 „Vreau să creez o adevărată echipă la Politia Rutieră“
• afirmă noul sef al Politiei Rutiere, subcomisarul Neculai Catană Are doar 34 de ani si 82 de ofiteri si subofiteri în subordine. Numele lui este Neculai Catană si este seful Serviciului Politiei Rutiere, functie pe care a obtinut-o la sfîrsitul anului trecut. Este absolvent al Liceul nr. 2 Piatra Neamt în anul 1991, după care a urmat cursurile Academiei de Politie Bucuresti, specialitatea Circulatie. A fost repartizat la Biroul Politiei Rutiere Iasi, unde a activat pînă în 1998, cînd s-a transferat la Politia Municipiului Piatra Neamt - Biroul cercetări penale. În 2002 a fost promovat la Serviciul cercetări penale. Din 2004 si pînă în 2005 a activat la Serviciul Politiei Rutiere, iar în iunie 2005 a plecat în Kosovo unde a fost înregimentat în misiunea ONU de mentinere a păcii. Pe 23 iunie 2007, a revenit în tară. Tînărul este pasionat, printre altele, de motociclism. El detine o motociletă Yamaha pe care, asa cum ne-a declarat, o foloseste ori de cîte ori timpul îi permite. La solicitarea cotidianului „Monitorul“, a acceptat să dea primul interviu din viata sa, în calitate de politist.
Reporter: Domnule Catană, cum de v-ati decis să participati la concursul pentru ocuparea unei functii importante?
Neculai Catană: În cadrul misiunii din Kosovo am văzut cum este să lucrezi ca manager, asa că acest concurs l-am luat ca pe o provocare. În Kosovo am fost avansat, pe bază de concurs, sef bază monitorizare în zona Pristina Nord. Ulterior, am cîstigat un alt concurs care m-a propulsat în functia de sef sectie la Politia Pristina Nord. Această ultimă functie avea menirea de a monitoriza activitatea sefului Politiei din Kosovo. Sper că voi face fată noii provocări. De felul meu sînt optimist si cred că fiecare problemă are o solutie.
Rep.: Cum a fost concursul?
N.C.: Cu emotii, ca orice examen al vietii. La probele de limbă străină si calculator nu am avut emotii. În schimb din 2005, cînd am plecat în Kosovo, si pînă la data concursului, legislatia rutieră a suferit multe modificări, asa că am avut mai mult de învătat.
Rep.: Ce intentionati să schimbati în activitatea Politiei Rutiere?
N.C.: În primul rînd, voi încerca, prin managementul pe care îl abordez, să ridic Politia Rutieră la nivelul la care trebuie să fie, principalul scop urmărit fiind de a creste nivelul de sigurantă în trafic care nu va putea fi realizat decît printr-o prezenta mai activă a agentului de politie.
Rep.: Despre acest serviciu s-au spus multe. Uneori nu de bine...
N.C.: Stim că există si deficiente, însă le vom identifica si vom lua măsurile necesare, în vederea remedierii lor. Am început să fac o evaluare ca să am un punct de plecare de la care să se facă aprecierea mea si a colegilor mei de aici. Vreau să precizez că dorim să avem o colaborare bună cu Primăria Piatra Neamt, cu Prefectura Neamt, institutii cu care vom căuta solutii în vederea, în primul rînd, a fluidizării traficului. Se poate spune că încă se circulă bine în judetul Neamt, însă avînd în vedere parcul auto, raportat la structură, cu sigurantă vom întîmpina probleme si este bine să le identificăm din timp pentru a le rezolva.
Rep.: Credeti că mai trebuie lucrat la mentalitatea politistului de la Rutier?
N.C.: Voi pune accent pe modul în care agentul va interactiona cu cetăteanul. Voi cere ca în primul rînd politistul să analizeze gravitatea faptei comise de către participantul la trafic si să actioneze pe măsură. Iar sanctiunea să fie proportională cu gravitatea faptei si raportată la cauzele care sînt generatoare de evenimente rutiere. Politistul trebuie să constientizeze că este în slujba cetăteanului. Acest lucru trebuie să fie în concordantă cu principiul fermitătii. Trebuie lucrat la modul de abordare a politistului. Nu vom neglija activitatea preventivă, iar acolo unde nu va functiona vom aplica sanctiuni.
Rep.: Un mesaj către colegi?
N.C.: Vreau să creez o adevărată echipă la Serviciul Politiei Rutiere. Sînt adeptul lucrului în echipă, iar încrederea reciprocă trebuie să functioneze foarte bine.
|