Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Ianuarie 2008
LMMJVSD
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 5 Ianuarie 2008
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Sanse de recuperare pentru bebelusul chinuit la nastere

• copilul nãscut în „stilul smuls“ la jumãtatea lunii trecute face tratament kinoterapeutic de recuperare a mobilitãtii mîinii stîngi la Spitalul „Sfînta Maria“ din Iasi • medicii sînt de pãrere cã, pentru a avea rezultatul scontat, exercitiile speciale trebuie efectuate cîteva luni •

Matei Andrei Paraschiv, copilul a cãrui nastere precipitatã, neasistatã de medic, i-a afectat starea generalã a sãnãtãtii pe termen lung, se aflã de o sãptãmînã în îngrijirea cadrelor medicale ale sectiei Chirurgie Infantilã a Spitalului de Copii „Sfînta Maria“ din Iasi, necesitînd tratament kinetoterapeutic în vederea recuperãrii mobilitãtii bratului stîng, acum paralizat. Din cauza manevrelor bruste si smucite de care a avut parte copilul cînd a venit pe lume, acesta are o întindere la nivelul coloanei cervicale si o torsiune a unui nerv, ceea ce a provocat o parezã a bratului stîng, pe care acum nu îl poate misca deloc. ÃŽn consecintã, pentru a nu rãmîne un infirm, bãietelul necesitã cîteva luni de kinetoterapie si de administrare de tratament cu trofice musculare. Chiar si asa, nu se stie dacã recuperarea neuromotorie a bratului va fi totalã sau partialã.
„Sînt sanse foarte mari de recuperare a mobilitãtii bratului copilului, dar încã nu ne putem pronunta dacã aceasta va fi sau nu totalã. Tratamentul este abia la început, iar primele rezultate vor apãrea dupã cîteva sãptãmîni. ÃŽn functie de cum rãspunde la procedurile kinetoterapeutice si de timpul în care se înregistreazã primele rezultate, vom putea sã ne pronuntãm în ceea ce priveste gradul de recuperare al mîinii afectate de parezã. Oricum este nevoie de tratament îndelungat, de ordinul lunilor“, a declarat unul dintre medicii sectiei Chirurgie Infantilã, unde se aflã internat micutul Matei Andrei Paraschiv. Din cauza conditiilor vitrege în care a venit pe lume, copilul a suferit si o fisurã a gambei stîngi, motiv pentru care are i-a fost imobilizat în ghip la scurt timp dupã nastere.
Toate aceste suferinte ale micutului au fost provocate de tratamentul nu tocmai uman de care a avut parte la nastere Lenuta Paraschiv, mama acestuia, în vîrstã de 20 de ani, aflatã la prima experientã de acest gen, lãsatã sã se chinuie ore în sir, pînã cînd strigãtele ei disperate le-au urnit din loc pe asistenta si infirmiera care erau de serviciu la sala de nastere în dimineata de 15/16 decembrie. Asistenta Angela Puscasu si infirmiera Loredana Savin au bãgat-o în seamã pe mamã oarecum tîrziu, cînd era terminatã de durere, fãrã vlagã si putere sã mai împingã si sã respire asa cum se impune în timpul expulziei. Ca atare, copilul a rãmas blocat din cauza umerilor, riscînd sã se sugrume si sã moarã sufocat.
Disperate, cele douã cadre medicale au recurs la manevre precipitate menite sã salveze copilul - una s-a lãsat cu putere pe burta mamei ca sã o ajute sã împingã, iar cealaltã a tras cum a putut de trupul firav. Presate de timp, acestea nu au mai apucat sã cheme medicul de gardã, Eliza Margine. Atît asistenta, cît si infirmiera au fost sanctionate, în sensul cã timp de trei luni nu vor mai lucra la sala de nasteri.

Articol afisat de 1529 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(L. ILISESCU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective