Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Ianuarie 2008
LMMJVSD
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 5 Ianuarie 2008
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
„Rãzboiul“ tevari vs Petrotub

„Rãzboiul“ tevari vs Petrotub

„Bãtãlia“ expertizelor

• pensionarii „ArcelorMittal“ care se judecã pentru drepturile bãnesti au cerut o nouã contraexpertizã contabilã • oamenii erau nemultumiti de expertiza realizatã de Silvia Tutu • aceasta din urmã a fost sanctionatã de instantã si a cerut sã fie schimbatã pe motive de sãnãtate • fostii tevari vor pensii mai mari pe baza sporurilor neacordate •

Grupul de fosti salariati ai fabricii de tevi „ArcelorMittal“ Roman, care se judecã de luni bune cu întreprinderea, solicitînd recalcularea pensiilor în functie de toate drepturile legale, a afirmat, prin vocea mandatarului legal, Gheorghe Dochita, cã i s-ar fi pus „bete în roate“ din partea expertului contabil care trebuia sã se ocupe de verificarea actelor. Astfel, experta tîrgnemteancã Silvia Tutu nu ar fi verificat aspectele sesizate si cã, mai mult, ar fi „încurcat“ salariul brut cu salariul tarifar. „Procesul pe care îl avem cu fabrica de tevi de aproape un an de zile se lungeste mult. La sfîrsitul anului trecut, chiar, a fost nevoie sã fie schimbat expertul contabil numit de cãtre Tribunalul Neamt. Instanta a decis mai întîi ca expertiza sã fie realizatã de cãtre Silvia Tutu, din Tîrgu Neamt, însã aceasta a fãcut o serie de nereguli. ÃŽn primul rînd, nu ne-a anuntat prin carte postalã recomandatã cînd va veni sã verifice documentele, încît a trebuit sã-i dau telefon. Pînã la urmã am fost cu dînsa la arhiva societãtii, trebuind sã revinã la Roman, dar iarãsi nu ne-a anuntat. A mai trecut ceva timp si am dat din nou telefon, moment în care mi-a spus cã a trecut pe la fabricã între timp si a rezolvat totul. De fapt, nu a scos nimic din tot ceea ce am solicitat în instantã. Doamna Tutu a afirmat cã Tribunalul nu i-a trimis solicitãrile noastre, cu toate cã noi, reclamantii, am plãtit expertiza. Mai mult, în raportul înaintat la instantã a precizat c㠫în urma confruntãrii carnetelor de muncã cu statele de platã am constatat cã nu sînt neconcordante». Afirmatia este falsã deoarece în statele de platã erau trecute salariile brute, iar în carnetele de muncã erau salariile tarifare“, a declarat Gheorghe Dochita. Acesta a mai afirmat cã a fost nevoie sã fie fãcutã o nouã expertizã financiar-contabilã.
„Am solicitat sã fie verificate din nou documentele din fabricã, dar doamna Tutu nu s-a prezentat la Tribunal sã dea explicatii si a fost sanctionatã judiciar. ÃŽn urma acestei sanctiuni, trebuia sã facã o nouã expertizã, dar a adus o adeverintã de la medic precum cã e bolnavã si a solicitat sã fie înlocuitã. ÃŽn prezent, asteptãm sã vedem cine va decide instanta sã verifice plîngerile noastre si ce se va întîmpla“, a mai declarat Gheorghe Dochita. ÃŽncercãrile noastre de a o contacta telefonic pe experta contabilã Silvia Tutu s-au soldat cu esec, întrucît aceasta este plecatã din localitate pînã sãptãmîna viitoare.

Din instantã în instantã

Reamintim cã douã grupuri de fosti salariati ai întreprinderii producãtoare de tevi au dat în judecatã societatea, deoarece, dupã ce au lucrat zeci de ani în conditii deosebit de grele si periculoase, au ajuns sã aibã pensii de mizerie, „gratie“ numeroaselor omisiuni din cãrtile de muncã. Actiunea în instantã a fost formulatã în numele „Gheorghe Dochita si altii“, acest grup fiind format din 11 persoane. Pensionarii s-au plîns cã le-au fost amputate o serie de drepturi fapt care, la calcularea punctului de pensie, le-a diminuat foarte mult veniturile. „Din cãrtile de muncã ne lipsesc o serie de drepturi care ne ajutã la calcularea pensiilor conform Legii 19/2000. ÃŽn primul rînd, este vorba despre sporul de noapte, stiut fiind faptul cã în fabricã s-a lucrat tot timpul în schimburi. ÃŽn al doilea rînd, nu ne-au fost trecute sporurile de vechime pentru întreaga perioadã lucratã, la fel ca salariile brute sau diverse alte adaosuri, cum ar fi premiile, munca în acord etc. Eu, de exemplu, am fost lãcãtus mecanic si am ajuns ca, la o vechime în muncã de 35 de ani si cinci luni, sã am o pensie de 4,44 milioane de lei vechi“, a declarat Gheorghe Dochita. Acesta a mai afirmat cã a fost nevoit sã învete legislatia muncii, pentru a-si reprezenta colegii. Pensionarul fostei „Petrotub“, fatã de care raporturile sale de muncã au încetat în 2004, a mai afirmat cã „nu se va lãsa“ pînã ce nu-si va primi drepturile. De mentionat cã în situatia reclamantilor sînt, în prezent, sute, poate mii de pensionari din municipiul Roman si zonã, în special cei care au lucrat în marile întreprinderi, unde a existat o adevãratã „nebuloasã“ în ceea ce priveste gestionarea arhivelor de personal. Un alt exemplu similar celui demarat de „Gheorghe Dochita si altii“ este cel al unui grup de 35 de fosti tevari, care au chemat în judecatã fabrica pentru cã la calcularea pensiilor nu li s-a tinut cont de sporul de noapte, si acest proces fiind în curs de desfãsurare.

Articol afisat de 1772 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Tudor CIOBOTARU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective