Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Decembrie 2008
LMMJVSD
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 15 Decembrie 2008
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Marii perdanti condamnã anomaliile uninominalului

• Vasile Sendrea, rãmas acasã cu 19.000 de voturi, se consoleazã cu gîndul cã le-a dat partidului si a contribuit la propulsarea PD-L pe loc fruntas • Alexandru Drãgan, cîstigãtor în colegiu, dar perdant la mandate, e supãrat: „Consider cã aceastã lege încalcã dreptul de a alege si de a fi ales“ • Dorinel Ursãrescu, care si-a vãzut trimis în Parlament un coleg liberal cu mai putine voturi spune cã legea a fost fãcutã ca armã împotriva presedintelui Bãsescu •

Au trecut alegerile, s-au împãrtit mandatele, însã supãrãrile au rãmas, mai ales în sufletele si buzunarele celor care au cîstigat, dar au pierdut totusi. Paradoxul a fost posibil din cauza uninominalului care i-a trimis în Parlament pe cei care au luat din prima peste 50%+1 sufragii, dar i-a bãgat în furcile caudine ale redistribuirii pe toti ceilalti, fãrã sã mai tinã cont de voturile obtinute. ÃŽn Neamt sînt 3 mari perdanti, victime ale redistribuirii unoniminale. Marele învins este si marele cîstigãtor - Vasile Sendrea - care a vrut sã fie senator PD-L de Valea Muntelui si Tîrgu Neamt. A iesit pe primul loc, cu 19.107 voturi (41,23%), fiind devansat numai de colegul Toader Mocanu, din colegiul Piatra. Cu toate acestea Sendrea rãmîne acasã, mandatul fiind luat la împãrtealã de penelistul Ovidius Mãrcutianu, care a întrunit 7.288 voturi. Vasile Sendrea pare a se fi resemnat cu gîndul acesta. „Din punct de vedere personal nu mi se pare corect, dar cunosteam legea“, spune acesta. „Stiam cã pentru a fi cu adevãrat ales unoniminal trebuie sã întrunesti jumãtate plus unu din voturi. Stiam cã legea a fost fãcutã clar pentru al treilea partid, mai mic. La fel s-a întîmplat si în 2000. E doar o formulã pentru a împãrti mandate si partidelor cu scor mic“, adaugã Vasile Sendrea. Consolarea îi vine din faptul cã voturile lui numeroase nu s-au pierdut, ci s-au reciclat la scorul partidului, ridicîndu-l si oferind astfel sansa unor colegi pedelisti mai bãftosi sã intre în Parlament. „Sînt multumit cã PD-L a cîstigat în Neamt si e pe loc fruntas în tarã. Vorbim de respectarea unei legi. L-am felicitat pe domnul Mãrcutianu. Legea a fost în favoarea lui de aceastã datã si sper ca toti parlamentarii alesi sã facã Partidul Neamt, sã aducã fonduri pentru judet, cã oamenii chiar meritã sã trãiascã mai bine“, a încheiat Vasile Sendrea.

Resentimente sînt multe, solutii... nu prea

Alexandru Drãgan, democrat-liberalul care s-a vrut deputat de Valea Muntelui, a fost pe punctul de a-si atinge telul. S-a clasat pe locul I, cu 9.172 voturi (40,08%), însã nu i-a folosit la nimic, pentru cã deputat s-a dus liberalul Emil Bostan, de pe locul III, desi a avut 3.536 voturi (15,45%). Primarul de Tasca spune cã se încalcã drepturile omului. „Aceastã lege a unoninominalului a fost fãcutã pentru interesele partinice ale PNL si UDMR, ca sã cîstige mandate. Consider cã este o altã formã de tiranie instituitã. Vorbim de dictatura unor legi care se dau pentru interese politice si de grup. Desi a trecut prin toate institutiile, inclusiv de Curtea Constitutionalã, cred cã încalcã drepturile omului - de a alege si de a fi ales. Acesti oameni din colegiul 8 au ales un lider, iar vointa le-a fost nesocotitã de o lege româneascã. Dreptul meu de a fi ales a fost nesocotit de aceeasi lege. Cei care au iesit la redistribuire de pe locurile III sau IV nu sînt vinovati cu nimic, dar drepturile cetãtenesti sînt încãlcate prin aceastã lege. Ar trebui ca politicienii sã se gîndeascã la asta, la faptul cã se instaureazã o dictaturã a legii care nesocoteste drepturile cetãteanului“, a declarat Alexandru Drãgan.
Dorinel Ursãrescu, candidat PNL pentru deputãtie pe Roman, n-a iesit primul pe colegiul lui, dar este liberalul cu cele mai multe voturi din judet - 8.405. Si totusi stã acasã, pentru cã redistribuirea i-a atins alti colegi de partid. Supãrarea lui este cu atît mai mare cu cît e a doua mare înfrîngere, dupã pierderea primãriei Roman. „Am spus-o din capul locului cã legea e perfectibilã si este primul lucru care trebuie corectat în viitorul Parlament. A fost fãcutã în pripã, ca armã electoralã într-un moment mai sensibil, ca rãspuns la presiunile presedintelui Bãsescu. Este o lege total nedreaptã si care are o notã puternicã de hazard. Am vrut o lege care sã responsabilizeze politicienii si avem una care duce în Parlament oameni care chiar nu reprezintã oamenii din acele colegii. Trebuie schimbatã pentru cã absolut toti sînt nemultumiti de ea“, a declarat Ursãrescu.

„Idiotenie de lege“

Liderii PSD si PD-L Neamt sînt de acord cu pãrerile liberalului si sustin modificarea sistemului de vot. Desi iesit victorios din alegeri, deputatul PSD Ioan Munteanu recunoaste lacunele legii. Chiar dacã a votat-o. „Am votat-o. Am mers pe mîna oamenilor de meserie, din comisia juridicã. Cred însã cã trebuie sã-i dai cîstigãtorului drepturile cuvenite. Cu sigurantã se va modifica. Singurii cîstigãtori de pe urma acestei legi tîmpite sînt cei de la PNL. Vorbesc la nivel de tarã. Au profitat de lege si au obtinut de trei ori mai multe mandate decît ar fi obtinut altfel. Iar cei care au pierdut cel mai mult au fost cei de la PSD. Este o idiotenie de lege. Eu în mod sigur nu voi mai vota o astfel de lege în viata mea“, a declarat presedintele PSD Neamt.
Liderul PD-L Neamt, Gheorghe Stefan, e multumit de rezultatele obtinute pe judet, dar în acelasi timp e si supãrat pentru cele douã mandate pe care le putea avea în plus si pe care le-a luat PNL. El a declarat cã nu i se pare corectã distribuirea mandatelor si chiar va propune alesilor PD-L sã modifice legea uninominalului dupã ce se apucã de treabã în Parlament. „Legea trebuie modificatã iar cel care obtine cel mai mare scor trebuie sã ajungã în Parlament. La fel cum se întîmplã la Consiliul Judetean. Sã fie ales cel care are scorul cel mai mare. Asta înseamnã respectarea vointei electoratului“, considerã presedintele democrat-liberalilor nemteni.

Articol afisat de 1462 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Dana OSTAHIE)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective