Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Iulie 2009
LMMJVSD
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 6 Iulie 2009
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Dacã vînt nu e, atunci nici eoliene nu-s

• mai multi pietreni solicitã realizarea unor centrale eoliene • municipalitatea ar vrea, dar n-o ajutã...vîntul •

Mirajul fondurilor europene si euforia provocatã de finantãrile buluc oferite pentru tot felul de investitii ecologice i-a cuprins si pe cetãtenii din Piatra Neamt care au tot felul de idei pentru accesarea banilor comunitari. Recent, un astfel de cetãtean a scris pe adresa electronicã a administratiei publice locale si, arãtîndu-se nemultumit de accesarea unor fonduri pentru realizarea de spatii verzi, el a propus construirea în schimb a unor centrale eoliene. „Am auzit cã pimãria va primi 25 de miliarde de la Ministerul Mediului pentru spatii verzi. N-ar fi mai bine sã faceti niste eoliene cu banii ãstia cu care sã produceti curent electric pentru tunurile de zãpadã, telegondolã, telescaun etc...Pãduri si verdeatã avem la tot pasul. Dacã veti pune în functiune tunurile de zãpadã 4 luni de zile pe an (noiembrie-martie, sã zicem cã o lunã va fi zãpadã naturalã) atunci vor consuma curent «la greu». Iar acum UE acordã 80% din banii proiectului pentru «energie verde». E o oportunitate care nu stiu cînd va mai fi pentru noi. Va rog sã gînditi un pic înainte de a toca 25 de miliarde pe niste «fitze» verzi“, scria pietreanul pe adresa primãriei. Municipalitatea nu a respins ideea acestuia, dar i-a spus omului cã i-au luat-o altii înainte, ideea eolienelor fiiund deja fumatã în primãrie. „Considerãm cã aceastã investitie în spatii verzi pe banii Ministerului Mediului este importantã pentru estetica orasului nostru, fiind zone pentru care se impune reamenajarea urbanã. Pe de altã parte, primaria are în elaborare studiul de fezabilitate pentru construirea unei centrale fotovoltaice de 3 MW, pentru consum public de energie electricã. Mentionãm cã Ministerul Mediului poate acorda finantare nerambursabilã prin programe anuale de creare si amenajare spatii verzi si, separat, fonduri pentru producere energie din surse neconventionale. La nivel de regiune existã studii pentru producerea energiei eoliene, din care a rezultat cã zona municipiului nostru nu este favorabilã realizãrii unui astfel de sistem, nefiind îndeplinit numãrul de zile anual pentru functionare continuã impus pentru astfel de proiecte, care sã justifice investitia“, a precizat Primãria Piatra Neamt. Cu alte cuvinte, municipalitatea a luat în calcul realizarea unor eoliene pe banii europeni, dar, dacã vînt nu e, eolianã nici atît.

Articol afisat de 1647 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Magda VASILACHE)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Ad�ugat de gyovy la data 06.07.2009 13:57
Titlul articolului,trebuia sa fie: Pe vreme de guvernare pdl,nici vantul nu mai bate. Sau: vantu-n criza.
Cum sa dea bani pe eoliene daca de acolo nu iese nimic? Are vreun smecher fabrica de eoliene ca sa fie cumparate la preturi de japca? Nu.Si atunci,spunem ca a incetat sa mai bata vantul.In toata Europa bate vantul si sunt paduri de eoliene,numai in Moldova,vantul s-a oprit.In Ungaria unde e un lac un rau si numai ses sunt paduri de eoliene,dar la noi la munte,nu bate vantul.Va dati seama cat de prosti ne cred astia? Daca-i pui sa faca hidrocentrale si nu le iese nimic,sunt in stare sa spuna ca s-au oprit apele.Daca pun eoliene s-au nenorocit.Nu vor mai putea deturna fondurile cu panselutele,iar fiul lu` Gigelu`care e bagat in combinatiile alea cu energie electrica,ar ramane fara o serioasa sursa de vanituri.Dar poate intr-o zi,va incepe sa bata din nou vantul.Vantul schimbarii.
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri Alte Titluri Stiri Alte Titluri
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective