Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Mai 2008
LMMJVSD
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Opinii 24 Mai 2008
TipŃreste articolul - Varianta pentru imprimantŃ Trimite acest articol unui prieten  prin email

Cu pumnii ´┐Żn „tonomat“

O oaste de gazetari, preponderent feminin´┐Ż, s-a ´┐Żnfiintat deun´┐Żzi la o reuniune a mai-marilor unui partid. Invitatia, re´┐Żnnoit´┐Ż trei zile ´┐Żn sir, sub´┐Żntelegea greutatea momentului, decontabil´┐Ż, ´┐Żn foaia din gazet´┐Ż, prin stiri, articole, declaratii vitale pentru natiune. Ca sef al unei agentii de stiri am fost solicitat telefonic s´┐Ż trimit la r´┐Żndu-mi un om, c´┐Żruia i-am silabisit numele tot telefonic, pentru a fi notat corect si pentru a nu fi confundat. Percep´┐Żnd importanta momentului, am trimis doi. Am´┐Żndoi redactorite. Ce s-a ´┐Żnt´┐Żmplat? Cioporul de jurnalisti, care cu pixul, care cu reportofonul, a fost usuit scurt de la usa la care se petrecea evenimentul, sub un pretext tulbure. Invitati, invitati, dar roiu’! Gazda s-a r´┐Żzg´┐Żndit si nu are chef de ospitalitate. „Am ordin s´┐Ż v´┐Ż dau afar´┐Ż“, a gl´┐Żsuit ap´┐Żsat o persoan´┐Ż ´┐Żnvesm´┐Żntat´┐Ż ´┐Żn autoritatea institutiei. Formula, citit´┐Ż ´┐Żn relat´┐Żrile mai multor tineri gazetari, m-a f´┐Żcut meditativ. De unde vine acest atavic „am ordin s´┐Ż v´┐Ż dau afar´┐Ż“? Din preistorie sau a fost confectionat de buclucasa noastr´┐Ż tranzitie?
Prezenta unei f´┐Żtuci care a ocolit scoala, obr´┐Żznicit´┐Ż ´┐Żn mahala si autoporeclit´┐Ż jurnalist, ´┐Żntr-o emisiune televizat´┐Ż pe care n-am v´┐Żzut-o, a creat o maladie si un reflex. Cumplit, real, de nesuportat. Toate ziaristele, dac´┐Ż au ghinionul de a fi si tinere, s´┐Żnt - am auzit formula ´┐Żntr-o singur´┐Ż zi ´┐Żn trei locuri diferite - „parasute“. Cuv´┐Żntul a fost psalmodiat ´┐Żn Parlament, receptat, ca un ecou grotesc, pe strad´┐Ż, multiplicat ´┐Żn aglomeratiile reuniunilor mondene. Am lucrat toat´┐Ż viata cu gazetari si gazet´┐Żrite si am acum ´┐Żn subordine fete scolite, trecute prin universit´┐Żti, citite, educate, la locul lor. Consideratia generalizat´┐Ż dup´┐Ż un accident televizistic nefericit, este o ofens´┐Ż. Nu contest c´┐Ż individa aterizat´┐Ż ´┐Żn televizor, cu aer de Coan´┐Ż Frosa otr´┐Żvit´┐Ż, este, asa cum s-a zis. Dar reflexul generaliz´┐Żrii este impardonabil. „Scoate m´┐Ż curvele astea de aici c´┐Ż io nu s´┐Żnt ca tolomacul ´┐Żla de ....i-o le-o trag aici“, proclam´┐Ż, multumit si autoritar, un oficial care se imagineaz´┐Ż c´┐Żl´┐Żrind presa. Pronunt´┐Żnd, usor graseiat, cuv´┐Żntul „ziariste“, el coboar´┐Ż la o ´┐Żndeletnicire de valeti ai autorit´┐Żtii, pe care ´┐Żi chemi, prin repetitia gestului ´┐Żncovrigat al degetului, ca pe chelneri si servitori.
Deun´┐Żzi am auzit la un ´┐Żndestulat al vremii formula, cu ampl´┐Ż generalizare, „´┐Żi fac eu“. Pe cine? Pe ziaristi. Amenintarea, tocit´┐Ż ´┐Żn utiliz´┐Żri de gang, are trimiteri la sonorit´┐Żti englezesti - „v´┐Ż fac eu“, „te fac eu“ s.a.m.d. Mari scule-bascule fl´┐Żc´┐Żii ´┐Żstia burduf de gologani! Ideea c´┐Ż presa poate fi cump´┐Żrat´┐Ż, manipulat´┐Ż, adormit´┐Ż cu un bacsis prolifereaz´┐Ż. Dac´┐Ż gazetarul nu poate fi cump´┐Żrat, atunci cu certitudine poate fi b´┐Żtut. Amenintarea vine telefonic, la coad´┐Ż la aprozar si, mai nou, prin televizor. Cotonogirea ziaristilor pare a fi ultima solutie fabricat´┐Ż de societatea belferilor politici si mafiotilor chinuitei noastre tranzitii. Bravos natiune, ai mai biruit o dat´┐Ż! Strig´┐Żtul „moarte ziaristilor“ trebuie inscriptionat ´┐Żn piese si c´┐Żntat, odat´┐Ż cu imnul national. Unul dintre propagandistii de succes ai ideii este presedintele B´┐Żsescu. El invit´┐Ż o ziarist´┐Ż „s´┐Ż o fac´┐Ż“ la el ´┐Żn birou si tot el, ametit de ideea c´┐Ż poporul ´┐Żl iubeste orice ar zice, d´┐Ż zilnic cu pumnul vorbei, ´┐Żn subrezitele tonomate ale fiintei noastre.

Articol afisat de 1463 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Lucian AVRAMESCU)
AdaugŃ comentariul tŃu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist´┐Ż nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective