Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Iulie 2008
LMMJVSD
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 14 Iulie 2008
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Corectura fantezistã la BAC se plãteste

• 16 cadre didactice din Neamt, care au sub sau supraevaluat lucrãri la examenul de maturitate vor fi anchetate de cãtre inspectori scolari si sindicalistii nemteni din educatie • nedreptatea record fãcutã de corectori: o tezã la românã a fost subevaluatã cu 3,15 puncte •

Nu vor mai avea dreptul sã corecteze teze de la examenul de bacalaureat, riscã sã primeascã observatii, diminuarea temporarã a salariului sau sã li se interzicã sã participe la concursuri pentru a deveni directori de scoli. Acestea sînt sanctiunile care îi pîndesc pe 16 dascãli nemteni care s-au dovedit a fi „fantezisti“ la notarea lucrãrilor de bacalaureat. Sanctiunile nu sînt stabilite de cãtre Inspectoratul Scolar Judetean Neamt sau de cãtre altã institutie, ci sînt prevãzute în Statutul Personalului Didactic si în Legea 128/1997, articolele 15, 16, 17 si 18. „Sîntem obligati sã stabilim componenta comisiei de cercetare a faptelor. Aceasta va emite un raport de constatare, în prezenta incriminatului. Conform legislatiei, din comisie vor face parte inspectori scolari si membri de sindicat. Cadrele didactice care nu au respectat baremurile la corectare rãmîn fãrã dreptul de a mai participa la organizarea si desfãsurarea acestui examen, pot primi observatii, li se poate diminua salariul cu un procent de 10% pe o perioadã de sase luni sau li se va interzice dreptul de a participa la examenul de ocupare a unei functii de conducere în sistemul educational. Dacã se va constata cã s-au produs nereguli foarte grave, se poate ajunge la deschiderea de actiuni în instanta de judecatã“, a declarat profesorul Mihai Lãcãtusu, inspector scolar general al ISJ Neamt. ÃŽnainte de a trece la evaluarea lucrãrilor, profesorii solicitati pentru corectarea tezelor de BAC au semnat declaratii pe propria rãspundere în baza cãrora s-au obligat sã respecte baremurile de notare. Doar cã în cazul a opt comisii, formate din 16 persoane, acest lucru nu s-a întîmplat.

236 de „operãri“ la medii, dupã contestatii

În judetul Neamt, dupã prezentarea rezultatelor initiale la tezele de la probele de bacalaureat, sute de candidati s-au arãtat nemultumiti de evaluarea care li se fãcuse si au depus 883 de contestatii. Din cele 883 de contestatii, 236 au fost declarate admise si 647 respinse. Dintre tezele contestate, au fost notate în plus fatã de nota initialã 203 lucrãri. 50 dintre acestea au acum nota mãritã cu pînã la 0,5 puncte, 117 lucrãri sînt mai valoroase cu pînã la un punct, 31 de lucrãri cu pînã la 1,5 puncte. Cinci note date în urma contestatiilor au fost stabilite de cãtre o a treia comisie, pentru cã dascãlii din Bacãu, care au avut de solutionat contestatiile, au descoperit cã între notele date de ei si cele date la prima corectare era o diferentã care depãsea 1,5 puncte. Potrivit metodologiei, cînd diferenta între nota initialã si nota datã la solutionarea contestatiei este de peste 1,5 puncte, se cere sprijinul unei a treia comisii, care dã nota finalã. Asa se face cã douã lucrãri au acum cu pînã la douã puncte în plus, o tezã are cu 2,5 puncte mai mult, una cu trei puncte mai mult si alta este mai bunã cu 3,15 puncte fatã de cum fusese evaluatã initial. Din aceste 203 teze punctate dupã contestatii în plus, 105 sînt numai la limba si literatura românã. De altfel, cea mai proastã punctare initialã, tot pe o tezã la aceastã disciplinã, s-a fãcut cînd un elev romanvodist fusese depunctat cu 3,15 puncte.
Alti 33 de absolventi au toate motivele sã fie supãrati pentru cã au fãcut acest demers. Si asta pentru cã la reevaluare li s-a mai luat din punctajul primit la început, desi ei se asteptau ca lucrurile sã fie tocmai invers. Astfel, 9 candidati s-au trezit cã li s-a redus nota cu pînã la 0,5 puncte, 21 au rãmas cu pînã la un punct mai putin, douã teze sînt mai slabe cu 1,5 pînã la 2 puncte, iar o tezã a fost depunctatã cu douã puncte.

CASETA

De azi, înscriere pentru picatii de la BAC

Bacalaureatul de toamnã intrã, începînd de astãzi, în linie dreaptã. Conform calendarului de organizare si desfãsurare a examenului de bacalaureat, începînd de astãzi, 14 iulie si pînã joi, 14 iulie, se primesc dosarele pentru înscrierea la cea de-a doua sesiune a examenului de maturitate. Conform celor prezentate de cãtre conducerea Inspectoratului Scolar Judetean Neamt, candidatii vor depune dosarele de înscriere la Centrul de Examen de la Colegiul Tehnic de Transporturi Piatra Neamt, zilnic, între orele 9-15.
La prima sesiune a BAC-ului din acest an, în judetul Neamt s-au înscris 5.310 candidati si s-au prezentat 5.219, lipsind 91. Patru candidati au fost eliminati din examen pentru cã au fost prinsi copiind. Dupã evaluarea lucrãrilor scrise si dupã evaluarea oralã la cele douã probe obligatorii - limba si literatura românã si limba modernã si solutionarea contestatiilor, 634 de candidati au fost respinsi. 620 dintre ei au avut media sub 5, iar 14 au avut media între 5 si 5,99. Media minimã de promovare este 6, cu conditia ca la toate probele de examen sã se ia cel putin nota 5. La prima sesiune de BAC, un singur elev a obtinut nota 10 la toate cele sase probe. Procentul de promovabilitate este 87,78%, cu 64 de sutimi mai mare fatã de cel declarat initial, înainte de depunerea celor 883 de contestatii.

Articol afisat de 2301 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Simona TÃRNÃ)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Ad�ugat de dora78 la data 14.07.2008 05:33
Lipsa de profesionalism...
... Exact asta dovedesti dumneata, Simona Tarna, care o faci pe-a reporterita pe probleme de invatamant dar habar n-ai cu ce se mananca o paine la catedra! Ca sa nu mai spun ca n-ai habar nici cum sa pui un titlu unui articol, ca esti rautacioasa si partinitoare iar articolul dumitale lasa CLAR impresia ca te bucuri de necazul unor oameni care pur si simplu... au gresit. Sau chiar crezi ca acei copii au fost depunctati cu intentie? O fi vreo conspiratie, ceva?
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective