãu, a fost sanctionatã cu amendã contraventionalã de 30.000 de lei, pentru nesolicitarea si lipsa autorizatiei de mediu la activitatea de exploatare forestierã. SC Gemob SRL, SC Grigomir SRL Ceahlãu, SC FloriPin SRL Ceahlãu si PF Tifui Ioan din Ceahlãu au fost sanctionate contraventional cu amenzi de 20.000 de lei, 4.000 de lei, 4.000 de lei si, respectiv, 2.000 de lei, pentru neasigurarea mãsurilor corespunzãtoare de protectie a mediului în ceea ce priveste transportul si eliminarea deseurilor lemnoase. De asemenea, a fost sanctionatã contraventional cu amendã de 500 lei SC ExpoDan SRL Ceahlãu. Dacã reprezentantii acestor firme sînt nemultumiti de amenzi, ei au dreptul sã le conteste în instantã.

Furtunile au fãcut harcea-parcea prin masiv

Vijeliile din ultimii ani au produs masive cãderi de copaci, inclusiv în aria protejatã a parcului. ÃŽn perioada ianuarie-martie 2007, vîntul a doborît toti arborii de pe circa 37,7 hectare si a afectat partial o suprafatã de circa 773 de hectare. Avînd o cantitate mare de material lemnos în aceste doborîturi, Administratia Parcului National Ceahlãu a sistat în aceastã varã, în premierã, exploatarea forestierã de pe trei partizi cu arbori sãnãtosi, de pe care urma sã se extragã 5.742 metri cubi de lemn, dupã cum a precizat Gheorghe Lalãu, presedintele Administratiei Parcului National Ceahlãu. „Oprirea de la exploatarea arborilor sãnãtosi a fost fãcutã în premierã si a fost argumentatã de faptul cã parcelele se aflau într-o zonã în care putea fi afectatã flora si fauna. Mai mult, apãrînd exploatãrile din doborîturile de vînt, am considerat cã nu mai este cazul sã doborîm cu mijloace mecanice alti arbori“, a declarat Gheorghe Lalãu, seful Administratiei Parcului National Ceahlãu.
Printre mãsurile dispuse de Garda Nationalã de Mediu, Comisariatul Judetean Neamt se aflã si douã referitoare la Administratia Parcului National Ceahlãu, care trebuie sã actualizeze si sã vizeze „regulamentul si planul de management pentru aria naturalã protejatã, ca urmare a aparitiei OUG 57/2007“. Abia la un an dupã ce se vor întîmpla aceste lucruri, exploatãrile silvice din aria protejatã vor avea în vedere conservarea ecosistemelor. „Obligatoriu, dupã aprobarea planului de management, în termen de un an, amenajamentele silvice vor fi revizuite în sensul exploatãrii masei lemnoase prin prisma conservãrii ecosistemelor existente în Parc, dintre care cel mai important este pãdurea. Avînd în vedere importanta pe care o prezintã aceastã zonã din punct de vedere al necesitãtii protectiei speciilor de interes comunitar si national, al conservãrii biodiversitãtii, considerãm cã se impune interzicerea exploatãrii forestiere în aceste partizi“, a încheiat Gheorghe Lalãu.

Articol afisat de 1589 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Simona TÃRNÃ)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective