Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Decembrie 2007
LMMJVSD
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 5 Decembrie 2007
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Tezele cu subiect unic, emotii pentru mii de elevi si pãrinti

Tezele cu subiect unic, emotii pentru mii de elevi si pãrinti

• prima tezã va fi sustinutã astãzi • în clasele a VII-a si a VIII-a din scolile nemtene, sînt 12.236 de elevi •

Peste 12.000 de elevi din ultimele douã clase de gimnaziu intrã, de astãzi, în perioada de sustinere a tezelor care le vor dicta, pe jumãtate, viitorul studiilor pe care le vor urma dupã scoala generalã. Dupã cum a declarat profesorul Mihai Lãcãtusu, inspector scolar general, în judetul Neamt, tezele cu subiect unic pentru elevii claselor a VII-a si a VIII-a se vor desfãsura conform metodologiei, avînd în vedere cã toate cele patru simulãri derulate s-au desfãsurat corespunzãtor, directorii si cadrele didactice fiind formate si informate despre toate noutãtile legate de acest subiect.
„Simulãrile organizate de MECT au vizat modul în care este aplicatã procedura de comunicare între Centrul National pentru Curriculum si Evaluare în ÃŽnvãtãmîntul Preuniversitar din cadrul MECT si Centrele de comunicare pentru tezele cu subiect unic din judet, modul în care resursele umane implicate rãspund solicitãrilor procedurilor, încadrarea în intervalul de timp stabilit, precum si verificarea timpului în care plicurile cu subiecte ajung din centrele de comunicare în scolile arondate, mai îndepãrtate .
În judetul Neamt organizarea tezei pentru cei 6.143 de elevi de clasa a VII-a si 6.093 de elevi de clasa aVIII-a s-a fãcut în 26 centre de comunicare. Evaluarea tezelor se va face în 9 centre de evaluare si se doreste a fi obiectivã, unitarã si efectuatã cu aceeasi unitate de mãsurã în toate scolile din judet. Dorim ca supaveghetorii - profesorii asistenti, sã asigure în fiecare clasã, în timpul tezei, o atmosferã normalã de lucru, pentru ca rezultatele sã reflecte situatia realã a demersului didactic din fiecare scoalã.
ÃŽn zilele de 5, 11 si 14 decembrie 2007, scolile vor face un orar special de lucru si, conform descentralizãrii, vor gãsi solutii viabile de recuperare a orelor care nu vor putea fi efectuate din cauza tezelor. Toti inspectorii scolari vor monitoriza în teren atît desfãsurarea tezei, cît si programul de recuperare a orelor“, a declarat generalul Mihai Lãcãtusu.

Tezele unice cîntãresc mult din acest an

Tezele unice vor înlocui de anul acesta testele nationale, ca modalitate de admitere la liceu pentru anul scolar 2008-2009. Potrivit calendarului stabilit de Ministerul Educatiei, Cercetãrii si Tineretului, în data de 5 decembrie se va da teza unicã la matematicã, iar pe 11 decembrie - cea la istorie sau geografie, la alegere, sustinutã numai de elevii claselor a VIII-a. Ultima tezã cu subiect unic, la limba si literatura românã, se va da pe 14 decembrie. Contestatiile vor putea fi depuse în data de 11 ianuarie 2008. Tezele unice vor fi evaluate în centre desemnate în acest scop. Fiecare lucrare va fi corectatã de doi profesori, altii decît cei din unitãtile de învãtãmînt de la care provin tezele. Evaluarea se face pe baza unui punctaj de la 1 la 100, acordîndu-se 90 de puncte pentru rãspunsurile corecte si complete si 10 puncte din oficiu.
Dupã corectare, fiecare evaluator va stabili nota prin împãrtirea la 10 a punctajului obtinut de elev, fãrã rotunjire. Nota finalã va rezulta din media aritmeticã a notelor acordate de fiecare profesor evaluator. Fractiunile de punct rezultate din împãrtire se rotunjesc la nota imediat superioarã dacã sînt cuprinse în intervalul 0,50-0,99 sau se anuleazã, dacã sînt cuprinse în intervalul 0,01-0,49.
Absolventii de scoalã generalã se vor înscrie în licee sau scoli de arte si meserii fãrã examen, pe baza mediei dintre media generalã obtinutã la tezele cu subiect unic si cea de absolvire a claselor V-VIII, fiecare avînd ponderea de 50%. În semestrul II, teza la limba si literatura maternã va fi sustinutã pe 6 mai, iar pe 9 mai se va da teza unicã la istorie sau geografie (numai pentru clasa a VIII-a).
Teza unicã la limba si literatura românã va fi pe 13 mai 2008, iar pe 16 mai - cea la matematicã. În data de 29 mai 2008, vor putea fi depuse contestatii.

Articol afisat de 23319 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Simona TÃRNÃ)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective