Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri August 2008
LMMJVSD
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 18 August 2008
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
STUDENT DE 54 DE ANI ÎN RÃZBOI CU STATUL

STUDENT DE 54 DE ANI ÎN RÃZBOI CU STATUL

• Leon Borda este liderul Sindicatului Proprietarilor • el vrea sã apere interesele membrilor care au litigii privind proprietatea • la 54 de ani va fi student, pentru cã vrea sã-si ia licenta în drept • a fost sef de garã la Statiunea Bãile Tusnad, dar s-a retras la Pãstrãveni, locul de bastinã al sotiei • acum este consilier local si sef al comisiei juridice din cadrul CL • a dat statul român în judecatã, la CEDO, pentru douã prãjini de pãmînt, si cere daune morale de 100.000 euro •

În Neamt a luat fiintã, în premierã, un sindicat al proprietarilor de terenuri, munti, pãduri, ape, clãdiri. Lider este Leon Borda, un localnic de 54 de ani, din comuna Pãstrãveni, care s-a gîndit sã vinã în întîmpinarea cetãtenilor care au litigii privind proprietatea. Sindicatul are 15 membri fondatori. Totul s-a fãcut cu acte în regulã, sediul fiind deocamdatã în satul Rãdeni, la domiciliul initiatorului. Constituirea a devenit legalã în baza sentintei civile nr.9/PJ/4 iulie 2008, a Judecãtoriei Tîrgu Neamt, rãmasã definitivã la 13 august 2008. Un sindicat al proprietarilor nu este ceva obisnuit, dar initiatorul crede cã astfel de organizatii se vor îndesi, pentru cã luptã împotriva abuzurilor la care sînt supusi proprietarii ale cãror drepturi nu sînt recunoscute de autoritãti, mai ales de cãtre primari si comisiile locale de fond funciar. Liderul de sindicat este si un mediator al cetãteanului în raportul cu institutiile statului.
Ideea i-a venit uitîndu-se la o emisiune pe aceastã temã, la televizor. Principalul cîstig pentru membri de sindicat ar fi cã nu mai trebuie sã cheltuie bani pe avocati pentru procesele care se lungesc la nesfîrsit. Au un lider care poate sã le apere interesele. „Vreau sã reprezint cetãtenii care îmi vor cere sprijinul în justitie si în raport cu institutiile statului, nu pentru bani. Mie nu-mi trebuie nici un leu, ci sã-mi plãteascã doar cheltuielile de transport. O fac pentru comunitate, n-am nevoie de nimic de la nimeni, doar sã se respecte legea si drepturile de proprietate ale cetãteanului. Eu sînt mai curajos din fire si vreau sã-i ajut. Sindicatul este o solutie ca sã nu mai cheltuiascã omul bani. Dacã mã duc cu procurã, spune judecãtorul cã pot sã administrez probe, dar n-am voie sã pun concluzii. Si atunci ce am fãcut? Alea conteazã la urma urmei, concluziile, alea pe care le fac în scris, în numele cetãteanului“, spune Leon Borda (foto), care s-a arãtat dispus sã-i ajute si pe altii sã înfiinteze organizatii similare în judet. Pentru a oferi consultantã în probleme juridice e nevoie de cunostinte temeinice în domeniu, mai ales dacã vine vorba sustinerii unui caz în fata instantei. Leon Borda crede cã se descurcã, desi este ceferist la bazã, iar mai nou, pedagog de recuperare. Vrea însã si o diplomã de licentã în drept, motiv pentru care, la 54 de ani, va fi student. Are deja patru ani de facultate absolviti cu ani în urmã, la Brasov, însã fãrã examenul final, si s-a gîndit sã termine ce a început. Dar pentru asta trebuie sã repete ultimul an, asa cã, în toamnã, va fi student în anul IV la facultatea de drept a Universitãtii Spiru Haret din Piatra Neamt.

Se judecã cu statul

Nu-si face probleme în privinta felului în care va fi privit de colegii mai tineri. A urmat studiile universitare cu zece ani în urmã, la Brasov, si nici atunci nu era un adolescent venit de pe bãncile liceului. Dar nu s-a simtit diferit, si nici nu a remarcat vreo reactie negativã la adresa lui. „Fac studiile pentru mine, nu am intentia sã profesez niciodatã, nici ca avocat, nici ca notar. La vîrsta mea nu-mi mai pun problema sã mã apuc de o meserie nouã. Sînt pedagog de recuperare la Centrul de Recuperare a Persoanelor cu Handicap de la Pãstrãveni. Anul trecut am terminat scoala tehnicã, de doi ani, postlicealã, la Iasi, pentru a avea calificarea necesarã. ÃŽnainte am fost ceferist. Am fãcut tot felul de scoli, m-am obisnuit cu învãtatul. Sînt de zece ani în Pãstrãveni, sotia mea este din zonã. Am stat mult în Miercurea Ciuc, acolo am locuit, pentru cã am lucrat pe Regionala Brasov, am fost sef de garã douãzeci de ani la Statiunea Bãile Tusnad“, a precizat fiul adoptiv al comunei Pãstrãveni, acum consilier local si sef al comisiei juridice din cadrul Consiliului Local.
Cei care au nevoie de sprijin trebuie sã devinã mai întîi membri în sindicat, nu are importantã locul de unde provin, pot fi din orice localitate a judetului. „Normal, în sindicat, se înscrie cine are probleme. Ulterior poate face o cerere sã-l reprezint într-un anumit litigiu. Nu este nevoie de procurã, mã duc împreunã cu cetãteanul unde are nevoie, la Politie, la Tribunal, la Procuraturã. Am ajuns cu un cetãtean de douã ori la Autoritatea Nationalã pentru Reconstituirea Dreptului de Proprietate de la Bucuresti. Sînt oameni care au probleme cu terenuri, munti, clãdiri, pãduri, ape. Au acte, dovezi ale dreptului de proprietate, si unii nu le iau în considerare. De asta am ajuns si la Curtea Europeanã a Drepturilor Omului (CEDO), unde am douã procese pe rol. Unul a intrat deja în camera a treia, unde se judecã, si astept rãspunsul. Am dat statul român în judecatã. Pentru ce credeti? Pentru douã prãjini de pãmînt, pentru cã justitia românã îsi bate joc de un cetãtean. Are toate actele doveditoare, stãpîneste terenul, si altcineva vine sã-i mute gardul si sã-i ia douã prãjini fiindcã a avut cîstig în instantã, cerînd anularea partialã a titlului de proprietate. Iar proprietarul de drept pierde procesul la Curtea de Apel Bacãu. De aceea ne-am adresat la CEDO. Am cerut si daune morale de 100.000 de euro de la statul român. Sînt convins cã vom avea cîstig de cauzã, pentru cã am demonstrat acolo cã sînt acte de proprietate si totul este în regulã“, a mai spus liderul sindicatului proprietarilor, intrat oficial în pîine în aceastã sãptãmînã.

Articol afisat de 1864 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Ramona AANEI)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Ad�ugat de maia la data 18.08.2008 05:23
speranta
Ar trebui sa fie un numar mai mare de oameni in stilul domnului Leon Borda.NUu inteleg de ce oamenilor de pe Valea Muntelui le este frica sa isi exprime opiniile,sa denunte pe marii afaceristi si organe administrative care cauta profitul personal.Pacat ca multi nu stiu sa lupte pentru drepturile ce le apartin.Trebuie mai multa unitate intre oameni ,daca nu mafia va mai domina buni ani.
Ad�ugat de angelica la data 18.08.2008 19:21
FELICITARI!
Bravo!Un om curajos si dispus sa ia totul,pas cu pas[SA FACA SI FACULTATE,PENTRU A CUNOASTE SI STAPANI LEGILE].De asemenea oameni,avem nevoie.
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective