Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Ianuarie 2008
LMMJVSD
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Opinii 21 Ianuarie 2008
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
„Merge banda!“

„Merge banda!“

Din ultima aparitie televizatã a Noricãi Nicolai, vicepresedinte liberal al Senatului si personaj central (dacã nu personaj central este chiar Traian Bãsescu!) în scandalul uite ministrul Justitiei, nu e ministrul Justitiei, dincolo de informatiile legate de speta de acum douã decenii de la Oltenita, unde lucrurile par a fi clare, am aflat un lucru cutremurãtor. Norica Nicolai a scãpat pe post o informatie a cãrei sursã era un înalt procuror din România. Procurorii nu-si mai fac meseria cu mijloacele clasice ale calificãrii lor, ci cu ajutorul înregistrãrilor. 70 la sutã din munca oamenilor care pot decide în Justitie arestarea unui individ se face pe reteta „merge banda“. Bietii procurori riscã sã se descalifice în conditiile în care, ascultînd tot ce pãlãvrãgeste poporul român, tot le picã ceva. Vorbeste omul cu nevasta, îi telefoneazã amantei, stã la taifas, la miezul noptii, bine dispus dupã un chef, cu un amic, turuie vrute si nevrute. Cernute bine, palavrele lasã în sita vigilentilor responsabili cu cãtusele si informatii care ar putea sã-i intereseze. Dacã nu pe ei, pe adversarii politici sau de afaceri ai împricinatilor. Si iatã cum o „tintã luminoasã“ a aspiratiilor noastre pentru visata iesire din comunism, aceea de a nu mai avea microfoane în pereti, în asternut, în cãptuseala pufoaicei, s-a dus dracului. Fireste cã cele mai multe dintre aceste interceptãri sînt fãptuite ilegal. Ce sã ne mai plictisim si formalizãm cu aprobãri de la judecãtori, cu prostii. „Merge banda!“ si, odatã cu ea, uruie din toate încheieturile cãruta dezmembratã a democratiei românesti.
Mama a murit cu obsesia cã are în peretii odãii în care dormea microfoanele securitãtii. Degeaba am încercat s-o conving cã securitatea a murit, cã oamenii sînt în sfîrsit liberi, cã putem omite opinii cum ne taie capul fãrã sã fim anchetati în beciurile bãietilor cu ochi albastri. Mama nu m-a crezut. Apucase din plin vremurile în care bunicul, chiabur si dusman al poporului, era urmãrit de masina neagrã, trãise (am trãit si eu în copilãrie) într-o casã cu sigilii pe usi pentru cã bietul tata n-avea bani sã plãteascã impozitele pe terenurile mostenite de la bunicul. Din satul meu au fost promovati, imediat dupã instaurarea regimului adus de sovietici, cîtiva cetãteni vînjosi, cu patru clase, ofiteri de securitate. Circula vorba cã unii au fost fãcuti direct, pentru devotamentul cu care au cãrat la Canal vîrfurile satelor (popi, învãtãtori, oameni cu ceva avere) direct colonei. Fireste, mai încolo, exigentele au crescut iar securistii, cel putin cei pentru spionajul extern, erau recrutati dintre tipii scoliti, unii chiar sefi de promotii. Au fost alte vremuri. Trãiam, dupã toate rigorile lui, în comunism. Ce se întîmplã însã acum? Sînt statistici care indicã faptul cã România are una dintre cele mai mari densitãti de lucrãtori ai serviciilor secrete la numãrul populatiei. Dacã ne gîndim cã vreo trei-patru milioane de conationali lucreazã prin strãinãtãturi, cã alte sute de mii s-au stabilit definitiv afarã, rezultã cã pe cap de locuitor rãmas în Romînia apasã mai multe chipie si uniforme cu galoanele pitite. Ne-am ajuns!
Dincolo de tonul glumet-amar al însemnãrilor mele, un lucru rãmîne cutremurãtor si el trebuie sã trezeascã din letargie institutiile statului democratic, dacã ele mai sînt, dacã ele mai trãiesc, dacã ele mai functioneazã. ÃŽn loc sã doarmã cu „curul pe cãmesã“, parlamentarii nostri ar trebui sã actioneze ferm si neîntîrziat în apãrarea democratiei. Vrem sã stim, avem dreptul sã stim cine si în numele cui confiscã libertatea, atît de crunt dobînditã, cu vãrsãri de sînge, a românilor. Statul politienesc nu e o glumã. L-am trãit pînã ieri. Sã nu ne bazãm pe amãnuntul cã sîntem antrenati pentru orice fãrãdelege, cã vom supravietui si acestei mizerii.

Articol afisat de 1460 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Lucian AVRAMESCU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Ad�ugat de constanta la data 21.01.2008 17:22
Merge banda, dar pentru cine?
1. Norica sa merga mai departe, apoi si mai departe, cat mai dparte, undeva in nori! E o nerusinare sa poti sa-ti depui candidatura la asemenea functie, cand TU INSUTI AI INCALCAT CELE MAI ELEMANTARE REGULI ALE ... jocului! E o nerusinare sa accepti, chiar daca UNII CARORA LE ADUCE BANDA TOT CE LE TREBUIE PENTRU A FI FERICITI te propun! Norica, norii ca norii! Vin si pleaca! ( ca Basescu la Golden) Dar TU CE SIMTI? Daca, acele acuze care ti se aduc (in principal legate de ... nepoata!) nu te ingrijoreaza, mergi la un medic! Sau, ministru devenind, declara STARE DE URGENTA, procedeaza ca in algebra, inmulteste totul cu (-1) si toti necuratii vor deveni curati si .. invers! Vei avea bucuria unei majoritati preferate!
2. D-le LA, cred ca o BANDA trebuie sa mearga, dar nu in sensul in care se pare ca merge! E O LOCOMOTIVA CARE URCA UN MUNTE, SCOATE ABURI (!) prin toate incheieturile! DAR ASTA NU E TREABA ALTORA! Noi ne straduim sa NE AFIRMAM si sa ne IMPUNEM macar pe plan european!
Ad�ugat de constanta la data 21.01.2008 17:39
Merge banda, merg si bandele!
2. (cont) O oarecare filtare a informatiilor care se scurg TREBUIE SA EXISTE! Dvs. credeti ca miliadrarii nostri au FURAT? Eu cred ca MAREA MAJORITATE au avut acces la NISTE INFORMATII SI AU STIUT SA LE FRUCTIFICE! Curge banda! Nu trebuie sa ne fie frica sa spunem ca SEFUL a gresit (si nici pe vremea lui Ceusescu nu ne era frica; dovezi exista: Dinescu are 10 degete si 7 limbi, Paunescu o duce la fel de bine, ca sa nu mai pomenesc de altii!). Constrangerea FACE PARTE DIN LIBERETATE! Daca respecta niste reguli! "LIBERTATEA DE A TRAGE CU PUSCA" nu insemna .. interpretarea bruta a sintagmei! E nevoie si de CENZURA si de SOPARLITE! Democratia NU SE POATE APARA PE SINE INSASI doar prin vorbe! A fi LIBER nu insemna SA FACI TOT CE_TI TRECE PRIN CAP ci A RESPECTA NISTE LEGI! Nu-ti plac, DEMOCRATIC le poti schimba! Si in SUA exista politie!!! Si inca ce politie! La noi, zburatori de cateva zile pe langa culmea casei, lipiti de cuibul in care ni s-au dezlipit ochii, vigilenta= teroare! E BINE?
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective