Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Octombrie 2007
LMMJVSD
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 19 Octombrie 2007
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
„Tinerete fãrã tinerete“ a lui Coppola,

„Tinerete fãrã tinerete“ a lui Coppola,

Filmat la Piatra Neamt, lansat la Roma

• premiera mondialã a noii productii va avea loc la Festivalul de Film de la Roma, fiind asteptatã cu multã nerãbdare • în 2005, celebrul regizor american a vizitat de cîteva ori orasul Piatra Neamt, iar filmãrile le-a fãcut în ianuarie 2006 • el a fost foarte impresionat de cadrul natural al zonei •

Ultima productie purtînd marca celebrului regizor american Francis Ford Coppola, „Tinerete fãrã tinerete“, de care este legat si numele „Perlei Moldovei“, unde au fost turnate o parte din secventele filmului, va fi lansatã sîmbãtã, la Festivalul de Film de la Roma. Noua creatie a celui care se numãrã printre cei mai mari regizori ai lumii tine „capul de afis“ al proaspãtului rival al Festivalului de la Venetia, fiind asteptat cu nerãbdare de cineasti, actori si critici.
Asta în conditiile referintelor primite de la putinii profesionisti în cinema care au vizionat, deja, pelicula, criticul „The New York Times”, A.O. Scott, care i-a dedicat, recent, un amplu articol, în care aprecia: „Cu elegantã aproape clasicã si cu tonul sãu reflexiv, «Tinerete fãrã tinerete» e în mod evident opera unui maestru, un artist matur care a uitat probabil mai multe despre cum se fac filmele decît vor sti vreodatã toti studentii de la scoala de film UCLA”. La Roma, Coppola va fi însotit pe covorul rosu de cei trei protagonisti ai filmului, Tim Roth, Bruno Ganz si Alexandra Maria Lara. Ca o recompensã pentru România, tara în care s-au fãcut filmãrile - reamintim cã alese pentru cadrul special oferit au fost Piatra Neamt, Bucuresti, Brasov si Lugoj - pe 23 octombrie, la Cinema Pro Bucuresti, va avea loc o proiectie specialã. Chiar dacã nu si-a confirmat în proportie de sutã la sutã prezenta, se pare cã, pentru acest eveniment, Coppola va lua avionul Roma via Bucuresti. La vizionare vor participa membrii echipei românesti care a colaborat la productia filmului, presa si o serie de invitati speciali.

Filmãri la -15 grade Celsius

Pentru pietreni, sosirea celebrului regizor american a constituit un eveniment unic. Pregãtirile - stabilirea contactelor si gãsirea celor mai potrivite locuri pentru filmãri - au început în urmã cu 2 ani. În 2005, Francis Ford Coppola a vizitat de cîteva ori orasul de la poalele Pietricicãi, pentru a identifica zonele unde aveau sã fie fãcute filmãrile, alegînd, în final, Gara, Palatul Copiilor si treptele Teatrului Tineretului. Ulterior, spre sfîrsitul acelui an, autoritãtile locale au fost contactate de cãtre Doina Dragnea, directorul SRG Atelier Bucuresti, colaborator apropiat al regizorului, fiind solicitate sã îsi ofere sprijinul în buna organizare a filmãrilor. Evident cã rãspunsul administratiei pietrene a fost afirmativ, pe considerentul cã apãruse o bunã oportunitate de promovare a imaginii localitãtii.
Pentru secventele filmate în Gara Piatra Neamt, a fost necesarã si crearea unui decor specific, ca urmare a faptului cã trebuia surprinsã atmosfera anului 1969. Asa încît, au fost aduse cîteva masini de epocã, iar tot ceea ce putea trãda atmosfera zilelor noastre a fost mascat cu afise si inscriptionãri.
Filmãrile au început pe 17 ianuarie 2006, pe un frig de crãpau pietrele. Adicã la -15 grade Celsius. Sub aceste auspicii, primele cadre s-au turnat în zona Gãrii Piatra Neamt, iar apoi pe scãrile Teatrului Tineretului, unde au continuat si a doua zi.

„Mai mult ca perfectul“

Cei care au lucrat cu regizorul Coppola au avut parte de o experientã irepetabilã. „Am acceptat din curiozitate. A contat mai putin partea materialã, deoarece am vrut sã vãd cum se lucreazã la un film profesionist care se anuntã un mare succes. Singurul impediment a fost frigul pãtrunzãtor, dar cu toate acestea consider cã am rãspuns asa cum trebuie solicitãrilor venite. Coppola si echipa lui sînt mai mult decît perfectul, ca sã zic asa“, spunea unul dintre figurantii care apar în filmul sãu.

„So Beautiful!“

Regizorul american a fost foarte impresionat de cadrul natural care înconjoarã „Perla Moldovei“. Cel putin asa a rezultat din discutia purtatã într-o pauzã cu un actor de la Teatrul Tineretului Piatra Neamt, figurant în film. „Where is mountain Ceahlãu?“ (Unde-i muntele Ceahlãu?), a întrebat Coppola. Arãtînd cu mîna spre Bicaz, pietreanul i-a spus cã într-acolo este. El i-a mai explicat cã, din pozitia în care se aflau, în fatã se vedea culmea împãduritã Cernegura, la stînga Pietricica, iar în spate Cozla. „It’s beautiful. So beautiful“, a exclamat regizorul incîntat de ceea ce vede.

Ce reprezintã „Tinerete fãrã tinerete“?

Filmul regizat de Francis Ford Coppola este inspirat din nuvela omonimã a lui Mircea Eliade, avîndu-l ca personaj principal pe profesorul Dominic Matei, interpretat de actorul englez Tim Roth. Actiunea este plasatã înaintea celui de-al doilea rãzboi mondial, cînd o întîmplare ciudatã îl întoarce pe Matei în tineretea sa.
Din distributie, alãturi de Tim Roth, fac parte actorii români Marcel Iures si Alexandra Maria Lara, dar si Andre Hennicke, Florin Piersic Jr., Zoltan Octavian Butuc, Victor Rebengiuc, Theodor Danetti, Gheorghe Dinicã, Andi Vasluianu, Cristi Iacob, Gelu Nitu, Oana Pellea, Adrian Pintea, Alexandru Bindea, Ana-Maria Marinca, Dorina Lazãr, Dragos Bucur, Claudiu Bleont, Ana Ularu, Dan Astilean, Alexandru Repan etc. Director de imagine este tînãrul Mihai Mãlaimare Jr., iar scenografia este semnatã Cãlin Papurã.
„Tinerete fãrã tinerete“ este scris, regizat si produs exclusiv cu banii lui Francis Ford Coppola - aproximativ cinci milioane de dolari - la propria casã de productie, American Zoetrope.



Articol afisat de 3333 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Iulia IACOB)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Alte Titluri Stiri Alte Titluri
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective