Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Septembrie 2008
LMMJVSD
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 5 Septembrie 2008
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

SCANDAL PE CATEDRE

• o învãtãtoare cu un an pînã la pensie a intrat în restrîngere de activitate • ea sustine cã membrii CA au favorizat-o pe o altã învãtãtoare, care i-a luat postul • directorul sustine cã femeia nu are dreptate • de aceeasi pãrere este si ISJ •

Iz de scandal la Scoala Borlesti, cu cîteva zile înainte ca unitatea sã îsi deschidã portile pentru a-i primi pe elevi. ÃŽnvãtãtoarea Valerica Miron nu se va regãsi printre cadrele didactice ale scolii, întrucît a intrat în restrîngere de activitate. Desi teoretic lucrurile par simple, Valerica Miron sustine cã practic s-a procedat altfel decît corect, ceea ce a dus la scoaterea ei pe tusã. Concret, femeia sustine cã punctajul care li s-a întocmit tuturor cadrelor didactice a dezavantajat-o, în favoarea unei colege care s-a prezentat cu douã cãrti care îi poartã semnãtura si care i-au adus zece puncte la punctajul total, propulsînd-o în fata multora. Cea acuzatã este învãtãtoarea Gabriela Cojocaru. „ÃŽn sedinta CA din 19 martie 2008, învãtãtoarea Gabriela Cojocaru a prezentat douã cãrti scrise la un calculator - «Activitãti concrete ale educatiei moral-civice în vederea integrãrii copiilor institutionalizati» si „Educatia moral-civicã si integrarea copiilor institutionalizati“, cãrti pentru care i s-au acordat zece puncte. Ele contin anul aparitiei 2007, Editura Cetatea Doamnei. Pe 21 aprilie 2008, ISJ Neamt aratã cã ambele cãrti au fost publicate în ultimii cinci ani calendaristici, fãrã sã le fi vãzut. Pe 13 iunie 2008, Biblioteca Nationalã a României precizeazã cã anul aparitiei mentionat pe lucrãri este 2008, deci nu pot intra în calcul la punctajul din ultimii cinci ani calendaristici. Pentru acordarea punctajului, conducerea SAM Borlesti cît si ISJ au luat în calcul un fals si nu cãrtile propriu-zise, deoarele ele nu erau tipãrite la Editura Cetatea Doamnei în perioada restrîngerii de activitate. Asupra celor douã lucrãri planeazã suspiciunea de plagiat, deoarece sînt depuse la Biblioteca Judeteanã GT Kirileanu cu nr. 445.245 de cãtre Editura Cetatea Doamnei, dar au regim de conservare si nu pot fi date spre studiu nimãnui. ÃŽn ultimii trei ani, Gabriela Cojocaru a urmat cursurile Facultãtii de Stiintele Educatiei din Universitatea Stefan cel Mare Suceava, participînd vinerea la cursuri si examene si lipsind de la scoalã - elevii erau lãsati în seama altor colegi - si în acelasi timp fiind pontatã si plãtitã, semnînd si condica de prezentã. Eu sînt absolventã a Liceului Pedagogic Bacãu, promotia 1971. Sînt titularã la SAM Borlesti de 37 de ani si am gradul didactic II. De la 1 septembrie 2008 sînt datã în restrîngere de activitate si cînd m-am dus la scoalã am fost datã afarã de cãtre directorul Constantin Poetelea si trimisã la Cîndesti, acolo unde am fost rugatã sã merg pe un post de învãtãtoare“, a declarat Valerica Miron.

Directorul si ISJ, de cealaltã parte a baricadei

Constantin Poetelea, directorul SAM Borlesti, sustine cã învãtãtoarea Miron nu are dreptate în ceea ce contestã. „Ea de fapt contestã douã cãrti scrise de o altã învãtãtoare. Dar ce contestã ea nu are treabã cu mine. Eu nu mã pot pronunta asupra continutului lucrãrilor. Cazul ei este cunoscut la inspectorat si eu am adresã de la ISJ prin care mi se comunicã faptul cã am procedat corect în aceastã situatie. Orice adresã i-am trimis doamnei a refuzat-o. Poate s-o conteste pe doamna Cojocaru, dar în instantã, nu la noi la scoalã. Dacã doamna Miron ar fi mers la sedintele publice, ar fi primit un post. Ea nu contestã punctajul care i-a fost acordat, ci douã cãrti ale unei colege. Ce treabã am eu cu cãrtile? Doamna nu are dreptate. Degeaba se plînge peste tot. Nimeni n-a exclus-o din învãtãmînt si niciodatã n-am avut probleme cu dumneaei, în decursul anilor. Din pãcate, acum s-a schimbat. Pe 1 septembrie am rugat-o sã nu mai vinã în scoalã, pentru cã nu vreau si alte probleme. Are un alt post, la care se poate duce. Dacã nu îi convine, atunci se poate pensiona anticipat. Se rezolvã asta fãrã nici o problemã“, a declarat directorul SAM Borlesti, Constantin Poetelea.
Profesorul Grigorutã Oniciuc, inspector scolar general adjunct al Inspectoratului Scolar a spus cã învãtãtoarei i s-a oferit un post, pentru care figureazã în scripte. „La scoala unde doamna Miron este titularã a fost restrîngere de activitate. CA a realizat punctajele pentru fiecare cadru didactic si doamna Miron trebuia sã intre în restrîngere, pentru cã a avut cele mai putine puncte. Desi a fãcut douã contestatii, nu s-a modificat nimic. Pasul urmãtor dupã realizarea punctajului a fost solutionarea restrîngerii. Dumneaei nu a participat la nici o etapã de mobilitate, asa cum prevede metodologia. I s-a oferit un post din oficiu, la Cîndesti. Dacã directorul de la Cîndesti va constata neaparitia ei la serviciu pentru o anume perioadã, vor urma pasii prevãzuti în Codul Muncii. O contestã pe învãtãtoarea Cojocaru, care a publicat douã lucrãri care au toate datele necesare la editare. Noi în inspectorat facem ce ni se transmite din scoli. Dacã venea în etapele de mobilitate, poate apãrea vreun prenatal si putea obtine post. Din punctul nostru de vedere problema ei este rezolvatã, pentru cã are post din oficiu la SAM Cîndesti“, a precizat adjunctul Grigorutã Oniciuc.
Valerica Miron refuzã categoric acest post, sustinînd cã preferã sã stea fãrã serviciu dacã nu i se oferã posibilitatea de a lucra cu elevii care anul trecut erau în clasa I. Si mai spune cã va duce în instantã documentele pe care le are pentru a demonstra cã învãtãtoarea Gabriela Cojocaru s-a folosit de douã lucrãri pentru un punctaj mãrit substantial, desi acestea nu au fost scoase în termenul supus evaluãrii.

La tribunal si acuzata

Gabriela Cojocaru sustine cã si ea se va adresa instantei, pentru cã datoritã învãtãtoarei Miron imaginea sa are mult de suferit. „Este o aberatie ceea ce sustine învãtãtoarea Miron. Eu cred cã este disperatã pentru cã a rãmas fãrã post, dar nu-i vina mea. Probabil cã o voi da în judecatã pentru ceea ce face. Din martie stie situatia aceasta. Au fost atîtea sedinte în care s-a discutat cazul ei, dar nu s-a putut face nimic. Sã vinã cu o hîrtie clarã, în care sã se spunã cã din vina mea i s-a întîmplat ceea ce spune ea, nu sã-mi murdãreascã imaginea“, a declarat învãtãtoarea Gabriela Cojocaru.

Articol afisat de 3134 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Simona TÃRNÃ)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective