Nimic despre coeficientii de ierarhizare a salariilor
• despre aplicarea coeficientilor de ierarhizare a salariilor în functie de studii nu sînt precizări clare • se pare că cei stabiliti în contractul colectiv de muncă pe anul trecut sînt valabili pînă în 2010 • de la 1 ianuarie, cuantumul salariului minim brut garantat în plată este de 500 lei • de la 1 iulie, acesta va creste cu 40 de lei •
Salariul minim pe economie a crescut la 500 de lei de la 1 ianuarie. Conform Hotărîrii de Guvern 1507 din 2 decembrie 2007, publicată în Monitorul Oficial din 20 decembrie, pentru un program complet de lucru de 170 de ore, salariul minim brut garantat în plată pe care angajatorii nemteni, ca de altfel cei din toată tara, sînt obligati să îl plătească este de 500 lei lunar. Conform intentiilor declarate de Guvern, din cel de al doilea semestru al anului, adică de la 1 iulie, salariul minim brut pe economie garantat în plată va fi de 540 lei, în cazul în care indicatorii economici vor fi pozitivi.
Potrivit precizărilor făcute de către Ioan Popescu, seful Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Neamt, spre deosebire de anul trecut, contractul colectiv de muncă unic la nivel national nu a prevăzut un alt cuantum al salariului minim pe economie. Asta probabil din cauza discutiilor contradictorii provocate anul trecut de faptul că, în urma negocierii sindicatelor cu Guvernul, contractul colectiv de muncă prevederea un salariu minim cu 50 de lei în plus fată de celălalt garantat în plată, ceea ce nu convenea patronilor, din cauza fiscalitătii mari din domeniu. Cum în Codul Muncii si în Contractul Colectiv de Muncă la nivel national se precizează că prevederile acestui din urmă act normativ se aplică tuturor salariatilor din România, în final s-a adoptat cuantumul mai mare al salariului minim, dar după multă zarvă.
Spre deosebire de anul trecut, nu s-a mai precizat nimic cu privire la aplicarea coeficientilor de ierarhizare a salariilor în functie de gradul de pregătire - 1, 1,2, 1,5 si 2. Cel mai mic dintre acestia corespunde salariului minim si se aplică muncitorilor necalificati. Persoanele cu studii medii au un coeficient salarial de 1,2, cele cu studii postliceale - un coeficient de 1,5, iar acelora cu studii superioare de lungă durată le corespunde coeficientul maxim, 2.
„Despre aplicarea coeficientilor de ierarhizare nu se stie nimic anul acesta, dar Contractul Colectiv de Muncă încheiat anul trecut între sindicate si Guvernul României este valabil pînă în 2010. În virtutea acestui fapt, recomand angajatorilor cresterea lefurilor salariatilor prin aplicarea coeficientilor de ierarhizare cunoscuti la minimum pe economie de 500 lei“, a declarat juristul Ioan Popescu, seful ITM Neamt.
La un moment dat s-a discutat ca angajatii cu studii superioare să fie plătiti anul acesta cu un salariu minim net de 1.000 lei de la 1 ianuarie, respectiv, 1.080 lei, de la 1 iulie. Numai că patronatele IMM-urilor s-au opus si au pus în discutie renegocierea salariilor minime plătite angajatilor cu studii universitare, deoarece acestea ar creste costurile cu forta de muncă si multe firme mici ar putea da faliment.
|