Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Octombrie 2007
LMMJVSD
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 19 Octombrie 2007
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Bolovani de milioane de euro

Bolovani de milioane de euro

Cariera de calcar a Moldocim este revendicatã

• cinci familii din comunele Bicaz Chei si Bicazu Ardelean revendicã o parte din cariera de calcar a societãtii Moldocim • suprafata cerutã nu mai existã, ea fiind exploatatã de societatea bicãjeanã în decursul anilor • reprezentantii firmei bicãjene ar fi dispusi sã despãgubeascã familiile care solicitã aproximativ 25% din cariera de calcar si doresc solutionarea pe cale amiabilã •

Dupã anul 1990, legile fondului funciar au dat serioase bãtãi de cap autoritãtilor. Ultimul act legislativ în acest sens, si anume Legea 247, dã dreptul proprietarilor sau mostenitorilor acestora sã revendice suprafetele de teren pe vechiul amplasament. Acolo unde nu este posibil acest lucru, autoritãtile locale au varianta de a acorda terenul pe alte amplasamente. De ceva vreme, autoritãtile comunei Bicaz Chei se luptã în instantã cu cinci familii care au revendicat o parte a carierei de calcar ce apartine acum societãtii Moldocim Bicaz. Situatia este una hilarã, în conditiile în care mare parte din suprafata revendicatã nu mai existã, ea dispãrînd odatã cu exploatarea carierei. ÃŽn total sînt revendicate 16 hectare de teren, ceea ce reprezintã aproximativ 25% din carierã. Cum respectiva rocã este absolut necesarã în procesul de producere a cimentului, cei care revendicã terenul au pretentii destul de mari, mai ales cã în anii ‘46 autoritãtile comuniste le-au luat terenul cu forta. Au fost exproprieri fortate si exproprieri cu platã. ÃŽnsã si cele din urmã tot fortate au fost, nimeni nefiind de acord, la acea vreme, sã dea terenul la stat la preturi de doi lei. Nu am vrea sã ne gîndim cît ar fi dispusã, de exemplu, o fabricã de ciment sã ofere pentru un metru pãtrat de teren într-o zonã în care se aflã calcarul atît de necesar în procesul de fabricare a cimentului. De acest lucru sînt constienti cei care au solicitat respectivele suprafete de teren. La fel de constienti sînt si cei de la Moldocim. Desi nici una dintre pãrti nu a confirmat oficial, se pare cã existã niste negocieri în acest sens. Adicã, Moldocim ar fi dispusã sã ofere acestor persoane un pret de 2,8-3,2 euro pentru un metru pãtrat, ceea ce ar însemna cã un hectar ar costa 1 miliard de lei vechi. Sursele noastre spun cã oamenii nu ar fi de acord cu acest tarif si ar dori mai mult.
„Existã, într-adevãr, cîteva familii care au cerut retrocedarea unor terenuri ce se aflã în zona carierei de calcar a Moldocim-ului. De fapt, acele terenuri nu mai existã pentru cã au dispãrut prin exploatarea pietrei de calcar. Sînt mostenitorii fostilor prorietari care au fost expropriati pe vremea comunistilor, în anul 1946. O parte au fost expropriati fortat, o alta a acceptat acele compensatii bãnesti derizorii. Problema este cã în aceastã situatie nu existã posibilitatea retrocedãrii pe vechiul amplasament. Pe de altã parte, rezerva de teren a comunei este foarte sãracã. ÃŽn plus, sînt niste probleme, în sensul cã nu existã în amenajamentul Ocolului Silvic Bicaz, terenul fiind stãpînit de Moldocim. Asa cã nu ar fi rãu sã se adreseze direct celor de la Moldocim pentru a fi despãgubiti. Cei de la Moldocim au dat dovadã de bunãvointã, iar aceste familii au fost ajutate anual, primind ciment si alte beneficii. Cred cã pînã la urmã se vor întelege, iar situatia va fi rezolvatã“, ne-a declarat, sub semnul anonimatului, un functionar al Primãriei Bicaz Chei.

Procese

De altfel, trebuie precizat cã nici o persoanã contactatã de noi nu a dorit sã comenteze acest litigiu, decît cu promisiunea cã le vom pãstra anonimatul.
Cei care revendicã terenul respectiv ne-au declarat cã nu oferã nici un fel de informatie, întrucît pe rolul instantelor existã un proces nefinalizat. Lucrurile stau întocmai, în sensul cã ei au cîstigat, la Bicaz, procesul cu Comisia Localã de Fond Funciar Bicaz Chei. Aceasta a fãcut recurs la Tribunalul Neamt, care se aflã pe rol.
Contactat telefonic, Toader Pantîr, secretarul Primãriei Bicaz Chei, aflat la niste cursuri la Bacãu, ne-a spus cã nu îsi aminteste de acest proces. „Dacã eram la primãrie, as fi verificat si vã spuneam. Nu-mi amintesc de acest proces si nici nu am informatiile necesare în locul în care mã aflu. ÃŽnsã, dacã este vorba de revendicare, legea spune cã terenurile neafectate pot fi restituite. Dacã terenurile nu sînt disponibile, Comisia Localã trebuie sã stabileascã un alt amplasament. ÃŽn acest caz, faptul cã societatea Moldocim ar dori sã acorde despãgubiri nu vãd nici un impediment“, a spus Pantîr.
I-am contactat si pe reprezentantii societãtii Moldocim Bicaz, pentru a-si expune un punct de vedere în acest caz. Astfel, o persoanã autorizatã, dar care a dorit, la rîndul ei, sã i se pãstreze anonimatul, ne-a declarat cã societatea Moldocim nu a primit nici o solicitare de acordare a unor despãgubiri persoanelor care revendicã cariera de calcar. „Nu stiu absolut nimic. Nu ne-a solicitat nimeni oficial nici acordarea de despãgubiri. Probabil, dacã existã un proces în instantã între mostenitori si Comisia Localã, vom fi înstiintati atunci cînd se va finaliza acest dosar. Dacã vor exista aceste solicitãri, cu sigurantã cã vom fi pusi si noi la curent. Oricum, societatea Moldocim va dori sã rezolve aceastã problemã pe cale amiabilã“, ne-a declarat o persoanã importantã din cadrul societãtii Moldocim.

Articol afisat de 2383 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(D.MURARU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Alte Titluri Stiri Alte Titluri
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective