Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
RSS News Feed - Monitorul de Neamt Retele Sociale si RSS
RSS - Monitorul de Neamt
Calendar- Arhiva de Stiri Octombrie 2007
LMMJVSD
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Monitorul Neamt
 Judetul Neamt
 rochii.ro
 fantastic.ro
 culise.ro
 grazie.ro
 odeon.ro
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Locale 13 Octombrie 2007
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email

În Parcul National Ceahlău, se taie „ca-n codru“

• Administratia Parcului se opune ca din această zonă să se mai exploateze masă lemnoasă, inclusiv doborîturile • zece societăti care scoteau totusi lemn din parc au fost sanctionate de Garda de Mediu n

Controlul efectuat recent de către comisarii Gărzii de Mediu Neamt a scos la iveală faptul că în Parcul National Ceahlău si în împrejurimile acestuia exploatarea pădurii se face cu mari nereguli. Mai mult de jumătate dintre firmele care taie si prelucrează arborii din pădurile din zona Parcului au fost găsite cu nereguli, dintre care cea mai gravă este absenta totală a autorizatiei de mediu. „Au fost verificate din punct de vedere al protectiei mediului un număr de 10 societăti comerciale si o persoană fizică, aplicîndu-se sase amenzi contraventionale în valoare totală de 65.000 lei. În urma controalelor efectuate, s-a constatat că nu toate activitătile de exploatare forestieră verificate sînt reglementate din punct de vedere al protectiei mediului, existînd si unele deficiente în ceea ce priveste gestionarea deseurilor lemnoase“, a declarat profesor Constantin Pavel, comisar sef al Gărzii de Mediu Neamt.
SC LogTurism SRL Bicaz, cu punct de lucru în Ceahlău, a fost sanctionată cu amendă contraventională de 30.000 de lei, pentru nesolicitarea si lipsa autorizatiei de mediu la activitatea de exploatare forestieră. SC Gemob SRL, SC Grigomir SRL Ceahlău, SC FloriPin SRL Ceahlău si PF Tifui Ioan din Ceahlău au fost sanctionate contraventional cu amenzi de 20.000 de lei, 4.000 de lei, 4.000 de lei si, respectiv, 2.000 de lei, pentru neasigurarea măsurilor corespunzătoare de protectie a mediului în ceea ce priveste transportul si eliminarea deseurilor lemnoase. De asemenea, a fost sanctionată contraventional cu amendă de 500 lei SC ExpoDan SRL Ceahlău. Dacă reprezentantii acestor firme sînt nemultumiti de amenzi, ei au dreptul să le conteste în instantă.

Furtunile au făcut harcea-parcea prin masiv

Vijeliile din ultimii ani au produs masive căderi de copaci, inclusiv în aria protejată a parcului. În perioada ianuarie-martie 2007, vîntul a doborît toti arborii de pe circa 37,7 hectare si a afectat partial o suprafată de circa 773 de hectare. Avînd o cantitate mare de material lemnos în aceste doborîturi, Administratia Parcului National Ceahlău a sistat în această vară, în premieră, exploatarea forestieră de pe trei partizi cu arbori sănătosi, de pe care urma să se extragă 5.742 metri cubi de lemn, după cum a precizat Gheorghe Lalău, presedintele Administratiei Parcului National Ceahlău. „Oprirea de la exploatarea arborilor sănătosi a fost făcută în premieră si a fost argumentată de faptul că parcelele se aflau într-o zonă în care putea fi afectată flora si fauna. Mai mult, apărînd exploatările din doborîturile de vînt, am considerat că nu mai este cazul să doborîm cu mijloace mecanice alti arbori“, a declarat Gheorghe Lalău, seful Administratiei Parcului National Ceahlău.
Printre măsurile dispuse de Garda Natională de Mediu, Comisariatul Judetean Neamt se află si două referitoare la Administratia Parcului National Ceahlău, care trebuie să actualizeze si să vizeze „regulamentul si planul de management pentru aria naturală protejată, ca urmare a aparitiei OUG 57/2007“. Abia la un an după ce se vor întîmpla aceste lucruri, exploatările silvice din aria protejată vor avea în vedere conservarea ecosistemelor. „Obligatoriu, după aprobarea planului de management, în termen de un an, amenajamentele silvice vor fi revizuite în sensul exploatării masei lemnoase prin prisma conservării ecosistemelor existente în Parc, dintre care cel mai important este pădurea. Avînd în vedere importanta pe care o prezintă această zonă din punct de vedere al necesitătii protectiei speciilor de interes comunitar si national, al conservării biodiversitătii, considerăm că se impune interzicerea exploatării forestiere în aceste partizi“, a încheiat Gheorghe Lalău.

Articol afisat de 1317 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Simona TĂRNĂ)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu există nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Premium UK domain names
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totalĂŁ sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective