Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Septembrie 2008
LMMJVSD
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 22 Septembrie 2008
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
CODRII CÃLUGÃRILOR SE TAIE CAM AIUREA

CODRII CÃLUGÃRILOR SE TAIE CAM AIUREA

• un control efectuat de lucrãtorii ITRSV Suceava la Ocolul Silvic Mãnãstirea Neamt, a scos la ivealã nereguli • cele mai multe au fost descoperite la capitolul exploatare si întretinere • cei care au fãcut inspectia au constatat probleme si în ceea ce priveste modul în care se exploateazã pãdurea bisericii • în 2007, ocolul mãnãstirii a exploatat 44.264 mc de lemn si a obtinut peste 1 milion de euro • pentru 2008 s-a autorizat exploatarea a 36.957 mc • „La noi sînt mici probleme care pot fi remediate“, a declarat pãrintele Benedict Sauciuc, staretul Mãnãstirii Neamt •

Legislatia din România, prevede cã orice proprietar de pãdure trebuie sã respecte Codul Silvic, indiferent de suprafata pe care o detine. Acest lucru este valabil si pentru cei care administreazã averea forestierã a Mitropoliei Moldovei si Bucovinei, în spetã a Ocolului Silvic al Mãnãstirii Neamt. Si este vorba de mii de hectare de pãdure. Un control tematic, efectuat la Ocolul Silvic Mãnãstirea Neamt, în luna iulie, de cãtre Inspectoratul Teritorial de Regim Silvic si Vînãtoare (ITRSV) Suceava, a scos la ivealã o serie de nereguli care ridicã serioase semne de întrebare în ceea ce priveste modul în care este administrat si exploatat fondul forestier. Cel putin în cazul suprafetelor administrate de Ocolul Silvic Mãnãstirea Neamt.
Trebuie precizat cã ITRSV Suceava are atributii privind executarea controalelor la toate structurile de administrare silvicã, indiferent de forma de proprietate asupra terenurilor forestiere. În aceste conditii, conform legii, fiecare administrator sau proprietar de pãdure, trebuie sã fie controlat cel putin o datã într-un interval de 2 ani.
Verificarea la Ocolul Silvic Mãnãstirea Neamt a avut ca obiectiv principal respectarea normelor tehnice privind alegerea si aplicarea tratamentelor. S-a pus accent, de asemenea, pe normele tehnice privind evaluarea volumului de lemn destinat comercializãrii, modul în care se respectã prevederile amenajamentelor silvice si s-au verificat borderourile de amplasare a masei lemnoase, dosarele partizilor si centralizatoarele controlului anual al regenerãrilor. Concluzia acestor verificãri a fost cã existã grave carente în ceea ce priveste exploatarea pãdurilor Bisericii. Primul semnal este tras de rezultatele controlului privind respectarea normelor tehnice privind alegerea si aplicarea tratamentelor. Concluzia specialistilor de la ITRSV Suceava a fost cã pentru evaluarea masei lemnoase din partizile care promoveazã regenerarea naturalã este necesarã instruirea personalului delegat cu efectuarea marcãrii în ceea ce priveste tehnica de aplicare a tratamentului, evaluarea regenerãrii naturale si evaluarea volumului de lemn destinat exploatãrii.

Tãiere fãrã justificare în acte

Echipa de control a ITRSV Suceava a mai constatat, în urma analizãrii carnetelor de marcare, o deficientã la inventarierea si marcarea arborilor putregãiosi. Ca urmare a acestei constatãri, cei de la Suceava au concluzionat cã se impune calculul volumului destinat exploatãrii si constituit în acte de punere în valoare (APV-uri) pe douã elemente de arboret, deoarece ponderea mare a exemplarelor sub diametrul de 18 poate influenta volumul de extras. „Din analiza partizilor constituite în anul 2007 si 2008 evidentiem, punctual pe partidã deficiente legate de evaluarea masei lemnoase, respectiv marcare, inventariere, întocmirea actelor de punere în valoare, care necesitã a fi remediate printr-un mod de lucru corectat“, afirmã specialistii ITRSV. S-au constatat foarte multe nereguli în cazul pãdurarilor, cea mai des întîlnitã fiind neconcordanta între numãrul de file din carnet si cele din APV-uri. Au fost înregistrate deficiente la înregistrarea carnetelor de marcare, în sensul cã acestea se înregistreazã rareori. Din aceastã cauzã, spun cei care au fãcut verificãrile pe teren, se impune înfiintarea unui registru de evidentã a carnetelor de inventariere pentru o mai bunã evidentã a acestora. „De asemenea, sînt carnete care au acelasi numãr de înregistrare si nu sînt semnate de primire la ocolul silvic. Diferentele la numãr de arbori dintre carnet si APV impune o clarificare a modului de inventariere, dar si de calcul a volumului acestora. Constituirea partizilor pe prea multe subparcele, îngreunînd urmãrirea activitãtii de exploatare. Volumul mare de prejudicii la exploatarea masei lemnoase în anii 2007-2008 (1.900 mc) si la produse de igienã denotã deficiente în procesul de exploatare a masei lemnoase. ÃŽn acest sens se impune o mai atentã supraveghere a procesului de exploatare a masei lemnoase. Procesul verbal de predare spre exploatare nu indicã cîti arbori sînt marcati cu cele douã ciocane. Fisa de despuiere se întocmeste pe specii pe total carnet de marcare chiar dacã sînt inventariate si marcate fire în mai multe subparcele“, se mai aratã în raportul de control

Valoarea masei lemnoase exploatate, peste un milion de euro

ÃŽn anul 2007, Ocolul Silvic Mãnãstirea Neamt a exploatat 44.264 metri cubi de masã lemnoasã. Dacã luãm un pret mediu de 100 de lei/mc, rezultã cã în visteria ocolului bisericesc au intrat 4.426.400 lei noi, adicã peste un milion de euro. Ocolul Silvic a exploatat 19.641 metri cubi de masã lemnoasã pentru nevoi proprii, iar 24.673 metri cubi au fost valorificati agentilor economici. Pentru anul 2008 s-a autorizat exploatarea a 36.957 mc, din care 25.682 mc pentru agenti economici si 11,275 mii mc pentru nevoi proprii. Ei bine, cei peste 11 mii de metri cubi de lemn ar urma sã fie exploatat cu formatia de exploatare a ocolului silvic dar si de cãtre gestionarii de cantoane silvice. Specialistii ITRSV afirmã cã acest fapt contravine legislatiei care spune clar cã exploatarea masei lemnoase se face de persoane juridice atestate. ÃŽn aceste conditii, ocolul silvic va putea exploata în regie proprie doar cu firme atestate“, sunã recomandarea ITRSV-ului.

Alte nereguli constatate si mãsuri

ÃŽn raportul de control al ITRSV Suceava sînt constatate si alte nereguli. Unele, cel putin la prima vedere, par mai putin grave, însã credem noi, nu conteazã foarte mult acest lucru. Iatã ce nereguli au mai fost constatate: „Autorizatiile de exploatare a masei lemnoase emise pentru partizile constituite respectã scriptic epocile si perioadele de exploatare, dar ocolul silvic a permis exploatarea în afara termenelor din autorizatiile de exploatare fãrã a exista acte de calamitate, si fãrã a calcula penalitãti pentru fiecare zi de întîrziere asa cum prevede contractul de vînzare-cumpãrare a masei lemnoase“. Cum nereguli au fost destule, era normal sã fie stabilite si niste mãsuri pentru remedierea lor. Noi ne-am oprit doar la cîteva dintre aceste mãsuri, destul de interesante. „La APV -urile constituite din douã carnete de marcare cu ciocane diferite, procesul verbal de predare spre exploatare va cuprinde obligatoriu specificatiile privind numãrul de fire pe fiecare UA si cu ce ciocan si culoare au fost marcate. La punerea în valoare a tuturor produselor, numerotarea arborilor de extras se va face începînd cu nr. 1 pentru fiecare UA (n.n., unitate amenajisticã) în parte, numerotîndu-se cu numãr de ordine.

„Este aproape imposibil sã nu existe mici deficiente“

Reprezentantii Mãnãstirii Neamt, prin vocea staretului Benedict Sauciuc, afirmã cã nu au intrat încã în posesia raportului de control efectuat de ITRSV Suceava, însã nu exclud ca materialul sã continã si aspecte negative. „Mare lucru nu pot sã spun, pentru cã noi nu am intrat încã în posesia acestui raport de control. Am aflat, însã, cã aspectele constatate nu sînt rele. Se stie cã în urma oricãrui control se constatã diverse deficiente. La noi însã sînt mici probleme care pot fi remediate. Sînt probleme de genul cã agentul economic nu a fãcut nu stiu ce sau nu a respectat întru totul normele silvice de exploatare, însã nu sînt chestiuni grave. Noi lucrãm numai cu agenti economici, pentru cã sînt cheltuieli foarte mari sã exploatezi în regie proprie. Sã ai în proprietate o suprafatã atît de mare de pãdure, este o mare responsabilitate, pentru cã pãdurea nu este numai o afacere. Noi sîntem controlati periodic, atît de specialistii silvici, dar si de reprezentantii Mitropoliei Moldovei si Bucovinei. Faptul cã vor fi constatate mici deficiente nu înseamnã cã pãdurea este exploatatã în mod haotic“, a declarat pãrintele Benedict Sauciuc, staretul Mãnãstirii Neamt.

Istoria Ocolului Silvic Mãnãstirea Neamt

Ocolul Silvic Mãnãstirea Neamt s-a constituit în anul 2003, ca urmare a retrocedãrilor cãtre unitãtile de cult, a suprafetelor de fond forestier de 6.094 hectare. În anii 2005-2007, ocolul a primit în administrare noi suprafete, proprietatea unor unitãti de cult. În anul 2004, ocolul silvic a preluat suprafata de 2.830,59 ha de la Directia Silvicã Iasi. În 2007, acelasi ocol preia suprafete de la Ocolul Silvic Pascani, Hîrlãu, Gîrcina, Tîrgu Neamt si Vãratec, în total 5.759,18 de hectare. În acest moment, suprafata totalã, administratã de ocolul silvic este de 14.683,77 hectare.

Articol afisat de 2010 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(D. MURARU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective