Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Noiembrie 2007
LMMJVSD
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 27 Noiembrie 2007
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Exploatarea lemnului, un domeniu periculos

• firmele de exploatare si prelucrare a lemnului sînt în topul accidentelor de muncã • aceasta este concluzia desprinsã în urma unui control efectuat sãptãmîna trecutã de cãtre ITM Neamt •

Firmele nemtene care îsi desfãsoarã activitatea în silviculturã si exploatare forestierã se aflã în continuare în top în ceea ce priveste numãrul accidentelor de muncã înregistrate. Aceasta este concluzia reprezentantilor Inspectoratului Teritorial de Muncã (ITM) Neamt în urma controalelor desfãsurate în cursul sãptãmînii trecute la respectivele unitãti. Controlalele efectuate în 11 unitãti de profil si 14 puncte de lucru au avut drept scop verificarea respectãrii prevederilor legale referitoare la sãnãtatea si securitatea în muncã si au scos la ivealã faptul cã în cele douã domenii se înregistreazã cele mai multe accidente de muncã mortale sau soldate cu invaliditate.
Inspectorii de muncã au mai constatat cã nemtenii care lucreazã cu sau fãrã forme legale în silviculturã si exploatare forestierã nu sînt asigurati si protejati împotriva riscurilor pe care le presupune activitatea în aceste domenii. Cu prilejul controalelor efectuate pe teren, reprezentantii ITM Neamt au mai descoperit cã multe dintre firmele care au ca obiect de activitate exploatarea si prelucrarea lemnului folosesc munca la negru, între angajator si muncitor existînd o întelegere tacitã. În cele mai multe dintre situatii, forta de muncã nu este calificatã, autorizatã si instruitã corespunzãtor. Angajatorii nu fac o evaluare a factorilor de risc, nu întocmesc programul de prevenire si protectie a accidentelor de muncã posibile. În multe cazuri, agentii economici care liciteazã masã lemnoasã nu o si exploateazã, subcontractînd parchetele forestiere altor firme neatestate si neabilitate pentru aceastã activitate.
Accidentele de muncã soldate cu invaliditate sau chiar cu decesul victimelor au mai fost cauzate de lipsa proiectului de executie a lucrãrilor de exploatare, a potecilor si cãrãrilor de circulatie, neîndepãrtarea arborilor aninati din parchet, nerespectarea geometriei zonei, utilizarea unor tractoare necorespunzãtoare pe drumuri cu înclinatie mai mare de 25 de grade, utilizarea tractoarelor fãrã lungoane de protectie în zonele periculoase, suprasolicitare fizicã, muncã în conditii deosebit de grele, efectuarea unor miscãri periculoase, nepermise si cu grad mare de risc, neutilizarea echipamentului individual de protectie.
Pentru grave abateri constatate, inspectorii de muncã au amendat cinci unitãti si au sistat activitatea pe unul dintre drumuri.
Rezultatele controalelor efectuate au fost prezentate vineri, 23 noiembrie, cu prilejul unei întîlniri organizate de cãtre reprezentantii ITM Neamt la sediul Directiei Silvice, la care au participat ca invitati reprezentantii firmelor nemtene care au ca obiect de activitate exploatarea si prelucrarea lemnului, precum si prefectul de Neamt, Toader Mocanu.

Articol afisat de 1667 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(L.ILISESCU, S. TÃRNÃ)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective