Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Decembrie 2008
LMMJVSD
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Locale 15 Decembrie 2008
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email

Marii perdanti condamnă anomaliile uninominalului

• Vasile Sendrea, rămas acasă cu 19.000 de voturi, se consolează cu gîndul că le-a dat partidului si a contribuit la propulsarea PD-L pe loc fruntas • Alexandru Drăgan, cîstigător în colegiu, dar perdant la mandate, e supărat: „Consider că această lege încalcă dreptul de a alege si de a fi ales“ • Dorinel Ursărescu, care si-a văzut trimis în Parlament un coleg liberal cu mai putine voturi spune că legea a fost făcută ca armă împotriva presedintelui Băsescu •

Au trecut alegerile, s-au împărtit mandatele, însă supărările au rămas, mai ales în sufletele si buzunarele celor care au cîstigat, dar au pierdut totusi. Paradoxul a fost posibil din cauza uninominalului care i-a trimis în Parlament pe cei care au luat din prima peste 50%+1 sufragii, dar i-a băgat în furcile caudine ale redistribuirii pe toti ceilalti, fără să mai tină cont de voturile obtinute. În Neamt sînt 3 mari perdanti, victime ale redistribuirii unoniminale. Marele învins este si marele cîstigător - Vasile Sendrea - care a vrut să fie senator PD-L de Valea Muntelui si Tîrgu Neamt. A iesit pe primul loc, cu 19.107 voturi (41,23%), fiind devansat numai de colegul Toader Mocanu, din colegiul Piatra. Cu toate acestea Sendrea rămîne acasă, mandatul fiind luat la împărteală de penelistul Ovidius Mărcutianu, care a întrunit 7.288 voturi. Vasile Sendrea pare a se fi resemnat cu gîndul acesta. „Din punct de vedere personal nu mi se pare corect, dar cunosteam legea“, spune acesta. „Stiam că pentru a fi cu adevărat ales unoniminal trebuie să întrunesti jumătate plus unu din voturi. Stiam că legea a fost făcută clar pentru al treilea partid, mai mic. La fel s-a întîmplat si în 2000. E doar o formulă pentru a împărti mandate si partidelor cu scor mic“, adaugă Vasile Sendrea. Consolarea îi vine din faptul că voturile lui numeroase nu s-au pierdut, ci s-au reciclat la scorul partidului, ridicîndu-l si oferind astfel sansa unor colegi pedelisti mai băftosi să intre în Parlament. „Sînt multumit că PD-L a cîstigat în Neamt si e pe loc fruntas în tară. Vorbim de respectarea unei legi. L-am felicitat pe domnul Mărcutianu. Legea a fost în favoarea lui de această dată si sper ca toti parlamentarii alesi să facă Partidul Neamt, să aducă fonduri pentru judet, că oamenii chiar merită să trăiască mai bine“, a încheiat Vasile Sendrea.

Resentimente sînt multe, solutii... nu prea

Alexandru Drăgan, democrat-liberalul care s-a vrut deputat de Valea Muntelui, a fost pe punctul de a-si atinge telul. S-a clasat pe locul I, cu 9.172 voturi (40,08%), însă nu i-a folosit la nimic, pentru că deputat s-a dus liberalul Emil Bostan, de pe locul III, desi a avut 3.536 voturi (15,45%). Primarul de Tasca spune că se încalcă drepturile omului. „Această lege a unoninominalului a fost făcută pentru interesele partinice ale PNL si UDMR, ca să cîstige mandate. Consider că este o altă formă de tiranie instituită. Vorbim de dictatura unor legi care se dau pentru interese politice si de grup. Desi a trecut prin toate institutiile, inclusiv de Curtea Constitutională, cred că încalcă drepturile omului - de a alege si de a fi ales. Acesti oameni din colegiul 8 au ales un lider, iar vointa le-a fost nesocotită de o lege românească. Dreptul meu de a fi ales a fost nesocotit de aceeasi lege. Cei care au iesit la redistribuire de pe locurile III sau IV nu sînt vinovati cu nimic, dar drepturile cetătenesti sînt încălcate prin această lege. Ar trebui ca politicienii să se gîndească la asta, la faptul că se instaurează o dictatură a legii care nesocoteste drepturile cetăteanului“, a declarat Alexandru Drăgan.
Dorinel Ursărescu, candidat PNL pentru deputătie pe Roman, n-a iesit primul pe colegiul lui, dar este liberalul cu cele mai multe voturi din judet - 8.405. Si totusi stă acasă, pentru că redistribuirea i-a atins alti colegi de partid. Supărarea lui este cu atît mai mare cu cît e a doua mare înfrîngere, după pierderea primăriei Roman. „Am spus-o din capul locului că legea e perfectibilă si este primul lucru care trebuie corectat în viitorul Parlament. A fost făcută în pripă, ca armă electorală într-un moment mai sensibil, ca răspuns la presiunile presedintelui Băsescu. Este o lege total nedreaptă si care are o notă puternică de hazard. Am vrut o lege care să responsabilizeze politicienii si avem una care duce în Parlament oameni care chiar nu reprezintă oamenii din acele colegii. Trebuie schimbată pentru că absolut toti sînt nemultumiti de ea“, a declarat Ursărescu.

„Idiotenie de lege“

Liderii PSD si PD-L Neamt sînt de acord cu părerile liberalului si sustin modificarea sistemului de vot. Desi iesit victorios din alegeri, deputatul PSD Ioan Munteanu recunoaste lacunele legii. Chiar dacă a votat-o. „Am votat-o. Am mers pe mîna oamenilor de meserie, din comisia juridică. Cred însă că trebuie să-i dai cîstigătorului drepturile cuvenite. Cu sigurantă se va modifica. Singurii cîstigători de pe urma acestei legi tîmpite sînt cei de la PNL. Vorbesc la nivel de tară. Au profitat de lege si au obtinut de trei ori mai multe mandate decît ar fi obtinut altfel. Iar cei care au pierdut cel mai mult au fost cei de la PSD. Este o idiotenie de lege. Eu în mod sigur nu voi mai vota o astfel de lege în viata mea“, a declarat presedintele PSD Neamt.
Liderul PD-L Neamt, Gheorghe Stefan, e multumit de rezultatele obtinute pe judet, dar în acelasi timp e si supărat pentru cele două mandate pe care le putea avea în plus si pe care le-a luat PNL. El a declarat că nu i se pare corectă distribuirea mandatelor si chiar va propune alesilor PD-L să modifice legea uninominalului după ce se apucă de treabă în Parlament. „Legea trebuie modificată iar cel care obtine cel mai mare scor trebuie să ajungă în Parlament. La fel cum se întîmplă la Consiliul Judetean. Să fie ales cel care are scorul cel mai mare. Asta înseamnă respectarea vointei electoratului“, consideră presedintele democrat-liberalilor nemteni.

Articol afisat de 1254 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Dana OSTAHIE)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu există nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective