Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Decembrie 2007
LMMJVSD
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 24 Decembrie 2007
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Nastere „în stilul smuls“

Nastere „în stilul smuls“

• un copil, care a avut ghinionul sã se nascã noaptea la Spitalul Judetean Neamt, fãrã a fi asistat de doctor, s-a ales cu un piciorus fracturat si cu probleme la o mînutã • „cînd au vãzut cã nu ies umerii, s-au speriat si au tras, au uitat sã mai sune medicul“, au declarat surse din cadrul unitãtii spitalicesti, justificînd faptul cã moasa si asistenta nu au chemat medicul de gardã •

Paraschiv Matei Andrei s-a nãscut în noaptea de 15 spre 16 decembrie 2007, la Spitalul Judetean Neamt. Ca stare generalã, ne-a declarat un medic care preferã sã nu fie citat, acum e bine. Matei are 3,9 kilograme si s-a nãscut destul de greu, mama lui, Lenuta, avînd vreo 50 si ceva. Matei e bine acum, pentru cã piciorul i-a fost pus în ghips. Are osul fisurat. Despre brat, pe care mama a vãzut alaltãieri cã îl tine moale, nu stim mai mult decît dînsa. Aceasta urmeazã sã discute azi cu neonatologul care îl tine sub observatie. Numai cã pãrintii si bunicii copilului sînt fãcuti gînd. „M-au lãsat toatã ziua în dureri, stiu cã asa merg lucrurile la nastere“, ne-a declarat mama. „Au zis sã mã screm în pat, cã au sã stie ele cînd e gata. Cînd au vãzut cã mã doare rãu si cã tip de una, s-a suit asistenta medicalã pe burta mea, sã mã ajute sã împing. Erau douã, o asistentã si o moasã. Copilul a iesit cu piciorusul umflat, rupt. I l-au pus în ghips. Doctorita nu a venit la nastere deloc. M-a cusut moasa, si rãu m-a cusut, s-a desfãcut cusãtura de douã ori si mã doare. Doctorita a zis cã de ce nu au venit sã o cheme si s-au apucat de mine fãrã ea... Acum as vrea sã stiu si ce e cu mînuta lui“, ne-a declarat Lenuta Paraschiv. Tatãl lui Matei, Florin Hanganu, spune cã, în prima zi dupã nastere, copilul avea capul vînãt si piciorul stîng fracturat. „Am cerut sã vedem fisa de nastere a copilului si mi s-a rãspuns negativ. Nimeni «nu stie» cine a fost atunci de turã si ce s-a întîmplat“, spune el.
Am sunat la spital si am încercat sã aflãm cine a fost de gardã în noaptea de 15 spre 16 decembrie 2007, la interioarele 142 si 157. O voce dulce, care ne-a cerut numele, a precizat cã listele cu persoanele de gardã sînt la doamna asistentã sefã Curbãt si cã domnia sa e plecatã de sãrbãtori. O fi citind listele de gardã în loc de rãvase.

„Nu e o notã minunatã, dar e suportabil“

Sefa Sectiei Obstetricã, dr. Georgeta Vintea, s-a interesat si ne-a precizat cã, de gardã în noaptea respectivã, a fost dr.Eliza Margine. Numai cã medicul nu a fost anuntat de echipa formatã din asistentã medicalã si infirmierã. „Cînd au vãzut cã nu ies umerii, s-au speriat si au tras, au uitat sã mai sune medicul“, ni s-a precizat. Ni s-a spus cã, de altfel, asistenta si infirmiera sînt persoane cu experientã profesionalã dar cã, urmare a incindentului acestuia, li s-a interzis sã lucreze la sala de nasteri vreme de 3 luni.
Dr. Margine ne-a declarat cã, în garda de sîmbãtã au fost 9 nasteri, cea a lui Matei fiind a noua. „Am fost prezentã la toate, si am avut si prematuri, si pelvini, anemii, sîngerãri. Paraschiv s-a internat pe la 2, am vãzut-o eu. La 11 noaptea avea dilatatie 5 centimetri, i-am fãcut probã de travaliu. La 6 dimineata, cînd am verificat, era deja nãscutã de 2 ore. ÃŽmi pare rãu cã nu am fost chematã, dar doamna Puscasu, asistenta, are experientã. Cred cã a fost un moment de panicã, au vãzut cã nu ies umerii si s-au speriat. Si pentru mine a fost o surprizã sã aud de gambã, cã s-a fisurat. ÃŽn douã sãptãmîni, sper cã va fi bine“. Dr. Margine nu stia de brat, dar urma sã se intereseze. „Uneori, se fractureazã clavicula, dar din cîte stiu nu a fost cazul acum“.
Andrei Matei Paraschiv a fost un copil de nota 6 (APGAR) si singura nastere din noapte. „Nu e o notã minunatã, dar e suportabil“.

Articol afisat de 3772 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(C. VARVARA, L. ILISESCU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective