Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Ianuarie 2008
LMMJVSD
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 5 Ianuarie 2008
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

De Boboteazã, cruci de gheatã si sfintirea apei

• în toate bisericile ortodoxe va fi oficiatã slujba Aghiazmei Mari • de Boboteazã, la Uzina de Apã a Companiei „Apa Serv“, va fi oficiat ritualul religios de sfintire a apei pietrenilor •

Crestinii ortodocsi prãznuiesc în fiecare an, în ziua de 6 ianuarie, Botezul Domnului Iisus Hristos, iar a doua zi, pe 7 ianuarie, urmeazã sãrbãtorirea Sfîntului Ioan Botezãtorul. Boboteaza, cum mai este cunoscutã sãrbãtoarea, încheie ciclul sãrbãtorilor de iarnã, începute la Sfîntul Andrei, pe 30 noiembrie si este consideratã una dintre cele mai importante sãrbãtori ortodoxe, dupã Crãciun si Paste. Sfînta Scripturã prezintã acest mare praznic în toate cele patru evanghelii, iar Biserica Crestinã îsi are începuturile în Taina Botezului. În toate bisericile ortodoxe va fi oficiatã Sfînta Liturghie si slujba Aghiazmei Mari, pregãtitã numai cu prilejul acestei sãrbãtori de peste an. Pentru ca toti credinciosii sã aibã parte de aceasta, în ajun de Boboteazã, în curtile bisericilor sînt scoase butoaie si alte recipiente, care vor fi umplute cu apa ce va deveni agheasmã dupã ce preotul va scufunda în ea crucea si mãnunchiul de busuioc, în timpul slujbei de duminicã. Apa sfintitã este folositã pentru a stropi casa, curtea si grãdina, vitele si chiar ogoarele si livezile, pentru a fi binecuvîntate. În caz de boalã, poate fi gustatã, cãci se spune cã apa aceasta a fãcut minuni, însãnãtosind bolnavi, apãrîndu-i de rele, de necazuri si de primejdii. Si busuiocul cu care preotii sfintesc casele în zilele de dinaintea sãrbãtorii este folosit de fetele nemãritate pentru a le fi arãtat ursitul. Credinta popularã spune cã, dacã în noaptea de Boboteazã vor dormi cu o rãmuricã de busuioc sub pernã, Dumnezeu le va arãta în vis chipul alesului. A doua zi dupã Botezul Domnului, pe 7 ianuarie, în calendarul crestin-ortodox este pomenit Sfîntul Prooroc Ioan, Botezãtorul si Înaintemergãtorul Domnului. Numele este foarte rãspîndit printre români, ceea ce dovedeste simpatia de care se bucurã acest sfînt.
Ca si în anii anteriori, la Piatra Neamt va fi oficiatã si sfintirea captãrii de apã, astfel cã la robinetele din locuintele pietrenilor va ajunge apã sfintitã. Initiativa apartine conducerii Companiei Judetene Apa Serv. „Slujba religioasã, oficiatã de preotul Capsa, va avea loc duminicã, 6 ianuarie, la prînz, la Uzina de Apã, cu participarea conducerii firmei de interes judetean. Obiceiul de a se sfinti, de Boboteazã, apa funizatã în sistemul centralizat, s-a împãmîntenit în Piatra Neamt de circa zece ani“, a declarat inginer Ioan Pãcalã, directorul general al Companiei Judetene Apa Serv.
ÃŽntrucît temperatura aerului este destul de scãzutã si, dupã cum anuntã meteorologii, în zilele urmãtoare va fi si mai micã, este posibil ca unele biserici sã aibã în fatã traditionalele cruci de gheatã. Spre deosebire de alti ani, din capitala judetului va lipsi cea mai impozantã cruce de gheatã, care era asezatã, potrivit obiceiului, în fata Bisericii Sfîntul Ioan Domnesc. ÃŽn acest an, preotul paroh Dumitru Chitimus va oficia slujba religioasã lîngã o cruce de lemn, vopsitã în alb. Atunci cînd se realiza crucea de gheatã, blocurile de apã înghetatã erau aduse de pe cursul Bistritei ori de pe lacul de acumulare. ÃŽn popor se spune cã, dacã de Boboteazã va fi cald, va fi o iarnã lungã, iar, dacã se va instala „gerul Bobotezei“, primãvara va veni devreme.

Articol afisat de 2083 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(S. TÃRNÃ, V. MUSAT)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective