Scolile si liceele vor fi ierarhizate după performante
Scolile si liceele din judetul Neamt vor fi ierarhizate, pînă în 2011, după performante si după gradul de rezolvare a unor probleme sociale, cum ar fi abandonul scolar, iar toate rapoartele de inspectie si avizele sanitare vor apărea pe un site public, în cadrul unui proiect ministerial. Profesorul Mihai Lăcătusu, inspector scolar general al Inspectoratului Scolar Judetean, a declarat că proiectul ministerial nu este decît o ierarhizare teoretică, întrucît practic, acest lucru există de multi ani în învătămîntul nemtean. „Noi considerăm că ierarhizarea unitătilor de învătămînt este dată de rezultatele pe care le obtin scolile atît din punct de vedere educational, si mă refer la rezultatele înregistrate la examenele nationale - teze cu subiect unic, bacalaureat, cît si la activitătile extracurriculare. Pentru liceele tehnice contează foarte mult rezultatele privind competentele profesionale. Considerăm că ierarhiile unitătilor de învătămînt sînt oarecum cunoscute în judet, dovadă fiind concurenta mai mare care se înregistrează la unele scoli si licee cînd au loc înscrieri sau perioade de admitere“, a declarat seful învătămîntului nemtean. Reprezentantii ministerului vor însă să lărgească „topul“ scolilor românesti, realizînd o bază de date în care să apară fiecare unitate de învătămînt din tară. „Am început acest demers pentru că atît statisticile europene, cît si investigatiile noastre, arată că scoala românească are multe puncte slabe. Mai mult de jumătate dintre elevii nostri nu înteleg ceea ce citesc, adică se confruntă cu ceea ce se cheamă analfabetism functional. Între 10% si 15% din 1.000 de scoli pe care le-am inspectat nu îndeplinesc conditiile minime de calitate. În momentul în care vom finaliza acest proiect, toate problemele vor fi publice si usor accesibile, iar ministerul va putea trece la rezolvarea lor“, a precizat presedintele ARACIP, Serban Iosifescu.
Proiectul ARACIP cuprinde realizarea unei „hărti a riscului educational“, care să plaseze scolile de stat si private într-o ierarhie. ARACIP a stabilit deja un număr de standarde de referintă după care vor fi catalogate scolile, în functie de anumiti indicatori de risc si performantă. „Avem aproximativ 20 de indicatori, un număr mic dacă ne-am compara cu Belgia, care are peste 60 de indicatori de risc. Acesti indicatori ne ajută să catalogăm bine scolile, în sensul că nu putem spune că o institutie este bună numai după rezultatele obtinute la concursurile nationale si la olimpiade. Trebuie să se tină cont si de riscuri educationale, cum ar fi nivelul de educatie al părintilor, nivelul de trai, etnie sau abandon scolar. Dacă o scoală poate reduce abandonul în rîndul elevilor predispusi la asta, înseamnă că este o scoală bună“, a mai spus Serban Iosifescu.
Programul cuprinde si lansarea unui site unde să fie prezentate toate scolile românesti, descrise în detaliu, de la catalog, dotări, număr de elevi, dosare de inspectie, avize sanitare, numărul de burse sociale, de premii, la proiecte educationale si cifre privind abandonul scolar. Scopul proiectului este clarificarea modului în care trebuie să se intervină, punctual, în institutiile de învătămînt din România. Costurile totale ale programului ARACIP se ridică la cinci milioane de euro, sumă obtinută în cadrul unui concurs pentru fonduri europene cu destinatie socială.
|