Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
RSS News Feed - Monitorul de Neamt Retele Sociale si RSS
RSS - Monitorul de Neamt
Calendar- Arhiva de Stiri Noiembrie 2007
LMMJVSD
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Monitorul Neamt
 Judetul Neamt
 rochii.ro
 fantastic.ro
 sarcasm.ro
 helen.ro
 cojoc.ro
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Locale 27 Noiembrie 2007
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email
Unii rîd, altii-si ling rănile

Unii rîd, altii-si ling rănile

• 29% dintre alegătorii de duminică au acordat votul pesedistilor • PD s-a situat pe locul doi, cu 21,35%, iar PLD la o mică diferentă, cu 20,06% • prezenta la vot, la europarlamentare, a fost de 31,56% pe judet, dar numai 29,82% dintre cei care au ajuns în fata urnelor au avut voturi valabile • liderii partidelor - unii jubilează, altii ... •

Votul cu europarlamentarele s-a încheiat. Unele partide îsi ling rănile, în vreme ce altele radiază de fericire. Judetul Neamt s-a înscris si de această dată în rîndul judetelor care si-au manifestat sustinerea fată de Partidul Social Democrat. Si, surpriza cea mai mare, PSD a iesit foarte bine si în municipiul resedintă de judet, acolo unde bătaia mare este cu Gheorghe Stefan si PLD. De unde se asteptau la un procent de circa 6%, s-au trezit, după o singură noapte, că sustinătorii lor reprezintă 16,62% din totalul celor care s-au prezentat la urne. E un procent foarte bun pentru un partid care are destule probleme în ultima vreme, dar trebuie recunoscut faptul că prezenta a fost asa cum a fost. La nivel de judet, la alegerile de duminică, 25 noiembrie, prezenta la urne a fost de 31,56%. Adică din 473.510 alegători înscrisi pe listele electorale permanente, s-au prezentat la urne 149.458. Dintre acestia, doar 141.223 au avut voturile valabile, adică procentul votantilor de a căror optiune s-a tinut cont în judetul Neamt a coborît la 29,82%. La Piatra Neamt, procentul scos de peledisti a fost zdrobitor - 45,12%. Pe locul doi, dar la distantă semnificativă, a fost PSD, cu 16,62%, urmat, îndeaproape, de PD - 15,12%. PNL a luat 10,08% din electorat, PRM - 3,48%, iar PNG - 2,91%.

Pe judet, PSD îi fruntea

Conform datelor oferite de Biroul Electoral Judetean, în Neamt, cel mai mare procent a fost atins de PSD - 29%. Asta înseamnă că sustinerea vine din teritoriu, întrucît la Piatra Neamt si Roman, procentele sînt peste media pe judet. Pe locul doi s-a situat PD - 21,35%, după care au urmat PLD - 20,06%, PNL - 13,74%, PRM - 4,69%, PNG CD - 3,47%, PC - 1,97%, PIN - 1,94%, Partida Romilor ProEuropa - 0,98%, Partidul Aliantei Socialiste - 0,77%, PNTCD - 0,69%, UDMR - 0,13%. Numeric vorbind, 41.078 de nemteni au votat în favoarea social-democratilor, 30.160 pentru pedisti, 28.334 pentru peledisti. Au oferit votul penelistilor 19.408 cetăteni din judetul Neamt, 6.633 au fost în favoarea PRM, 4.907 pentru Partidul Noua Generatie, 2.787 pentru conservatori, 2.750 pentru Initiativa Natională. Nici etnicii tigani nu au fost lăsati de izbeliste, asa că 1.396 de nemteni au votat în avantajul lor, 1.098 votanti au aplicat stampila pe listele Partidului Aliantei Socialiste, 1.048 pentru Laszlo Tokes. Trei formatiuni au adunat sub o mie de voturi. Partidul National Crestin Democrat a obtinut 978 de voturi, Partidul Verde - 451, iar Uniunea Democrată Maghiară din România - 195. Analizînd procentul obtinut de partidul lui Becali în judet - 3,47%, si comparîndu-l cu cel de la Piatra Neamt, unde este liderul formatiunii - 2,91%, se poate concluziona că electoratul Noii Generatii este tot „poporul“.

Bucurie fără margini la PSD

Social-democratii nemteni sînt cei mai bucurosi după ziua de duminică. Primul loc pe judet i-a uns la inimă, iar locul II pe Piatra Neamt i-a făcut să zboare. Însă, după cum zice presedintele PSD Neamt, Ioan Munteanu, nu se culcă nimeni pe-o ureche, ci mai degrabă se mobilizează pentru cîstigarea localelor de anul viitor, mai ales că acum au proba că... se poate. Ioan Munteanu spune că scorul PSD pe tară nu este tocmai pe măsura muncii unora din colegii lui, pentru că unele organizatii si-au făcut datoria, altele mai
putin. Pe Neamt însă, satisfactia cea mai mare este că au luat locul I: si-au adjudecat 59 de localităti din 83, în două au obtinut locul III, iar în celelalte, locul secund. Si asta cu bani destul de putini, mai mult cu statul de vorbă cu oamenii. Satisfactia suplimentară a lui Ioan Munteanu este că pesedistii au vrut cu adevărat să cîstige aceste alegeri si s-au implicat. Cei care n-au făcut-o vor suporta rigorile partidului, promite Ioan Munteanu. Satisfactia majoră este pozitia în preferintele electoratului din Piatra Neamt. „Avem loc să intrăm, dacă vom sti să gestionăm acest scor care ne situează pe locul doi, peste PD si PNL. Sigur, trebuie analizate în Biroul Permanent Judetean activitatea si rezultatele fiecărei organizatii locale în parte, iar unii presedinti vor trebui să treacă în spate. Sînt convins că avem capacitatea să găsim formule de cîstig pentru alegerile de anul viitor. Vreau să multumesc tuturor celor care au dat credit Partidului Social Democrat. Sigur, sînt foarte multi cetăteni care nu s-au prezentat la vot. Sper ca de acum înainte să venim în întîmpinarea lor cu argumente care să-i convingă să ne dea votul lor pe viitor“, a declarat Ioan Munteanu.

Liberalii despre procentul obtinut: satisfăcător

Nici liberalii nu sînt tristi, ba dimpotrivă. Scorul de duminică este nu neapărat suficient, dar satisfăcător sigur. „N-as putea spune că rezultatul este pe măsura muncii noastre. Cred că ar trebui să lucrăm mai mult pe partea de organizare, dar si pe comunicarea cu
alegătorii. N-am pus în valoare suficient toate realizările si avantajele guvernării din ultimii trei ani. Asta nu înseamnă, însă, că nu sîntem multumiti de rezultatele în plan local, care ne înscriu pe noi, cei de la PNL Neamt, în cote foarte apropiate de media pe tară. Avînd în vedere că actuala echipă a PNL Neamt este una tînără, rezultatele obtinute arată că avem potential. Abordînd prin prisma acestei experiente alegerile locale din 2008, sînt convins că rezultatele noastre vor fi mai bune“, a declarat Andrei Ignat, vicepresedintele PNL Neamt si director de campanie al liberalilor nemteni pentru europarlamentare.

Culmea fericirii la PLD

Liberal-democratii sînt în culmea fericirii. Nici ei nu vor să se culce pe-o ureche si promit mai multă muncă decît pînă acum. PLD Neamt este cea mai tare din tară, cu 20,06% obtinut. Pe Piatra Neamt, scorul a fost zdrobitor: peste 45%. În opinia presedintelui Vasile Pruteanu, rezultatele demonstrează că liberal-democratii s-au implicat. „Rezultatele ne multumesc, arată că atunci cînd se munceste cu responsabilitate, rezultatele nu întîrzie să apară. Gheorghe Stefan a fost permanent alături de noi si asta s-a văzut. Sînt foarte multi care credeau că PLD nu va trece pragul, dar am reusit. Sigur, nu vom intra în starea de autosatisfactie, va urma o analiză foarte atentă a rezultatelor tuturor organizatiilor locale si vom lua măsuri acolo unde este cazul“, a spus deputatul Pruteanu, multumind la rîndul său celor care au votat lista PLD. Gheorghe Stefan s-a declarat „fericit pentru că PLD a trecut acest test national“. 8,04% este pentru PLD un scor foarte bun, mai ales că, spune Gheorghe Stefan, sondajele dinaintea campaniei arătau că partidul lui Stolojan nu trece pragul. „Valoarea adevărată s-a văzut la vot. S-a văzut valoarea lui Theodor Stolojan, care este locomotiva partidului si a reusit să-l ducă la 8% si să asigure trei mandate în Parlamentul European. Pentru un partid nou înfiintat, 20% obtinut de PLD Neamt cred că este un scor foarte bun, chiar neasteptat. Este un scor excelent pentru un partid înfiintat la 1 martie 2007. În Piatra Neamt am obtinut 45%, ceea ce demonstrează că PLD este un partid de viitor, care poate cîstiga alegerile în Neamt“, a spus Gheorghe Stefan, adăugînd că mai este multă muncă de făcut în PLD Neamt: patru organizatii comunale de înfiintat, reorganizare în filialele slabe care n-au avut rezultate bune duminică.

Multumire si nu prea la PD

Democratii, marii învingători ai bătăliei de alaltăieri, sînt relativ potoliti la Neamt. Ba chiar tristi. Nu atît pentru scor, cît pentru ce-si propuseseră înainte. E drept, democrata Luminita Vîrlan n-a ajuns europarlamentar, dar are toate sansele să devină consilier de europarlamentar democrat dacă doreste. Presedintele PD Neamt, deputatul Marius Rogin, consideră că e bine. Dar se putea si mai bine. „Dacă pornim de la ce si-a propus Partidul Democrat, si anume să devină primul partid în România, atunci putem considera că ne-am îndeplinit telul. Dacă ne referim însă si la scorul efectiv, putem spune că nu ne satisface. Tinta noastră era să ne apropiem de 36-37%. Dar, tinînd cont că o parte din electorat a votat si cu PLD, ca aliat, este posibil să se fi transferat o parte din simpatii“, a declarat deputatul Rogin.

Marii perdanti: PRM, PC, PNG

PRM n-a scos 5% pe judet. Presedintele Dumitru Badea spune că „nu e cazul să facem o tragedie din asta“. „Sînt niste rezultate. Noi am făcut o campanie pe măsura posibilitătilor pe care le aveam si a fost o campanie săracă. De acum, va trebui să ne revizuim modul de a ne transmite mesajele si va trebui să avem grijă de oamenii nostri. Vom vedea ce vom putea face de acum. Mai sînt lupte de dat. La anul vor fi două momente extrem de importante pentru toată lumea si ne vom pregăti pentru atunci“, a declarat Dumitru Badea.
Altă mare dezamăgire este în rîndul conservatorilor nemteni, care au scos doar 2,07% pe judet. Miron Smarandache, liderul PC Neamt, spune că electoratul nemtean l-a surprins: „Mă surprinde PIN, care a luat aproape 3% în Neamt, desi n-a făcut nimic. Mă surprinde electoratul. Mă surprinde PSD. Rezultatele sînt oarecum normale. Media pe tară este de 2,8%. Joi, vom avea Birou Politic National pentru a analiza situatia. Nu cred că o să mi se reproseze la Bucuresti, dar mi le reprosez eu. Este o chestiune de onoare si o să mă gîndesc foarte serios ce fac mai departe“. Presedintele PNG-CD Neamt este si el supărat de scor. Nu atît din vina colegilor care îl urmează pe Becali, cît din cauze conexe. „Nu sînt multumit de rezultat. N-am reusit să scoatem la vot nici măcar membrii nostri si asta nu numai din vina noastră, cît din lipsa de informare a cetătenilor si din cauza organizării scrutinurilor, care a fost sub orice critică. Am datele de la BEJ si văd că pe listele suplimentare au votat 15.000 de persoane. Asta înseamnă că am avut în judet 15.000 de turisti. Nu stiu cum se face că sîntem judet turistic doar cînd se votează“, a zis Cristian Liciu.

Articol afisat de 1941 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(S. TĂRNĂ, D. OSTAHIE)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu există nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Premium UK domain names
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totalĂŁ sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective