Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Decembrie 2008
LMMJVSD
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 15 Decembrie 2008
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Slujbã de pomenire pentru Ion Creangã si rudele sale

• slujba a avut loc la troita închinatã scriitorului si rudelor sale, din curtea bisericii „Sfîntul Neculai“ din Humulesti • ceremonialul religios a fost cuprins în programul „Zilelor Ion Creangã“ •

La biserica cu hramul „Sfîntul Nicolae“ din Humulesti a fost oficiatã, sîmbãtã, 13 decembrie, o slujbã de pomenire pentru marele povestitor Ion Creangã, fiu al satului, si pentru rudele sale. Astfel de ceremonialuri religioase au loc în fiecare an, în cadrul traditionalei manifestãri culturale „Zilele Ion Creangã“, care a ajuns la a 39-a editie.
La bisericã au fost prezenti primarul Decebal Arnãutu, viceprimarul Iftime Petrariu, city-managerul Vasile Luculescu, dar si oaspeti care nu au lipsit în ultimii ani de la nici o sãrbãtoare dedicatã scriitorului „Amintirilor din copilãrie“, cum ar fi academicianul Constantin Ciopraga. Unul dintre apropiatii organizatorilor este si prof. dr. Constatin Parascan, muzeograf la Bojdeuca din Ticãu (Iasi), cea mai veche casã memorialã din România, unde Ion Creangã a trãit între 1872-1889. A mai participat prof. dr. Ion Berghia, de la Universitatea „Ion Creangã“ din Chisinãu, care vine cu plãcere la Humulesti începînd de prin 1991, atît la manifestãrile anuale, cît si în excursie cu grupuri de studenti din Basarabia.
Dupã slujba specificã unei zile de sîmbãtã din post, preotul paroh Vasile Cojocariu, care este si presedintele Fundatiei Culturale „Ion Creangã“, a vorbit despre manifestãrile aflate în curs de derulare, dedicate povestitorului, fiu al satului, care a dus numele Humulestilor dincolo de hotare.
A amintit si despre un alt eveniment sãrbãtorit de curînd, legat de biserica „Sfîntul Neculai“, ce a împlinit de curînd o sutã de ani de existentã. Preotul i-a dat apoi prilejul scriitorului Constantin Parascan sã-si prezinte cartea intitulatã „Acasã la Ion Creangã. Humulesti-Neamt si Ticãu-Iasi“, disponibilã la casa memorialã. Autorul a remarcat statornicia, strînsa legãturã a humulesteanului cu biserica, vãzînd numãrul mare de persoane care s-au îndreptat spre sfîntul altar pentru a primi Sfînta ÃŽmpãrtãsanie, si le-a vorbit oamenilor despre cît de norocosi sînt cã s-au nãscut în acest loc, atît de cunoscut gratie marelui lor înaintas.
La troita din micul cimitir de lîngã bisericã, închinatã lui Ion Creangã si rudelor sale, s-a oficiat slujba de pomenire a acestora. S-a dat citire pomelnicului familiei, cu numele pãrintilor, bunicilor, fratilor si surorilor povestitorului.
Lîngã panachidã a fost pusã, conform obiceiului, si o colivã de grîu, de dimensiuni impresionante, pentru cã trebuia sã fie de ajuns pentru toti participantii la masa oferitã de parohia Humulesti, în memoria scriitorului, imediat dupã slujbã.
„Zilele Ion Creangã“ au început vineri, 12 decembrie, la casa în care s-a nãscut Ion Creangã, unde au vorbit oficialitãtile locale si invitatii, si s-a desfãsurat un spectacol de datini si obiceiuri de Crãciun si Anul Nou. Dupã amiazã, tîrgnemtenii au mers la Casa Culturii, unde au fost programate expozitii, lansãri de cãrti si un spectacol de colinde. Sîmbãtã a avut loc un concurs literar, si o sezãtoare a sindicatului pensionarilor, iar duminicã s-a mers în pelerinaj pe urmele lui Creangã la Pipirig si Mãnãstirea Neamt.

Articol afisat de 1423 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Ramona AANEI)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective