Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Octombrie 2007
LMMJVSD
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 25 Octombrie 2007
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Nea Miticã Piticu’, o viatã mereu pe fugã

• Dumitru Radu a împlinit acum trei zile 81 de ani • 33 dintre ei si i-a petrecut alergînd la crosuri si maratoane nationale si internationale • de la fiecare s-a întors cu aur sau argint • abia întors de la Balcaniada din Bulgaria, nea Miticã Piticu’, cum e alintat, se pregãteste de Crosul Unirii de la Alba • anul viitor va alerga în Franta si Slovenia • „Cînd mã dor oasele, alerg. Le pun în miscare. De ce alerg, de ce mã simt mai bine. Mi-am fãcut acum proba asta medicalã si n-am nici o defectiune“, spune Dumitru Radu •

ÃŽl vezi mãruntel cînd te uiti la el. Are cam 1,60. ÃŽmbrãcat sport, dar cu multe flanele, adaptat temperaturilor care sînt zilele astea prin Piatra. Rumen la fatã si cu ochii vioi, vorbãret nevoie mare, carã în spinare un ditamai rucsacul. Poartã în el medaliile, diplomele si poze din diferitele tãri pe care le-a vãzut. I se spune nea Miticã Piticu’. ÃŽl cheamã de fapt Dumitru Radu, dar asa îl alintã cunoscutii. „Am ridicat tribune întregi în picioare, aici îmi strigau «Hai, Piticu’!». Si asa mi-a rãmas numele: nea Miticã Piticu’“, spune el. Vineri îsi serbeazã onomastica. Acum trei zile a împlinit 81 de ani. Aproape jumãtate dintre ei si i-a petrecut alergînd. Un om mereu pus pe fugã. Dumitru Radu, atlet veteran, cu 16 maratoane la activ, premiat la tot ce înseamnã competitii nationale si internationale din ‘76 încoace. Numai anul acesta s-a întors acasã cu cinci distinctii. Prima competitie la care a alergat a fost Campionatul balcanic de cros din Serbia, în aprilie. A luat medalia de aur la proba de 2.000 de metri. ÃŽn iunie, a alergat la Cupa Prahovei, de unde a plecat cu douã medalii de argint. Tot argint si tot de douã ori a luat la Campionatul National Veterani Bucuresti, unde a primit în plus Diplomã de Onoare pentru merite deosebite în dezvoltarea activitãtii atletice. Cel mai important concurs la care a participat anul acesta este Campionatul Mondial de Atletism pentru Veterani, care s-a tinut la Riccione, în Italia. Au concurat aproape 9.000 de atleti, din peste 130 de tãri. România s-a prezentat cu 33. Printre ei, nea Miticã Piticu’, înscris la categoria de vîrstã +80. A concurat la trei probe: 800, 1.500 si 5.000 de metri. La toate a scos timp mai scurt decît baremul si a obtinut medalia de „mare maestru“. La începutul lunii septembrie, a fugit douã zile în Bulgaria, la Campionatul Balcanic de cros. A luat aur la probele de 800 si de 1.500 metri. Acum e acasã, la Piatra Neamt, dar tot n-are stare. Fuge cîte sase kilometri, de antrenament. Pe canal, pînã la Sãvinesti. Are traseul bine stabilit. Se pregãteste sã alerge la sfîrsitul lunii noiembrie la Crosul Unirii, de la Alba.

„Am zis sã alerg de douã ori mai mult pe jos decît cît am alergat cu masina“

„Acolo mereu iau locul I“, spune cu satisfactie nea Miticã. „Am 21 de ani de activitate... extrabugetarã, cum i se spune. Particip la competitii din ‘86, de cînd s-a înfiintat sectia de Atletism pentru veterani. Dar de alergat, alerg de treizeci si ceva de ani. Din ‘73, cînd am fost primul la Cupa Orasului Piatra Neamt. Eram primul sofer care alerga. Am lucrat 40 de ani la IMTCF. Am zis sã alerg de douã ori mai mult pe jos decît cît am alergat cu masina. Miscarea este ca dragostea - de ce e mai multã, de-aia e mai bunã. Ori esti tînãr, ori esti în etate, are continuitate“, povesteste Dumitru Radu. Se duce bucuros la toate întrecerile, pentru cã sînt prilej de legat prietenii. Dar si pentru cã îi place tare mult sã fugã. Uitã de vîrstã, de pensie, de greutãti, de boalã, de tot. „Cînd mã dor oasele, alerg. Le pun în miscare. De ce alerg, de ce mã simt mai bine. Mi-am fãcut acum proba asta care-i de la Ministerul Sãnãtãtii si au rãmas ãstia ca la dentist: am tensiunea 12 cu 7. Cea mai bunã! N-am nici o defectiune. Doamna doctoritã mi-a zis «Exceptional, domnule!»“. Marele secret e oxigenul. „Inima are foarte mare nevoie de oxigen“, spune nea Miticã. Dar nici cu alimentatia rationalã nu dai gres, garanteazã el. Spre exemplu, nu mãnîncã deloc carne. Proteinele de care are nevoie organismul si le ia din nuci. „Copilul cînd se naste e hrãnit de mamã cu lapte. Puiul se dezvoltã din ou. Lapte si ouã. Atît mãnînc. Beau doi litri de lapte numai noaptea. Ziua n-am timp sã mãnînc, mãnînc noaptea. Iar cînd mi-e sete, beau lapte“.
De Sf. Dumitru, oficialitãtile locale s-au gîndit sã-l recompenseze cu o diplomã pentru cã i-a dat primarului Stefan medalia pentru sponsori primitã în Italia. Asta pentru cã Primãria si Consiliul Local i-au asigurat banii de transport si cazare la campionatul mondial. „Datoritã lor, cã mi-au decontat asta, am putut sã particip acolo. Fãrã ajutorul lor n-as fi putut sã obtin aceste medalii. La competitii de genul ãsta se dau medalii onorifice pentru sponsori, iar eu am adus-o domnului primar si consilierilor“, explicã nea Miticã. La rîndul sãu, va primi din partea oficialilor semne de recunostintã. „Dacã-mi dã diplomã, îmi dã si bani. Diploma fãrã bani e ca sãnãtatea fãrã bani: moarte sigurã“, spune rîzînd.

Articol afisat de 1865 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Dana OSTAHIE)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective