Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Noiembrie 2007
LMMJVSD
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 27 Noiembrie 2007
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Unii rîd, altii-si ling rãnile

Unii rîd, altii-si ling rãnile

• 29% dintre alegãtorii de duminicã au acordat votul pesedistilor • PD s-a situat pe locul doi, cu 21,35%, iar PLD la o micã diferentã, cu 20,06% • prezenta la vot, la europarlamentare, a fost de 31,56% pe judet, dar numai 29,82% dintre cei care au ajuns în fata urnelor au avut voturi valabile • liderii partidelor - unii jubileazã, altii ... •

Votul cu europarlamentarele s-a încheiat. Unele partide îsi ling rãnile, în vreme ce altele radiazã de fericire. Judetul Neamt s-a înscris si de aceastã datã în rîndul judetelor care si-au manifestat sustinerea fatã de Partidul Social Democrat. Si, surpriza cea mai mare, PSD a iesit foarte bine si în municipiul resedintã de judet, acolo unde bãtaia mare este cu Gheorghe Stefan si PLD. De unde se asteptau la un procent de circa 6%, s-au trezit, dupã o singurã noapte, cã sustinãtorii lor reprezintã 16,62% din totalul celor care s-au prezentat la urne. E un procent foarte bun pentru un partid care are destule probleme în ultima vreme, dar trebuie recunoscut faptul cã prezenta a fost asa cum a fost. La nivel de judet, la alegerile de duminicã, 25 noiembrie, prezenta la urne a fost de 31,56%. Adicã din 473.510 alegãtori înscrisi pe listele electorale permanente, s-au prezentat la urne 149.458. Dintre acestia, doar 141.223 au avut voturile valabile, adicã procentul votantilor de a cãror optiune s-a tinut cont în judetul Neamt a coborît la 29,82%. La Piatra Neamt, procentul scos de peledisti a fost zdrobitor - 45,12%. Pe locul doi, dar la distantã semnificativã, a fost PSD, cu 16,62%, urmat, îndeaproape, de PD - 15,12%. PNL a luat 10,08% din electorat, PRM - 3,48%, iar PNG - 2,91%.

Pe judet, PSD îi fruntea

Conform datelor oferite de Biroul Electoral Judetean, în Neamt, cel mai mare procent a fost atins de PSD - 29%. Asta înseamnã cã sustinerea vine din teritoriu, întrucît la Piatra Neamt si Roman, procentele sînt peste media pe judet. Pe locul doi s-a situat PD - 21,35%, dupã care au urmat PLD - 20,06%, PNL - 13,74%, PRM - 4,69%, PNG CD - 3,47%, PC - 1,97%, PIN - 1,94%, Partida Romilor ProEuropa - 0,98%, Partidul Aliantei Socialiste - 0,77%, PNTCD - 0,69%, UDMR - 0,13%. Numeric vorbind, 41.078 de nemteni au votat în favoarea social-democratilor, 30.160 pentru pedisti, 28.334 pentru peledisti. Au oferit votul penelistilor 19.408 cetãteni din judetul Neamt, 6.633 au fost în favoarea PRM, 4.907 pentru Partidul Noua Generatie, 2.787 pentru conservatori, 2.750 pentru Initiativa Nationalã. Nici etnicii tigani nu au fost lãsati de izbeliste, asa cã 1.396 de nemteni au votat în avantajul lor, 1.098 votanti au aplicat stampila pe listele Partidului Aliantei Socialiste, 1.048 pentru Laszlo Tokes. Trei formatiuni au adunat sub o mie de voturi. Partidul National Crestin Democrat a obtinut 978 de voturi, Partidul Verde - 451, iar Uniunea Democratã Maghiarã din România - 195. Analizînd procentul obtinut de partidul lui Becali în judet - 3,47%, si comparîndu-l cu cel de la Piatra Neamt, unde este liderul formatiunii - 2,91%, se poate concluziona cã electoratul Noii Generatii este tot „poporul“.

Bucurie fãrã margini la PSD

Social-democratii nemteni sînt cei mai bucurosi dupã ziua de duminicã. Primul loc pe judet i-a uns la inimã, iar locul II pe Piatra Neamt i-a fãcut sã zboare. Însã, dupã cum zice presedintele PSD Neamt, Ioan Munteanu, nu se culcã nimeni pe-o ureche, ci mai degrabã se mobilizeazã pentru cîstigarea localelor de anul viitor, mai ales cã acum au proba cã... se poate. Ioan Munteanu spune cã scorul PSD pe tarã nu este tocmai pe mãsura muncii unora din colegii lui, pentru cã unele organizatii si-au fãcut datoria, altele mai
putin. Pe Neamt însã, satisfactia cea mai mare este cã au luat locul I: si-au adjudecat 59 de localitãti din 83, în douã au obtinut locul III, iar în celelalte, locul secund. Si asta cu bani destul de putini, mai mult cu statul de vorbã cu oamenii. Satisfactia suplimentarã a lui Ioan Munteanu este cã pesedistii au vrut cu adevãrat sã cîstige aceste alegeri si s-au implicat. Cei care n-au fãcut-o vor suporta rigorile partidului, promite Ioan Munteanu. Satisfactia majorã este pozitia în preferintele electoratului din Piatra Neamt. „Avem loc sã intrãm, dacã vom sti sã gestionãm acest scor care ne situeazã pe locul doi, peste PD si PNL. Sigur, trebuie analizate în Biroul Permanent Judetean activitatea si rezultatele fiecãrei organizatii locale în parte, iar unii presedinti vor trebui sã treacã în spate. Sînt convins cã avem capacitatea sã gãsim formule de cîstig pentru alegerile de anul viitor. Vreau sã multumesc tuturor celor care au dat credit Partidului Social Democrat. Sigur, sînt foarte multi cetãteni care nu s-au prezentat la vot. Sper ca de acum înainte sã venim în întîmpinarea lor cu argumente care sã-i convingã sã ne dea votul lor pe viitor“, a declarat Ioan Munteanu.

Liberalii despre procentul obtinut: satisfãcãtor

Nici liberalii nu sînt tristi, ba dimpotrivã. Scorul de duminicã este nu neapãrat suficient, dar satisfãcãtor sigur. „N-as putea spune cã rezultatul este pe mãsura muncii noastre. Cred cã ar trebui sã lucrãm mai mult pe partea de organizare, dar si pe comunicarea cu
alegãtorii. N-am pus în valoare suficient toate realizãrile si avantajele guvernãrii din ultimii trei ani. Asta nu înseamnã, însã, cã nu sîntem multumiti de rezultatele în plan local, care ne înscriu pe noi, cei de la PNL Neamt, în cote foarte apropiate de media pe tarã. Avînd în vedere cã actuala echipã a PNL Neamt este una tînãrã, rezultatele obtinute aratã cã avem potential. Abordînd prin prisma acestei experiente alegerile locale din 2008, sînt convins cã rezultatele noastre vor fi mai bune“, a declarat Andrei Ignat, vicepresedintele PNL Neamt si director de campanie al liberalilor nemteni pentru europarlamentare.

Culmea fericirii la PLD

Liberal-democratii sînt în culmea fericirii. Nici ei nu vor sã se culce pe-o ureche si promit mai multã muncã decît pînã acum. PLD Neamt este cea mai tare din tarã, cu 20,06% obtinut. Pe Piatra Neamt, scorul a fost zdrobitor: peste 45%. ÃŽn opinia presedintelui Vasile Pruteanu, rezultatele demonstreazã cã liberal-democratii s-au implicat. „Rezultatele ne multumesc, aratã cã atunci cînd se munceste cu responsabilitate, rezultatele nu întîrzie sã aparã. Gheorghe Stefan a fost permanent alãturi de noi si asta s-a vãzut. Sînt foarte multi care credeau cã PLD nu va trece pragul, dar am reusit. Sigur, nu vom intra în starea de autosatisfactie, va urma o analizã foarte atentã a rezultatelor tuturor organizatiilor locale si vom lua mãsuri acolo unde este cazul“, a spus deputatul Pruteanu, multumind la rîndul sãu celor care au votat lista PLD. Gheorghe Stefan s-a declarat „fericit pentru cã PLD a trecut acest test national“. 8,04% este pentru PLD un scor foarte bun, mai ales cã, spune Gheorghe Stefan, sondajele dinaintea campaniei arãtau cã partidul lui Stolojan nu trece pragul. „Valoarea adevãratã s-a vãzut la vot. S-a vãzut valoarea lui Theodor Stolojan, care este locomotiva partidului si a reusit sã-l ducã la 8% si sã asigure trei mandate în Parlamentul European. Pentru un partid nou înfiintat, 20% obtinut de PLD Neamt cred cã este un scor foarte bun, chiar neasteptat. Este un scor excelent pentru un partid înfiintat la 1 martie 2007. ÃŽn Piatra Neamt am obtinut 45%, ceea ce demonstreazã cã PLD este un partid de viitor, care poate cîstiga alegerile în Neamt“, a spus Gheorghe Stefan, adãugînd cã mai este multã muncã de fãcut în PLD Neamt: patru organizatii comunale de înfiintat, reorganizare în filialele slabe care n-au avut rezultate bune duminicã.

Multumire si nu prea la PD

Democratii, marii învingãtori ai bãtãliei de alaltãieri, sînt relativ potoliti la Neamt. Ba chiar tristi. Nu atît pentru scor, cît pentru ce-si propuseserã înainte. E drept, democrata Luminita Vîrlan n-a ajuns europarlamentar, dar are toate sansele sã devinã consilier de europarlamentar democrat dacã doreste. Presedintele PD Neamt, deputatul Marius Rogin, considerã cã e bine. Dar se putea si mai bine. „Dacã pornim de la ce si-a propus Partidul Democrat, si anume sã devinã primul partid în România, atunci putem considera cã ne-am îndeplinit telul. Dacã ne referim însã si la scorul efectiv, putem spune cã nu ne satisface. Tinta noastrã era sã ne apropiem de 36-37%. Dar, tinînd cont cã o parte din electorat a votat si cu PLD, ca aliat, este posibil sã se fi transferat o parte din simpatii“, a declarat deputatul Rogin.

Marii perdanti: PRM, PC, PNG

PRM n-a scos 5% pe judet. Presedintele Dumitru Badea spune cã „nu e cazul sã facem o tragedie din asta“. „Sînt niste rezultate. Noi am fãcut o campanie pe mãsura posibilitãtilor pe care le aveam si a fost o campanie sãracã. De acum, va trebui sã ne revizuim modul de a ne transmite mesajele si va trebui sã avem grijã de oamenii nostri. Vom vedea ce vom putea face de acum. Mai sînt lupte de dat. La anul vor fi douã momente extrem de importante pentru toatã lumea si ne vom pregãti pentru atunci“, a declarat Dumitru Badea.
Altã mare dezamãgire este în rîndul conservatorilor nemteni, care au scos doar 2,07% pe judet. Miron Smarandache, liderul PC Neamt, spune cã electoratul nemtean l-a surprins: „Mã surprinde PIN, care a luat aproape 3% în Neamt, desi n-a fãcut nimic. Mã surprinde electoratul. Mã surprinde PSD. Rezultatele sînt oarecum normale. Media pe tarã este de 2,8%. Joi, vom avea Birou Politic National pentru a analiza situatia. Nu cred cã o sã mi se reproseze la Bucuresti, dar mi le reprosez eu. Este o chestiune de onoare si o sã mã gîndesc foarte serios ce fac mai departe“. Presedintele PNG-CD Neamt este si el supãrat de scor. Nu atît din vina colegilor care îl urmeazã pe Becali, cît din cauze conexe. „Nu sînt multumit de rezultat. N-am reusit sã scoatem la vot nici mãcar membrii nostri si asta nu numai din vina noastrã, cît din lipsa de informare a cetãtenilor si din cauza organizãrii scrutinurilor, care a fost sub orice criticã. Am datele de la BEJ si vãd cã pe listele suplimentare au votat 15.000 de persoane. Asta înseamnã cã am avut în judet 15.000 de turisti. Nu stiu cum se face cã sîntem judet turistic doar cînd se voteazã“, a zis Cristian Liciu.

Articol afisat de 2267 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(S. TÃRNÃ, D. OSTAHIE)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective