Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Ianuarie 2008
LMMJVSD
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 22 Ianuarie 2008
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Compromis cu printii Sturdza pentru linistea muntenilor

Compromis cu printii Sturdza pentru linistea muntenilor

• mostenitorii lui Sturdza au primit, pe baza sentintelor judecãtoresti, mii de hectare care se suprapun peste pãduri date deja în posesie • ieri, s-a ajuns la o decizie comunã între sturdzeni, primarii comunelor de pe Valea Muntelui si autoritãtile judetene • mostenitorii princiari vor primi terenuri în alte zone, pentru a nu afecta populatia împroprietãritã deja • suprafata totalã a pãdurilor cîstigatã dupã procese este de 26.100 de hectare pentru cei cu numele Sturdza •

Oameni din patru comune de pe Valea Muntelui nu mai trebuie sã îsi facã probleme cã ar putea fi obligati sã renunte la pãdurile care li se cuvin pentru a le face loc mostenitorilor familiei Sturdza. Prefectul Toader Mocanu s-a întîlnit luni, 21 ianuarie, la sediul Palatului Administrativ, cu mostenitorii familiei Sturdza, primarii comunelor Ceahlãu, Poiana Teiului, Hangu, Grinties si conducerea Directiei Silvice Neamt. Scopul întrunirii a fost cel de gãsire a solutiilor pentru deblocarea situatiei cauzate de faptul cã, prin sentinte judecãtoresti definitive si irevocabile, au fost stabilite amplasamente în fondul forestier unor cetãteni, care se suprapun peste cele predate familiei Sturdza de cãtre Directia Silvicã, prin Comisia Judeteanã de Fond Funciar. Suprafata care a creat nemultumiri atît locuitorilor de pe Valea Muntelui, cît si familiei Sturdza este de aproximativ 4.000 de hectare, areal care ar trebui pus în posesie unor cetãteni îndreptãtiti de pe Valea Bistritei. „Ca urmare a deschiderii arãtate de toate pãrtile prezente la întîlnire, s-a convenit ca Directia Silvicã sã punã la dispozitia familiei Sturdza 4.000 de hectare pe alte amplasamente, iar cele deja repartizate acesteia sã rãmînã la dispozitia autoritãtilor locale pentru punerea în aplicare a hotãrîrilor judecãtoresti“ a declarat prefectul Toader Mocanu.

Pãdure cît vezi cu ochii, pentru familia printilor Sturdza

Mostenitorii familiei Sturdza sînt, de mai bine de un an, proprietarii a 26.100 de hectare de pãdure. Decizia a fost luatã de Tribunalul Neamt, pe 4 decembrie 2006, care a judecat recursul formulat de reprezentantii sturdzenilor împotriva unei sentinte emise de Judecãtoria Bicaz, în care se specifica faptul cã împroprietãrirea trebuia sã se facã doar cu 16.436 de hectare, dupã cum sustinea Directia Silvicã Piatra Neamt. Proprietarii celor 26.100 de hectare de pãdure sînt urmasii printului Mihai D. Sturdza - Elena Sturdza, Mihai Sturdza, Margareta Sturdza, Dimitrie Sturdza, Gheorghe Sturdza si Eric Sturdza. Ei sînt descendentii uneia din cele mai faimoase familii nobiliare din România, mare parte a reprezentantilor sãi fiind nevoiti sã pãrãseascã tara odatã cu instaurarea regimului comunist.
Demersurile pentru intrarea în posesia a ceea ce a apartinut familiei pînã în 1948 s-au intensificat în 2000, odatã cu intrarea în vigoare a Legii Lupu (1/ 2000). De atunci, printii Gheorghe si Dimitrie Sturdza, împreunã cu procuratorul familiei, Nicolae Bujor, au fãcut nenumãrate drumuri în Neamt, pe la diverse institutii, pentru a urma pasii legali ceruti. Suprafetele obtinute se aflã în comunele Poiana Teiului, Hangu, Ceahlãu, Grinties, si Tulghes, judetul Harghita. ÃŽn nenumãrate rînduri, reprezentantii familiei Sturdza au afirmat cã, odatã primite proprietãtile, vor face investitii foarte mari. ÃŽncepînd de la înfiintarea de fabrici de prelucrare a lemnului, pînã la amenajarea unor pîrtii de schi în statiunea Durãu si dezvoltarea unei retele de turism si agroturism. Valoarea investitiilor s-ar cifra, într-o primã fazã, la circa 10 milioane de euro. „Pãdurile au fost ale noastre timp de sute de ani. Eu, copil fiind, am trãit la Hangu si pot spune cã sînt din Neamt. A fost un moment greu pentru noi atunci cînd a trebuit sã fugim din tarã. Vrem sã trãim în continuare aici si sã dãm de lucru oamenilor din localitãtile de pe Valea Muntelui“, afirma printul Gheorghe Sturdza dupã intrarea în posesia terenurilor cu vegetatie forestierã.

Articol afisat de 1865 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Simona TÃRNÃ)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective