Slujbă de pomenire pentru Ion Creangă si rudele sale
• slujba a avut loc la troita închinată scriitorului si rudelor sale, din curtea bisericii „Sfîntul Neculai“ din Humulesti • ceremonialul religios a fost cuprins în programul „Zilelor Ion Creangă“ • La biserica cu hramul „Sfîntul Nicolae“ din Humulesti a fost oficiată, sîmbătă, 13 decembrie, o slujbă de pomenire pentru marele povestitor Ion Creangă, fiu al satului, si pentru rudele sale. Astfel de ceremonialuri religioase au loc în fiecare an, în cadrul traditionalei manifestări culturale „Zilele Ion Creangă“, care a ajuns la a 39-a editie.
La biserică au fost prezenti primarul Decebal Arnăutu, viceprimarul Iftime Petrariu, city-managerul Vasile Luculescu, dar si oaspeti care nu au lipsit în ultimii ani de la nici o sărbătoare dedicată scriitorului „Amintirilor din copilărie“, cum ar fi academicianul Constantin Ciopraga. Unul dintre apropiatii organizatorilor este si prof. dr. Constatin Parascan, muzeograf la Bojdeuca din Ticău (Iasi), cea mai veche casă memorială din România, unde Ion Creangă a trăit între 1872-1889. A mai participat prof. dr. Ion Berghia, de la Universitatea „Ion Creangă“ din Chisinău, care vine cu plăcere la Humulesti începînd de prin 1991, atît la manifestările anuale, cît si în excursie cu grupuri de studenti din Basarabia.
După slujba specifică unei zile de sîmbătă din post, preotul paroh Vasile Cojocariu, care este si presedintele Fundatiei Culturale „Ion Creangă“, a vorbit despre manifestările aflate în curs de derulare, dedicate povestitorului, fiu al satului, care a dus numele Humulestilor dincolo de hotare.
A amintit si despre un alt eveniment sărbătorit de curînd, legat de biserica „Sfîntul Neculai“, ce a împlinit de curînd o sută de ani de existentă. Preotul i-a dat apoi prilejul scriitorului Constantin Parascan să-si prezinte cartea intitulată „Acasă la Ion Creangă. Humulesti-Neamt si Ticău-Iasi“, disponibilă la casa memorială. Autorul a remarcat statornicia, strînsa legătură a humulesteanului cu biserica, văzînd numărul mare de persoane care s-au îndreptat spre sfîntul altar pentru a primi Sfînta Împărtăsanie, si le-a vorbit oamenilor despre cît de norocosi sînt că s-au născut în acest loc, atît de cunoscut gratie marelui lor înaintas.
La troita din micul cimitir de lîngă biserică, închinată lui Ion Creangă si rudelor sale, s-a oficiat slujba de pomenire a acestora. S-a dat citire pomelnicului familiei, cu numele părintilor, bunicilor, fratilor si surorilor povestitorului.
Lîngă panachidă a fost pusă, conform obiceiului, si o colivă de grîu, de dimensiuni impresionante, pentru că trebuia să fie de ajuns pentru toti participantii la masa oferită de parohia Humulesti, în memoria scriitorului, imediat după slujbă.
„Zilele Ion Creangă“ au început vineri, 12 decembrie, la casa în care s-a născut Ion Creangă, unde au vorbit oficialitătile locale si invitatii, si s-a desfăsurat un spectacol de datini si obiceiuri de Crăciun si Anul Nou. După amiază, tîrgnemtenii au mers la Casa Culturii, unde au fost programate expozitii, lansări de cărti si un spectacol de colinde. Sîmbătă a avut loc un concurs literar, si o sezătoare a sindicatului pensionarilor, iar duminică s-a mers în pelerinaj pe urmele lui Creangă la Pipirig si Mănăstirea Neamt.
|