Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
RSS News Feed - Monitorul de Neamt Retele Sociale si RSS
RSS - Monitorul de Neamt
Calendar- Arhiva de Stiri August 2008
LMMJVSD
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Monitorul Neamt
 Judetul Neamt
 rochii.ro
 fantastic.ro
 culise.ro
 grazie.ro
 odeon.ro
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Locale 18 August 2008
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email
STUDENT DE 54 DE ANI ÎN RĂZBOI CU STATUL

STUDENT DE 54 DE ANI ÎN RĂZBOI CU STATUL

• Leon Borda este liderul Sindicatului Proprietarilor • el vrea să apere interesele membrilor care au litigii privind proprietatea • la 54 de ani va fi student, pentru că vrea să-si ia licenta în drept • a fost sef de gară la Statiunea Băile Tusnad, dar s-a retras la Păstrăveni, locul de bastină al sotiei • acum este consilier local si sef al comisiei juridice din cadrul CL • a dat statul român în judecată, la CEDO, pentru două prăjini de pămînt, si cere daune morale de 100.000 euro •

În Neamt a luat fiintă, în premieră, un sindicat al proprietarilor de terenuri, munti, păduri, ape, clădiri. Lider este Leon Borda, un localnic de 54 de ani, din comuna Păstrăveni, care s-a gîndit să vină în întîmpinarea cetătenilor care au litigii privind proprietatea. Sindicatul are 15 membri fondatori. Totul s-a făcut cu acte în regulă, sediul fiind deocamdată în satul Rădeni, la domiciliul initiatorului. Constituirea a devenit legală în baza sentintei civile nr.9/PJ/4 iulie 2008, a Judecătoriei Tîrgu Neamt, rămasă definitivă la 13 august 2008. Un sindicat al proprietarilor nu este ceva obisnuit, dar initiatorul crede că astfel de organizatii se vor îndesi, pentru că luptă împotriva abuzurilor la care sînt supusi proprietarii ale căror drepturi nu sînt recunoscute de autorităti, mai ales de către primari si comisiile locale de fond funciar. Liderul de sindicat este si un mediator al cetăteanului în raportul cu institutiile statului.
Ideea i-a venit uitîndu-se la o emisiune pe această temă, la televizor. Principalul cîstig pentru membri de sindicat ar fi că nu mai trebuie să cheltuie bani pe avocati pentru procesele care se lungesc la nesfîrsit. Au un lider care poate să le apere interesele. „Vreau să reprezint cetătenii care îmi vor cere sprijinul în justitie si în raport cu institutiile statului, nu pentru bani. Mie nu-mi trebuie nici un leu, ci să-mi plătească doar cheltuielile de transport. O fac pentru comunitate, n-am nevoie de nimic de la nimeni, doar să se respecte legea si drepturile de proprietate ale cetăteanului. Eu sînt mai curajos din fire si vreau să-i ajut. Sindicatul este o solutie ca să nu mai cheltuiască omul bani. Dacă mă duc cu procură, spune judecătorul că pot să administrez probe, dar n-am voie să pun concluzii. Si atunci ce am făcut? Alea contează la urma urmei, concluziile, alea pe care le fac în scris, în numele cetăteanului“, spune Leon Borda (foto), care s-a arătat dispus să-i ajute si pe altii să înfiinteze organizatii similare în judet. Pentru a oferi consultantă în probleme juridice e nevoie de cunostinte temeinice în domeniu, mai ales dacă vine vorba sustinerii unui caz în fata instantei. Leon Borda crede că se descurcă, desi este ceferist la bază, iar mai nou, pedagog de recuperare. Vrea însă si o diplomă de licentă în drept, motiv pentru care, la 54 de ani, va fi student. Are deja patru ani de facultate absolviti cu ani în urmă, la Brasov, însă fără examenul final, si s-a gîndit să termine ce a început. Dar pentru asta trebuie să repete ultimul an, asa că, în toamnă, va fi student în anul IV la facultatea de drept a Universitătii Spiru Haret din Piatra Neamt.

Se judecă cu statul

Nu-si face probleme în privinta felului în care va fi privit de colegii mai tineri. A urmat studiile universitare cu zece ani în urmă, la Brasov, si nici atunci nu era un adolescent venit de pe băncile liceului. Dar nu s-a simtit diferit, si nici nu a remarcat vreo reactie negativă la adresa lui. „Fac studiile pentru mine, nu am intentia să profesez niciodată, nici ca avocat, nici ca notar. La vîrsta mea nu-mi mai pun problema să mă apuc de o meserie nouă. Sînt pedagog de recuperare la Centrul de Recuperare a Persoanelor cu Handicap de la Păstrăveni. Anul trecut am terminat scoala tehnică, de doi ani, postliceală, la Iasi, pentru a avea calificarea necesară. Înainte am fost ceferist. Am făcut tot felul de scoli, m-am obisnuit cu învătatul. Sînt de zece ani în Păstrăveni, sotia mea este din zonă. Am stat mult în Miercurea Ciuc, acolo am locuit, pentru că am lucrat pe Regionala Brasov, am fost sef de gară douăzeci de ani la Statiunea Băile Tusnad“, a precizat fiul adoptiv al comunei Păstrăveni, acum consilier local si sef al comisiei juridice din cadrul Consiliului Local.
Cei care au nevoie de sprijin trebuie să devină mai întîi membri în sindicat, nu are importantă locul de unde provin, pot fi din orice localitate a judetului. „Normal, în sindicat, se înscrie cine are probleme. Ulterior poate face o cerere să-l reprezint într-un anumit litigiu. Nu este nevoie de procură, mă duc împreună cu cetăteanul unde are nevoie, la Politie, la Tribunal, la Procuratură. Am ajuns cu un cetătean de două ori la Autoritatea Natională pentru Reconstituirea Dreptului de Proprietate de la Bucuresti. Sînt oameni care au probleme cu terenuri, munti, clădiri, păduri, ape. Au acte, dovezi ale dreptului de proprietate, si unii nu le iau în considerare. De asta am ajuns si la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), unde am două procese pe rol. Unul a intrat deja în camera a treia, unde se judecă, si astept răspunsul. Am dat statul român în judecată. Pentru ce credeti? Pentru două prăjini de pămînt, pentru că justitia română îsi bate joc de un cetătean. Are toate actele doveditoare, stăpîneste terenul, si altcineva vine să-i mute gardul si să-i ia două prăjini fiindcă a avut cîstig în instantă, cerînd anularea partială a titlului de proprietate. Iar proprietarul de drept pierde procesul la Curtea de Apel Bacău. De aceea ne-am adresat la CEDO. Am cerut si daune morale de 100.000 de euro de la statul român. Sînt convins că vom avea cîstig de cauză, pentru că am demonstrat acolo că sînt acte de proprietate si totul este în regulă“, a mai spus liderul sindicatului proprietarilor, intrat oficial în pîine în această săptămînă.

Articol afisat de 1622 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Ramona AANEI)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Adăugat de maia la data 18.08.2008 06:23
speranta
Ar trebui sa fie un numar mai mare de oameni in stilul domnului Leon Borda.NUu inteleg de ce oamenilor de pe Valea Muntelui le este frica sa isi exprime opiniile,sa denunte pe marii afaceristi si organe administrative care cauta profitul personal.Pacat ca multi nu stiu sa lupte pentru drepturile ce le apartin.Trebuie mai multa unitate intre oameni ,daca nu mafia va mai domina buni ani.
Adăugat de angelica la data 18.08.2008 20:21
FELICITARI!
Bravo!Un om curajos si dispus sa ia totul,pas cu pas[SA FACA SI FACULTATE,PENTRU A CUNOASTE SI STAPANI LEGILE].De asemenea oameni,avem nevoie.
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Premium UK domain names
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totalĂŁ sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective