Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Iulie 2009
LMMJVSD
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 25 Iulie 2009
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
CRIMÃ CU POLITISTI

CRIMÃ CU POLITISTI

• doi politisti sînt acuzati de lovituri cauzatoare de moarte • acestia au aplanat un conflict folosind forta • împreunã i-au rupt victimei 11 coaste, plãmînii si ficatul • la douã zile de la incident omul a decedat • politistii au sustinut cã bãrbatul a cãzut de pe un stog de fîn • legistii au infirmat aceastã sustinere •

Procurorii nemteni au finalizat urmãrirea penalã si au dispus trimiterea în judecatã a doi politisti, la data faptei acestia avînd calitatea de ajutor de sef de post la Poienari si Pîncesti. Gabriel Petrache, de 25 de ani, din Roman, acum agent la Postul de Politie Bahna si George Tîrsa, de 23 de ani, agent la Oniceni, au fost trimisi în judecatã în sarcina lor fiind retinutã infractiunea de lovituri cauzatoare de moarte. Fapta de care sînt acuzati a avut loc pe 27 august 2008, în jurul orei 18, în localitatea Poienari, cînd, pentru aplanarea unui conflict au zdrobit în bãtaie un sãtean. I-au rupt aproape toate coastele, iar la douã zile de la incident victima si-a dat sfîrsitul. Totul s-a întîmplat în Poienari, dar fiind vorba de posturi de politie învecinate, cînd exista o situatie mai dificilã subofiterii se sunau si se ajutau între ei. Asa se face cã în acea zi Tîrsa a fost sunat de Petrache, pentru a-l ajuta în aplanarea unui scandal. Acesta s-a conformat si împreunã cu colegul, cu masina personalã a acestuia din urmã au plecat în zona unde era incidentul, la locuinta familiei Florea. Ajunsi acolo femeia le-a explicat cã un vecin al ei, Constantin Avãdãnii, beat fiind a fãcut scandal si a amenintat-o cu o furcã.

Ceasul rãu

Pe cînd se pregãteau sã plece dupã turbulent politistii au dat nas în nas cu Avãdãnii, iar acesta a început sã-i înjure si sã-i ameninte pe cei prezenti, inclusiv pe politisti. Vãzînd cã omul se apropie înarmat cu furca, Tîrsa a folosit spray-ul lacrimogen din dotare. Viitoarea victimã a cãzut, iar oamenii legii l-au încãtusat. Conform actului de inculpare, cît Avãdãnii era la pãmînt cei doi subofitei l-au agresat lovindu-l în mod repetat cu pumnii si cu picioarele peste corp. Din declaratiile martorilor prezenti rezultã cã dupã ce au zdrobit victima în bãtaie politistii l-au urcat pe om în masinã si l-au dus la Postul de politie Poienari. Datã fiind starea avansatã de ebritate a victimei subofiterii nu i-au putut lua declaratie, ci doar au întocmit proces verbal si ulterior dosar penal pentru amenintare, ultraj contra bunelor moravuri si purtare ilegalã de armã albã. Totul s-a desfãsurat pînã la ora 21 cînd Avãdãnii a fost adus acasã de cei doi subofitei însotiti de seful de post Ion Bãdãrãu. A doua zi de dimineatã, cînd concubina a trecut pe la el, Avãdãnii era într-o stare mai mult decît proastã si i-a spus ce i s-a întîmplat. A relatat cã a fost agresat de politisti, care l-au lovit atît în fata locuintei familiei Florea, cît si în postul de politie. Femeia a alertat ambulanta.

Cicã victima a cãzut de pe stogul de fîn

Cu toate eforturile medicilor bãrbatul a decedat la Spitalul Roman, pe 29 august 2009. La necropsie a iesit la ivealã mãcelul la care a fost supus bãrbatul, iar medicii legisti au concluzionat cã prin lovituri active victimei i-au fost fracturate 11 coaste. Mai mult, unele erau rupte în douã locuri, în partea superioarã si inferioarã a toracelui. Cauza medicalã a mortii a fost stabilitã ca fiind socul traumatic la un politraumatism cu multiple contuzii ale membrelor, toracelui, abdomenului, multiple fracturi costale, rupturã pleuro-pulmonarã si rupturã hepaticã, leziuni ce puteau fi produse prin loviri active repetate cu corpuri contondente. Familia victimei nu s-a constituit parte civilã în procesul penal. Pe parcursul urmãririi penale cei doi învinuiti au sustinut constant cã nu l-au agresat pe Avãdãnii, ci doar au folosit forta în momentul încãtusãrii. În plus au declarat cã leziunile victimei se datoreazã cãderii accidentale de pe un stog de fîn, în cursul aceleiasi zile. Pentru cã nu au fost convingãtori polistii au sustinut cã este posibil ca Avãdãnii sã fi cãzut, în cursul noptii, dupã ce ei l-au adus acasã.

Concluzia finalã, stabilitã de cel mai înalt for al medicinei legale

Desi victima a fost tocatã în bãtaie, la propriu, politistii au sustinut constant cã nu ei sînt rãspunztori de moartea omului. Pentru cã nu au fost de acord cu concluziile legistilor au cerut avizarea raportului de necropsie, întîi la Iasi, apoi la Bucuresti, formulînd si un set de întrebãri, prin intermediul apãrãtorului ales. Pentru ca totul sã fie limpede ca lumina zilei si ca în cauzã sã nu fie nici un fel de dubiu, raportul de necropsie a fost avizat inclusiv de comisia superioarã de medicinã legalã din cadrul Institutului National de Medicinã Legalã „Mina Minovici“ Bucuresti. „Comisia superioarã, analizînd întreg materialul înaintat aprobã avizul comisiei de avizare si control, de pe lîngã IML Iasi din 14.01.2009 si completarea acestuia din 17.02.2009 cu precizarea cã producerea leziunilor doar prin cãdere este exclusã, iar aprecierile referitoare la celelalte obiective nu pot avea decît caracter specutaliv“, a declarat Dorin Cautis, procuror criminalist în cadrul Parchetului Judetean Neamt citînd din avizul legistilor. Aceste concluzii au ajuns la anchetatori pe 13 iulie 2009.

Acuzatii riscã ani buni de închisoare

La prezentarea materialului de urmãrire penalã cei doi învinuiti, prin apãrãtor ales, au mai propus audierea a doi martori, precizînd cã acestia sînt plecati din localitate. Procurorul de caz a apreciat faptul cã în perioada care s-a scurs de la comiterea faptei ei puteau propune aceste audieri, motiv pentru care, prin ordonantã, solicitarea le-a fost respinsã. Din primele investigatii a rezultat cã victima ar fi fost lovitã în incinta postului si de fiul sefului de post, Ionut Bãdãrãu, dar din probele administrate a rezultat cã el nu a participat la faptã. Nu au existat nici probe care sã demonstreze cã Avãdãnii a fost agresat în postul de politie, dar practic acest lucru nu mai are nici un fel de relevantã. Pentru acuzatia de lovituri cauzatoare de moarte cei doi politisti riscã o pedeapsã cuprinsã între 5 si 15 ani de închisoare. De mentionat este faptul cã ancheta în acest dosar a durat aproape un an deoarece au fost necesare expertize medico-legale suplimentare sau confirmarea concluziilor de foruri medicale din Iasi si Bucuresti.

Articol afisat de 2327 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Gabi MUNTEANU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Alte Titluri Stiri Alte Titluri
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective