Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Octombrie 2007
LMMJVSD
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 24 Octombrie 2007
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Ucis de frig dupã sapte ore de eforturi pentru salvarea vietii

• un bãrbat de circa 45 de ani, cu identitate încã necunoscutã, a ajuns la spital în soc hipotermic • acesta era în stare de stop cardio-respirator, iar temperatura corpului scãzuse pînã la 21 de grade Celsius • dupã sapte ore de resuscitãri si tratament intensiv, bãrbatul a murit •

Un bãrbat de aproximativ 45 de ani, a cãrui identitate a rãmas necunoscutã, a murit ieri la spital, fiind victima unui stop cardio-respirator produs ca urmare a socului hipotermic. Bãrbatul era unul dintre oamenii fãrã locuintã din oras si a fost gãsit inconstient în zona Pietei Centrale din Piatra Neamt. A fost transportat cu ambulanta la la Unitatea de Primire a Urgentelor (UPU) din Spitalului Judetean, investigatiile arãtînd cã suferise un soc hipotermic, iar temperatura scãzuse pînã la 21 de grade Celsius. Desi, în 90% dintre cazurile de acest fel, decesul este iminent, cadrele medicale au luptat timp de sapte ore pentru salvarea acestuia. ÃŽn tot acest timp, bãrbatul a fost resuscitat, în ideea cã inima sa va reporni. ÃŽn afarã de masajul cardiac de care s-au ocupat, prin rotatie, trei persoane, bãrbatului i s-a administrat tratamentul specific refrigeratilor, adicã perfuzii cu glucozã si medicamente care sã îi sustinã functiile vitale, i s-au introdus în organism lichide calde care sã îl ajute sã atingã temperatura de aproximativ 37 de grade Celsius. Pe lîngã acestea, pacientul a fost învelit în pãturi si înconjurat cu bidoane de apã caldã. „Dupã sapte ore de tratament, pacientul a decedat. ÃŽn urma tuturor manevrelor de resuscitare utilizate, inima lui a rãmas inertã, iar respiratia la fel. Noi am sperat într-o minune si am reusit sã îi crestem treptat temperatura. Nu vreau sã vorbesc cu pãcat, dar e mai bine cã a murit, cãci avea toate sansele sã rãmînã «legumã», dat fiind faptul cã dupã trei minute de neoxigenare, creierul moare.
ÃŽn sezonul rece care abia a început, acesta este cel de al doilea caz de pacient decedat prin soc hipotermic“, a declarat doctor Iliana Nicorescu, sefa UPU din cadrul Spitalului Judetean.
Potrivit aceleiasi surse, în ultima sãptãmînã, cadrele medicale de aici au avut în îngrijire cinci boschetari care au ajuns la spital mai mult sau mai putin refrigerati.
Patru dintre acestia au beneficiat de igienizare, tratament si cazare pe parcursului sfîrsitului de sãptãmînã. Numai cã s-au întors tot în stradã, în frig, avînd sanse maxime sã se reîntoarcã în spital din cauza frigului. „Aceastã categorie de pacienti reprezintã pentru noi un stres îngrozitor. Ne greveazã activitatea, întrucît trebuie sã fie masati cardiac si supravegheati clipã de clipã. Necesitã multe investigatii medicale de tip radiografie, radioscopie etc. Aceste cazuri sînt mari consumatoare de fonduri, întrucît înghit multe medicamente, au nevoie de încãlzire, de baie, igienizare, deparazitare. An de an ne revoltãm împotriva acestor cazuri, an de an autoritãtile promit cã vor face ceva pentru amãrîtii ãstia, dar nu se face nimic. Dar noi nu trãim într-o tarã civilizatã, asa cã nu mai avem nici o undã de sperantã“, a mai afirmat doctorul Iliana Nicorescu.

Articol afisat de 1694 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Lãcrãmioara ILISESCU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective