Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Decembrie 2008
LMMJVSD
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Locale 15 Decembrie 2008
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email

Slujbă de pomenire pentru Ion Creangă si rudele sale

• slujba a avut loc la troita închinată scriitorului si rudelor sale, din curtea bisericii „Sfîntul Neculai“ din Humulesti • ceremonialul religios a fost cuprins în programul „Zilelor Ion Creangă“ •

La biserica cu hramul „Sfîntul Nicolae“ din Humulesti a fost oficiată, sîmbătă, 13 decembrie, o slujbă de pomenire pentru marele povestitor Ion Creangă, fiu al satului, si pentru rudele sale. Astfel de ceremonialuri religioase au loc în fiecare an, în cadrul traditionalei manifestări culturale „Zilele Ion Creangă“, care a ajuns la a 39-a editie.
La biserică au fost prezenti primarul Decebal Arnăutu, viceprimarul Iftime Petrariu, city-managerul Vasile Luculescu, dar si oaspeti care nu au lipsit în ultimii ani de la nici o sărbătoare dedicată scriitorului „Amintirilor din copilărie“, cum ar fi academicianul Constantin Ciopraga. Unul dintre apropiatii organizatorilor este si prof. dr. Constatin Parascan, muzeograf la Bojdeuca din Ticău (Iasi), cea mai veche casă memorială din România, unde Ion Creangă a trăit între 1872-1889. A mai participat prof. dr. Ion Berghia, de la Universitatea „Ion Creangă“ din Chisinău, care vine cu plăcere la Humulesti începînd de prin 1991, atît la manifestările anuale, cît si în excursie cu grupuri de studenti din Basarabia.
După slujba specifică unei zile de sîmbătă din post, preotul paroh Vasile Cojocariu, care este si presedintele Fundatiei Culturale „Ion Creangă“, a vorbit despre manifestările aflate în curs de derulare, dedicate povestitorului, fiu al satului, care a dus numele Humulestilor dincolo de hotare.
A amintit si despre un alt eveniment sărbătorit de curînd, legat de biserica „Sfîntul Neculai“, ce a împlinit de curînd o sută de ani de existentă. Preotul i-a dat apoi prilejul scriitorului Constantin Parascan să-si prezinte cartea intitulată „Acasă la Ion Creangă. Humulesti-Neamt si Ticău-Iasi“, disponibilă la casa memorială. Autorul a remarcat statornicia, strînsa legătură a humulesteanului cu biserica, văzînd numărul mare de persoane care s-au îndreptat spre sfîntul altar pentru a primi Sfînta Împărtăsanie, si le-a vorbit oamenilor despre cît de norocosi sînt că s-au născut în acest loc, atît de cunoscut gratie marelui lor înaintas.
La troita din micul cimitir de lîngă biserică, închinată lui Ion Creangă si rudelor sale, s-a oficiat slujba de pomenire a acestora. S-a dat citire pomelnicului familiei, cu numele părintilor, bunicilor, fratilor si surorilor povestitorului.
Lîngă panachidă a fost pusă, conform obiceiului, si o colivă de grîu, de dimensiuni impresionante, pentru că trebuia să fie de ajuns pentru toti participantii la masa oferită de parohia Humulesti, în memoria scriitorului, imediat după slujbă.
„Zilele Ion Creangă“ au început vineri, 12 decembrie, la casa în care s-a născut Ion Creangă, unde au vorbit oficialitătile locale si invitatii, si s-a desfăsurat un spectacol de datini si obiceiuri de Crăciun si Anul Nou. După amiază, tîrgnemtenii au mers la Casa Culturii, unde au fost programate expozitii, lansări de cărti si un spectacol de colinde. Sîmbătă a avut loc un concurs literar, si o sezătoare a sindicatului pensionarilor, iar duminică s-a mers în pelerinaj pe urmele lui Creangă la Pipirig si Mănăstirea Neamt.

Articol afisat de 1223 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Ramona AANEI)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu există nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective