Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Decembrie 2009
LMMJVSD
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 5 Decembrie 2009
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
URS DE 17.000 DE EURO

URS DE 17.000 DE EURO

• în acest an, pe fondurile de vînãtoare ale Directiei Silvice a fost vînat cel mai mare urs de dupã revolutia din 1989 • vînãtorul german a plãtit pentru el 17.000 de euro, trofeul fiind evaluat la 540 de puncte • vînãtorii strãini au adus la bugetul Directiei Silvice un profit de 85.000 de euro pentru exemplarele doborîte • din cinci ursi s-au „scos“ 55.000 de euro •

Nu mai constituie nici un secret cã fauna judetului Neamt a reprezentat si reprezintã o atractie pentru vînãtori. Si cum vînãtoarea este un hobby foarte costisitor, cei mai multi din cei care vin în Neamt sînt din tãri ale Uniunii Europene. ÃŽn acest an, pasionatii au bãgat în bugetul Directiei Silivice Neamt suma de aproximativ 85.000 de euro, cu circa 10.000 mai mult fatã de fondurile obtinute în 2008. Cu alte cuvinte, chiar dacã este crizã, vînãtorii nu au renuntat la plãcerea lor. Cei 85.000 de euro încasati, reprezintã taxele pentru animalele împuscate si cheltuielile fãcute cu organizarea partidelor de vînãtoare. „Strãinii si-au fãcut un obicei sã ne viziteze în fiecare an. Chiar dacã este crizã, anul 2009 a fost unul destul de bun, sumele încasate de Directia Silvicã pentru partidele de vînãtoare fiind consistente. Din pãcate au fost mai putin vînãtori spanioli, însã au venit multi nemti, francezi si austrieci. Toti au fost multumiti de ce au gãsit la noi, mai ales cã au împuscat exemplare valoroase. Au fost doborîti cinci ursi, unul dintre ei fiind cel mai mare exemplar împuscat în Neamt în ultimii 20 de ani“, a declarat inginerul Doru Bãlut, responsabil cu vînãtoarea în cadrul Directiei Silvice Neamt.

Cinci ursi, profit de 55.000 de euro

Cei cinci ursi, împuscati în acest an în pãdurile Neamtului, au adus un profit de 55.000 de euro. Cel mai scump trofeu a fost al unui exemplar rãpus pe Valea Sabasei, la granita cu judetul Suceava. Vînãtorul, un german, a scos din buzunar suma de 17.000 de euro, în care este inclus atît tariful pentru trofeu, cît si cheltuielile legate de organizarea partidei de vînãtoare. Exemplarul, cotat la 540 de puncte, este cel mai mare urs împuscat în judetul nostru în ultimii 20 de ani. „A fost un exemplar foarte frumos. Ceilalti patru ursi doborîti au fost obisnuiti. Unul a fost împuscat în zona Roznov si a fost cotat la aproximativ 480 de puncte, doi pe Valea Tarcãului, ambii de 350-400 de puncte si încã unul pe Valea Bicazului. Acesta a fost împuscat de un vînãtor român. Suma cea mai micã încasatã a fost de 5.600 de euro“, a declarat Doru Bãlut. Acesta spune cã 2009 a fost un sezon excelent atît la urs, dar si la cerb. Pe 25 septembrie Ministerul Mediului a aprobat vînarea a încã cinci ursi de pe fondurile de vînãtoare ale Directiei Silvice Neamt, dar se pare cã acestia vor „avea zile“ în acest an pentru cã perioadele în care se pot vîna ursi în România sînt 15 martie - 14 mai si 15 septembrie - 31 decembrie. „Pentru cei cinci ursi aprobati în septembrie s-au interesat vînãtori strãini, au spus cã vin dar din diverse motive nu au mai ajuns în Neamt. Nu cred cã se mai poate face ceva în acest an deoarece sãrbãtorile sînt aproape. Iar dacã mai dã si zãpada totul este compromis dat fiind comportamentul acestor animale în sezonul rece“, a mai afirmat inginerul Bãlut.

Taxe la vînat

Dacã vînãtorii germani preferã trofeele valoroase, indiferent de specia de la care provine, ceilalti vînãtori strãini s-au axat pe trofee mai mici si mai ieftine. Pentru un mistret, vînãtorii scot din buzunar sume cuprinse între 250 si 1.400 de euro, în functie de valoarea trofeului. Aceasta se stabileste în functie de lungimea coltului de armã al animalului. Pe lîngã taxa de trofeu, vînãtorii de mistreti trebuie sã mai scoatã din buzunar încã 150 de euro pe zi, sumã solicitatã pentru cã la partida de vînãtoare este nevoie si de gonasi. În cazul în care vînãtorul nu împuscã nimic, taxa se reduce la 20 de euro/zi. Sezonul la mistret începe pe 1 august si se terminã pe 15 februarie. Chiar în prima zi a sezonului, un vînãtor a împuscat trei mistreti, toti cu trofee medaliabile. Pînã acum, opt mistreti au fost împuscati de vînãtori strãini, respectiv un francez, doi spanioli si un neamt. Cel mai scump trofeu a fost cotat la 1.400 de euro. În 2009 au mai fost împuscati trei cerbi, cu trofee valoroase - medalii de argint. Pentru un cerb, vînãtorii plãtesc minim 1.500 de euro, însã pot scoate din buzunar si 4.000 de euro, dacã exemplarul este unul valoros. La cãpriori, vînãtorii plãtesc între 250-300 euro. Anul 2009 a fostul unul foarte bun pentru aceastã specie, fiind împuscate deja cinci exemplare, toate de cãtre vînãtori strãini. Au mai fost împuscati trei cocosi de munte, taxa pentru un exemplar fiind de 1.000 euro/bucatã. La caprã neagrã, sezonul este între 15 septembrie - 15 decembrie, pentru un exemplar plãtindu-se minim 1.100 euro, însã se poate ajunge la 3.500-4.000.

Codri bogati

Directia Silvicã administreazã în judet 21 de fonduri de vînãtoare, fauna fiind bogatã. Dupã cum ne-a mai spus inginerul Doru Bãlut, conform recensãmîntului animalelor realizat în primãvara acestui an, ar fi aproximativ 154 de ursi, 82 de lupi, 78 de rîsi, 133 de pisici sãlbatice (este posibil ca numãrul sã fie mai mare), 640 de mistreti, 900 de cerbi comuni, 1.200 de cãpriori etc.
Dacã recent, germanul care a luat în cãtare ursul de 540 de puncte, si alti vînãtori strãini au plecat multumiti de cele gãsite în codrii
Neamtului, în 2004, un elvetian a reusit sã împuste un urs cotat la
479 de puncte, iar în 2006, un ungur unul de 490. Taxa pentru un urs porneste de la 5.000 de euro si poate ajunge pînã la 20.000. Toate trofeele evaluate la peste 580 de puncte nu pot fi scoase din tarã, ele fiind considerate ca fãcînd parte din patrimoniul national. Pe plan european recordul este detinut de fostul presedinte Nicolae Ceausescu, care a împuscat un urs al cãrui trofeu a fost cotat la 600 de puncte.

Articol afisat de 2652 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(D. MURARU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Alte Titluri Stiri Alte Titluri
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective