Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Iulie 2009
LMMJVSD
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 6 Iulie 2009
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
MILIARD CERUT DE MAICI

MILIARD CERUT DE MAICI

• banii îi sînt ceruti, în instantã, preotului Florin Marin, cel care se judecã cu Mãnãstirea Agapia de mai bine de opt ani • reprezentantii bisericii au mai solicitat si demolarea constructiei • „efectiv nu mai rezistãm. Este al 8-lea proces pe care îl avem cu Mãnãstirea Agapia, iar acum cer si o sumã exorbitantã de bani“, a declarat Florin Marin •

„Salba“ de procese în care familia Marin, din Tîrgu Neamt se judecã cu Mãnãstirea Agapia pentru o casã si o suprafatã de teren, s-a îmbogãtit. Este vorba de un nou proces intentat de Mãnãstirea Neamt, în care reprezentantii lãcasului de cult cer demolarea casei si plata unei sume de 1 miliard de lei vechi cu titlu de „daune interese“. Procesul pare a fi unul cu mizã pentru stareta Olimpiada Chiriac care a apelat în acest caz la juristul Constantin Grigore, cel ce apãrã interesele în instantã ale Mitropoliei Moldovei si Bucovinei. Ca o parantezã, trebuie spus cã juristul Grigore se ocupã de toate dosarele de fond funciar pe care Mitropolia le are în instantele de judecatã din Moldova si nu numai. ÃŽn Neamt, numele preotului Grigore s-a fãcut cunoscut ca urmare a litigiilor pe care Mitropolia le-a intentat Directiei Silvice Neamt pentru recuperarea unor suprafete de pãdure. Actiunea în instantã este semnatã de stareta Olimpiada Chiriac si de juristul Mitropoliei. Astfel, prin cei doi reprezentanti, mãnãstirea solicitã Judecãtoriei Tîrgu Neamt sã-l oblige pe Florin Marin (foto - în cãmasã rosie) sã-si demoleze casa si sã plãteascã daune interese în sumã de 100.000 de lei, adicã un miliard de lei vechi. Atît valoreazã în opinia staretei „prejudiciile si vãtãmãrile provocate, prin ocuparea terenului si construirea unei case cu rea credintã, tulburînd linistea si activitatea mãnãstirii“.

Eroarea din plîngerea reclamatului

Noul proces vine la putin timp dupã ce mãnãstirea a angajat o firmã de bodyguarzi care pãzesc casa familiei Marin pentru ca nimeni, cu exceptia lui Florin Marin si a sotiei sale, sã nu intre în imobil. De asemenea, nu trebuie uitatã vizita politistilor care, pe baza unui mandat de perchezitie emis de Tribunalul Neamt, au mãsurat peretii casei aflate în litigiu. Citind cu atentie actiunea, nu se poate sã nu observi o eroare. „ÃŽn baza sentintei civile 2478 din 11.10.2002 a Judecãtoriei Tîrgu Neamt, irevocabilã, Mãnãstirea Agapia este proprietara terenului în suprafatã de 49 de hectare, ce constituie vatra Mãnãstirii Agapia, teren din care fac parte si suprafetele, ocupate abuziv de cãtre pîrîti (Florin si Elena Marin), de 140 mp si de 647 mp. Pe aceste suprafete, proprietatea mãnãstirii, pîrîtii, prin abuz, au construit ilegal si cu rea credintã o casã formatã din parter si mansardã, din panouri OSB pe schelet de lemn si acoperitã cu tablã. ÃŽn baza sentintei civile 9245 din 15.11.2005 a Judecãtoriei Brasov, irevocabilã, pîrîtii Marin Florinel si Marin Elena au fost obligati sã ne lase în deplinã proprietate si linistitã posesie terenurile de mai sus, abuziv ocupate. Desi cunosteau faptul cã Mãnãstirea Agapia este proprietara acestor terenuri, pîrîtii au cumpãrat, pe riscul lor, prin contract de vînzare cumpãrare, o casã situatã pe aceste terenuri, care era în plus degradatã în proportie de 95%“, se aratã în actiunea înaintatã Judectoriei Tîrgu Neamt de cãtre reprezentantii Mãnãstirii Agapia. Ei bine, asa cum se vede, Mãnãstirea a intrat în posesia celor 49 de hectare de teren, în anul 2002, iar familia Marin a cumpãrat casa si terenul în anul 2000. Afrimatia conform cãreia familia Marin a cumpãrat o casã, desi stia cã terenul este al mãnãstirii nu are sustinere, lucru confirmat si de Florin Marin. „Noi am cumpãrat casa cu tot cu teren, în anul 2000. Existã contract de vînzare cumpãrare, iar totul s-a fãcut legal. De unde sã stim noi atunci cã mãnãstirea urma sã ia terenul de sub casã. Ei au primit terenul în 2002, iar noi am cumpãrat în 2000. Dacã stiam cã ceea ce cumpãr este cu probleme renuntam“, a declarat Florin Marin, care este preot la o parohie din Republica Moldova.

„Nu am banii mãnãstirii sã mã judec cu aceastã personalitate a vietii monahale“

Acesta mai spune cã imobilul pe care l-a cumpãrat necesitã reparatii, drept pentru care a fãcut demersurile necesare în acest sens. „Noi nu am fãcut altceva decît sã renovãm o casã care ne apartine. Sîntem proprietari cu acte în regulã. Acum am aflat si noi cã avem un nou proces cu reprezentantii mãnãstirii. Este al optulea. ÃŽn noul dosar, aceastã femeie cu credintã, stareta Olimpiada Chiriac, cere demolarea casei si plata a unui miliard de lei vechi. Stau si mã întreb: mai existã credintã cînd pe fratele tãu de credintã îl porti prin judecãti? Asa ne învatã Sfîntul Apostol Pavel, care ne spune sã ne iubim unul pe altul? Efectiv ne-am sãturat de tot acest tãrãboi, de atîtea procese pe care le avem cu sfînta maicã Olimpiada, care reprezintã aceastã mãnãstire. De aceea, dorim sã se termine totul si sîntem decisi, asa cum ne-a cerut în urmã cu cîtiva ani, sã-i vindem casa. N-am crezut cã o fatã bisericeascã poate sã ne poarte prin procese atît de mult timp si sã aducã atîta rãu familiei noastre. Dacã stiam cã are atîta putere si influentã, renuntam de la bun început. Nu am banii mãnãstirii sã mã judec cu aceastã personalitate a vietii monahale“, a conchis Florin Marin.
Cît despre un punct de vedere din partea Mãnãstirii Agapia, lucrurile nu s-au schimbat, stareta Olimpiada nefiind de gãsit.
În urmã cu cîteva sãptãmîni, purtãtorul de cuvînt al Mitropoliei Moldovei, preotul Constantin Sturzu, afirma cã, în conflictul mãnãstire - familia Marin, stareta are dreptate, pe motiv cã imobilul cu pricina ar fi fost ridicat fãrã autorizatii pe terenul lãcasului de cult.
Calvarul familiei Marin a început în anul 2001, dupã ce a cumpãrat o casã si un teren în zona mãnãstirii. Cînd au ajuns la primãrie si au solicitat o autorizatie de demolare, au fost amînati, iar un an mai tîrziu aveau sã afle cã au fost dati în judecatã de mãnãstire, care obtinuse în instantã 49 de hectare de teren. O parte din aceastã suprafatã se aflã sub casele a 38 de familii, ceea ce aratã cã Florin Marin nu este singurul care se aflã în aceastã situatie. Odatã pierdut terenul de sub case, oamenii s-au vãzut în imposibilitatea de a demola, vinde, construi, întrucît trebuie sã cearã acceptul mãnãstirii. Povestea este una mai mult decît ciudatã, în sensul cã este greu de înteles cum o instantã de judecatã a putut retroceda o suprafatã de teren pe care se aflã casele oamenilor. Singura sansã a acestora este procesul intentat de Primãria Agapia care a solicitat anularea partialã a titlului de proprietate, în asa fel încît oamenii sã-si recapete înapoi terenurile de sub case.

Articol afisat de 2049 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(D.MURARU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri Alte Titluri Stiri Alte Titluri
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective