Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Iulie 2008
LMMJVSD
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 14 Iulie 2008
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Sãtenii din Farcasa, în prag de revoltã

• ei sînt nemultumiti cã membrii Comisiei Judetene de Fond Funciar le-au invalidat cererile de retrocedare • este vorba de diverse suprafete de pãdure cu care au fost împroprietãriti, la 1945, veteranii de rãzboi • sãtenii sînt nemultumiti si de faptul cã mostenitorii printului Sturdza ar urma sã primeascã pãdure în comuna Farcasa •

Peste o sutã de locuitori din comuna Farcasa sînt în pragul revoltei, dupã ce Comisia Judeteanã de Fond Funciar le-a invalidat cererile de retrocedare a unor suprafete de pãdure. Oamenii, veterani de rãzboi sau urmasi ai acestora, afirmã cã li s-a fãcut o mare nedreptate, pentru cã o parte dintre solicitanti si-au primit pãdurile. Supãrarea este cu atît mai mare cu cît, spun ei, pãdurile pe care ar trebui sã le primeascã ei vor intra în posesia mostenitorilor printului Sturdza. „ÃŽncepînd cu anul 1994, o parte dintre veteranii de rãzboi si-au redobîndit pãdurile, fie prin decizie a Comisiei Judetene de Fond Funciar, fie în urma unor procese în Justitie. ÃŽnsã au rãmas aproximativ 100 de persoane, care sînt trecute pe acele tabele de împroprietãrire din 1945, care au rãmas fãrã acest drept. Recent, Comisia Judeteanã de Fond Funciar le-a invalidat cererile, cu toate cã cei din Comisia Localã le avizase pozitiv. Ar fi motivat cã s-a modificat legea si cã tabelele respective nu ar mai fi bune. ÃŽnsã nu întelegem cum de au fost bune acele tabele pentru alte sute de oameni, iar pentru cei care nu au luat nu mai sînt bune“, a declarat Vasile Jbanca. Vestea cã mostenitorii printului Sturdza urmeazã sã primeascã pe raza comunei Farcasa peste 2.300 de hectare de pãdure i-a supãrat si mai tare pe oameni. „Lui Strudza i-au dat 2.300 de hectare de pãdure pe raza comunei Farcasa, în conditiile în care nu a avut niciodatã pãdure acolo, iar la oameni nu le pot da. Printul nu a avut la noi în comunã, asa cã era bine dacã se ducea sã-si ia pãdurea acolo unde a avut-o. Lumea este supãratã si speriatã cã vine Sturdza si ia pãmînturile. Celor de la Comisia Judeteanã nici nu le pasã. Ne-au spus sã mergem la Judecãtorie si sã depunem plîngeri. Nu e normal ca aceia care au suferit pe front sã nu-si primeascã drepturile, iar cei care au fugit din calea rãzboiului sã primeascã unde nu au avut. Unde vrea sã le dea mostenitorilor printului este pãdurea statului si asa sã rãmînã sau s-o dea celor care au dreptul. Noi am avut copii care au murit la Revolutie nu care au stat ascunsi prin Elvetia. Lui Sturdza i-a dat imediat, iar noi am ajuns cu petitii pînã la Strasburg si nimeni nu ne-a bãgat în seamã. Trebuie sã se implice cineva pînã la urmã si sã facã dreptate. Oamenii care nu au primit sînt sãraci. De unde sã scoatã ei bani pentru judecatã?“, a continuat Vasile Jbanca, sustinut de consãtenii sãi Neculai Dumitrascu, Alexandru Zaharia si Gheorghe Luca. Protestatarii afirmã cã suprafetele pe care trebuie sã le primeascã sînt cuprinse între 1 si 4,5 hectare de pãdure.

Comisia Judeteanã: „Nu“ hotãrît

Membrii Comisiei Judetene de aplicare a legilor de fond funciar sustin cã solicitãrile primite de la sute de cetãteni de pe Valea Muntelui în baza prevederilor Legii 193/2007 sînt neîntemeiate. „Acesti cetãteni au formulat cereri prin care solicitã reconstituirea dreptului de proprietate pe suprafete acoperite cu vegetatie forestierã. Cererile sînt în baza unei legislatii care a fost de foarte multe ori modificatã. Legea 193/2007 permite împroprietãrirea cetãtenilor care se regãsesc pe tabelele întocmite în 1945, cînd s-a realizat reforma agrarã. Numai cã împroprietãrirea pînã la cinci hectare de teren se realizeazã cu terenuri agricole, vii sau livezi, exceptîndu-se terenurile acoperite cu vegetatie forestierã. Din acest motiv le-au fost respinse cererile. Dupã ce oamenii respectivi vor primi comunicãrile din partea Comisiei Judetene de aplicare a legilor de fond funciar, ei vor putea sã se adreseze instantei de judecatã“, a declarat subprefect Niculina Dobrilã.
În cursul anului trecut, la Prefecturã s-au primit pînã la 2.000 de astfel de cereri, în baza Legii 193/2007. Toti solicitantii au cerut reconstituirea sau recunoasterea dreptului de proprietate, lucru care se poate face pe baza hotãrîrii Comisiei Judetene de aplicare a legilor de fond funciar sau pe baza unei hotãrîri judecãtoresti în temeiul legilor în vigoare. Dupã aceastã etapã are loc punerea în posesie si în final se emite act de proprietate pe numele celui pus în posesie. Deocamdatã, în judetul Neamt nu existã precedent privind împroprietãrirea cu terenuri cu vegetatie forestierã a unor cetãteni care apar pe tabelele întocmite cu prilejul reformei agrare din 1945.

Articol afisat de 2198 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(D. MURARU, S. TÃRNÃ)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective