Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Iulie 2009
LMMJVSD
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 1 Iulie 2009
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
SEX FREE

SEX FREE

• în noul Cod penal prostitutia nu mai este consideratã infractiune • dar seductia este • printre noutãti se numãrã si reducerea vîrstei la rãspunderea penalã, de la 14 la 13 ani • la majoritatea faptelor penale scad sanctiunile • cele mai drastice reduceri sînt la cele de coruptie • luarea de mitã este încriminatã cu închisoare de la 2 la 7 ani, fatã de 3-12 ani • bine este cã se va pedepsi cãmãtãria •

Noul proiect de Cod penal stabileste cã prostitutia nu mai este incriminatã, astfel cã nu va mai fi infractiune, ci contraventie. Aceastã faptã este destul de greu de dovedit si în ultimii ani au fost pe rolul instantelor de judecatã din Neamt dosare cît sã le numeri pe degete. Dar peste 2 ani cele care sînt prinse cã se vînd pentru bani nu mai riscã decît o amendã pe care, de regulã, nici mãcar nu o plãtesc. Prima formã a viitorului Cod, care nu sanctiona incestul între adulti, a stîrnit multe controverse, iar în forma finalã fapta a devenit infractiune si se va pedepsi cu cel mult 5 ani (fatã de 7 ani acum). Mai nou, apare si seductia, care poate fi pedepsitã cu 1 pînã la 5 ani de închisoare. Infractiunea constã în fapta de a face promisiuni de cãsãtorie pentru a determina o persoanã de sex feminin, mai micã de 18 ani de a întretine raport sexual. Codul penal, legea de cãpãtîi a sistemului judiciar, aduce o grãmadã de modificãri fatã de actualul sistem. În esentã, scad pedepsele la marea majoritate a infractiunilor, de departe cele mai mari reduceri fiind la faptele de coruptie. Scade si pragul rãspunderii penale, iar minorii vor rãspunde în fata legii de la 13 ani si nu de la 14 ani cît este acum. Noile pedepse, asumate de Guvern, si care devin lege peste 2 ani, au fost reduse drastic. S-a concluzionat faptul cã în ultimii ani magistratii au aplicat sentinte destul de blînde, astfel încît maximele prevãzute în actuala legislatie nu-si mai au rostul. Coruptia este tratatã cu blîndete dacã faptele nu au consecinte deosebit de grave. Un exemplu este cel al infractiunii de abuz în serviciu, pedepsit acum cu cel mult 15 ani, si cu numai 5 ani din 2011. Mai mici sînt pedepsele si la luarea de mitã, si scad la 2 pînã la 7 ani, fatã de 3-12 ani, cît poate primi un functionar acum. La darea de mitã raportul este invers, si dacã acum cel ce mituieste poate fi pedepsit de la 6 luni la 5 ani, viitoarea legislatie prevede închisoarea între 2 si 7 ani. Tot din domeniul coruptiei, la traficul de influentã maximul scade de la 10 la 7 ani de închisoare.

Scad pedepsele si la infractiunile economice

ÃŽn sfera infractiunilor economice cea mai drasticã reducere este la delapidare unde legislatia actualã prevede între 1 si 15 ani, iar viitorul Cod prevede închisoarea între 2 si 7 ani. ÃŽnselãciunea, una din infractiunile cu pondere pe rolul instantelor de judecatã se va sanctiona cu 6 luni pînã la 3 ani de închisoare, desi maximul actual este de 4 ori mai mare, respectiv 12 ani dupã gratii. O infractiune nou apãrutã în Codul Penal este cãmãtãria. Aceasta este mai aspru pedepsitã decît înselãciunea, iar cel dovedit poate fi închis pentru cel putin jumãtate de an sau cel mult 5 ani. Limitele pedepsei pentru infractiunea de furt coboarã la 6 luni-3 ani sau amendã, de la limitele de 1-12 ani cît este acum. La fel, furtul calificat se va pedepsi cu cel mult 5 ani, fatã de 15 ani. „ÃŽn ultimii ani pedepsele la infractiunile împotriva patrimoniului au crescut constant. S-au adãugat mai multe agravante si aproape cã numai este niciodatã furtul simplu, ci numai calificat. Dar chiar si asa pedepsele aplicate de instantã au fost de circa 5 ani. Minimul la furtul calificat este de 3 ani, dar ajungem la vorba cu cel care a furat rata, si e cam mult 3 ani. Este o plajã mare si poti individualiza pedeapsa, dar în principiu pedepsele au fost de cel mult 5 ani. Nu poti sã dai la furt cît la omorul simplu. Reducerea pedepselor la infractiunile care nu prezintã un pericol social foarte mare este binevenitã. Chiar si la faptele de coruptie, de exemplu, în cazul unui medic, cu o pregãtire de exceptie, eminent, si care nu a mai sãvîrsit alte fapte, mai bine îi dai la locul de muncã, sã lucreze cu jumãtate din leafã nu stiu cît timp, decît sã-i dai pedeapsã cu executare. Concret, reducerea pedepselor nu afecteazã cu nimic politica penalã“, a declarat Cãtãlin Mormoe, presedintele Judecãtoriei Piatra Neamt.

Prevederi noi si la jaf

Normele penale incrimineazã si frauda la vot, infractiune ce va fi pedepsitã cu 6 luni-3 ani de detentie. Tipãrirea si utilizarea de date de acces false, accesarea frauduloasã a sistemului de vot electronic sau falsificarea prin orice mijloace a buletinelor de vot în format electronic se sanctioneazã cu detentie între 1 si 5 ani. Una din infractiunile de violentã unde pedeapsa este redusã în viitoarele norme este tîlhãria urmatã de moartea victimei. Acum fapta este sanctionatã cu 15 pînã la cel mult 25 de ani de închisoare, dar în viitorul cod, o persoanã care sãvîrseste astfel de fapte riscã între 7 si cel mult 18 ani de închisoare. Aceeasi linie se pãstreazã si la infractiunile de trãdare de tarã si spionaj, acum pedepsite cu 15-25 de ani. Peste 2 ani limitele pedepselor vor scãdea cu 5 ani, astfel pedepsele sînt cuprinse între 10 si cel mult 20 de ani. Anul 2011 a fost dat ca reper pentru intrarea în vigoare a Codului, pentru ca magistratii sã se familiarizeze cu noile prevederi.

Articol afisat de 2395 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Gabi MUNTEANU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Ad�ugat de elena_gmn la data 01.07.2009 05:20
Mai e timp de gandire!
Mai stati si "cujetati" fratilor si poate propuneti si niste premii pentru infractori!!!
Ad�ugat de gyovy la data 01.07.2009 13:14
Foarte bine ca au fost reduse pedepsele.
Asta e un semn ca le pasa de omul de rand.Este pentru prima data din `89,cand a fost elaborata o lege ce tine cu omul de rand.Asta pentru ca oricum fac parnaie doar "fraierii".Adica cei de rand.
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective