Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Februarie 2009
LMMJVSD
2345678
9101112131415
16171819202122
232425262728 
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 12 Februarie 2009
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Urgente internate obligatoriu

• toate cazurile considerate critice vor fi internate cel putin 24 de ore • în cadrul sectiilor de urgentã vor fi instalate „saloane de observatie“ • noile mãsuri intrã în vigoare de la 1 martie • „Problema de fond este însã insuficienta cadrelor medicale si mai ales cea a medicilor specialisti. Trebuie sã existe medici specialisti în medicina de urgentã pentru a reusi sã facem fatã la cazuistica existentã“, a declarat doctor Letitia Damoc •

Conducerile Spitalului Judetean Neamt si a Spitalului Municipal Roman vor trebui sã gãseascã în mai putin de trei sãptãmîni solutii pentru a aloca un numãr de paturi bolnavilor care vor veni la urgentã în stare criticã. De asemenea, vor trebui gãsite solutii astfel încît 5% din numãrul total de paturi sã fie disponibile oricînd pentru pacientii în stare gravã ce vor ajunge în urgentã si vor avea nevoie de internare. Aceste douã noutãti sînt doar cîteva dintre ordinele pe care le-a dat ministrul sãnãtãtii, Ioan Bazac, la întîlnirea de marti, 10 februarie, cu directorii spitalelor din tarã. Acesta a stabilit mãsuri si norme clare de lucru între unitãtile de primire a urgentelor si sectiile medicale pentru a preîntîmina si rezolva disfunctionalitãtile dintre cele douã tipuri de unitãti sanitare. Una dintre mãsurile obligatorii stabilite de ministru se referã la internarea obligatorie a pacientilor în stare criticã. ÃŽn cazul în care starea pacientilor necesitã consultul mai multor medici dar nici unul nu doreste sã-l interneze în sectia lui, ultimul cuvînt îi revine medicului de gardã de la UPU care decide internarea obligatorie. ÃŽn cazul în care nu sînt locuri libere în sectia de profil în care se considerã necesarã internarea bolnavului acesta va fi cazat într-o sectie asemãmãnãtoare ca profil pînã la eliberarea unui pat. Politraumatizatii vor fi obligatoriu internati în primele 24 de ore în sectiile de chirurgie sau de anestezie si terapie intensivã. O altã decizie a ministrului se referã la înfiintarea unor saloane de observatie chiar în cadrul sectiilor UPU. Acestea vor avea un numãr minim de paturi si vor fi folosite pentru a-i tine maximum 24 de ore pe cei care au unele probleme de sãnãtate ce se pot agrava. ÃŽn plus, fiecare spital trebuie sã aloce minimum 5% din numãrul total de paturi pentru necesitãtile UPU iar responsabilitatea raportãrii locurilor libere îi revine medicului sef de sectie. Toate aceste mãsuri vor intra în vigoare de la data de 1 martie iar spitalele au la dispozitie douã sãptãmîni pentru a muta paturile si a crea noi sectii. Chiar dacã unele dispozitii sînt aproape imposibil de fãcut, nimeni nu protesteazã, pe principiul „dacã-i ordin, cu plãcere“.

Nu prea sînt medici specialisti

„Desi nu am fost prezent la întîlnirea cu ministrul am aflat despre noile schimbãri pe care trebuie sã le facem pînã la începutul lunii viitoare. ÃŽntr-adevãr, existã un deficit de paturi la noi si de obicei sîntem destul de aglomerati dar vom cãuta si cu sigurantã vom si gãsi solutii pentru a pune în practicã directivele ministrului. Toate aceste reglementãri nu fac decît sã vinã în sprijinul si în favoarea bolnavilor care vor beneficia de un tratament mai bun în caz de urgentã“, a precizat doctorul Constantin Nanu, directorul Spitalului Judetean Neamt.
Medicii care deservesc Centrul de Primiri Urgente din cadrul Spitalului Roman, vor avea sarcini în plus în ce priveste serviciile medicale acordate pacientilor. „Ordinul va trebui respectat, însã dupã stabilirea normelor de aplicare. Problema de fond este însã insuficienta cadrelor medicale si mai ales cea a medicilor specialisti. Este imposibil sã faci fatã la 100-120 de solicitãri pe zi, cîte se înregistreazã în medie la CPU de la Spitalul Roman, în conditiile în care nu existã medic urgentist de gardã. Problema este cã CPU nu trebuie transformat nici în policlinicã, nici în cabinet al medicului de familie, cum se întîmplã adesea. Trebuie sã existe medici specialisti în medicina de urgentã pentru a reusi sã facem fatã la cazuistica existentã“, a declarat doctor Letitia Damoc, vicepresedinte al Comisiei specialitate a medicinei de urgentã, din cadrul Colegiului Medicilor din România. Despre noile reglementãri, care vor intra în vigoare de la 1 martie, aceasta a precizat cã trebuie atent analizate. „Pacientii cu politraumatisme sînt internati obligatoriu, în primele 24 de ore, în sectiile de chirurgie generalã sau prin intermediul acestora în sectiile de anestezie si terapie intensivã. Mi se pare un pic exagerat fortarea internãrii acestor bolnavi. Trebuie dat avizul, în acest sens, din partea medicilor chirurgi si anestezisti. ÃŽn plus, va fi creat «salonul de observatie», cu un numãr minim de paturi tampon, pentru maxim 24 de ore, urmînd ca o comisie medicalã sã decidã ulterior necesitatea internãrii pacientului. Salonul respectiv va fi dimensionat de la caz la caz, în functie de necesitãtile spitalului. O altã mãsurã este legatã de alocarea de minim 5% din numãrul de paturi ale spitalului la intrarea în gardã, pentru necesitãtile CPU. Responsabilitatea raportãrii locurilor libere pînã la ora 12 apartine medicului sef de sectie“, a mai precizat doctor Letitia Damoc.

Articol afisat de 1644 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(M. VASILACHE, L. BUGA)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective