Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
RSS News Feed - Monitorul de Neamt Retele Sociale si RSS
RSS - Monitorul de Neamt
Calendar- Arhiva de Stiri Decembrie 2009
LMMJVSD
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Monitorul Neamt
 Judetul Neamt
 rochii.ro
 fantastic.ro
 culise.ro
 grazie.ro
 odeon.ro
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Locale 28 Decembrie 2009
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email
Bistrita a tulburat sărbătorile muntenilor

Bistrita a tulburat sărbătorile muntenilor

• membrii a peste 50 de familii, circa 470 de persoane, de la Poiana Teiului au petrecut Ajunul Crăciunului si primele două zile ale acestei sărbători la rude si cunostinte, de frica gheturilor de pe Bistrita • duminică dimineată, oamenii s-au putut întoarce la casele lor, întrucît autoritătile au decis că pericolul a trecut •

Crăciunul nu a fost o sărbătoare linisită pentru toti nemtenii. Dacă unii s-au bucurat de mirosul de brad, de cozonaci si friptură, savurînd momente de liniste si pace sufletească alături de familie, în casele lor, altii au avut si de această dată sărbătoarea marcată de frică, de groaza că agoniseala lor ar putea dispărea de pe suprafata pămîntului. Este vorba despre peste 50 de familii din comuna Poiana Teiului, care au fost nevoite să iasă în Ajunul Crăciunului din casele lor si să stea pret de două zile pe la rude si prieteni, fugind din calea viiturii care ar fi putut veni pe Bistrita. Si la Farcasa s-a stat cu frică, pentru că oamenii care au casele în apropierea albiei au fost anuntati că s-a instituit stare de urgentă care a presupus o veghere continuă asupra podului de gheată de pe Bistrita. Dar Dumnezeu a tinut cu toti acei oameni si zăporul de pe rîu nu a mai creat nici o nenorocire, el fiind detonat prin încercări repetate, pe 24 si 25 decembrie, de către echipele de pirotehnisti, membrii Comandamentului Judetean pentru Situatii de Urgentă, cît si de oamenii din comitetele locale pentru situatii de urgentă din cele două comune.

Autoritătile au bătut din poartă în poartă, ca să împartă o veste proastă

Familiile care au locuintele în imediata apropiere a cursului Bistritei în cele două comune n-au deschis portile joi, 24 decembrie, pentru a primi „O veste minunată!“, ci una care avea să le umbrească sărbătorile: primarii, politistii locului, reprezentanti ai ISU si de la pompieri i-au anuntat că trebuie să îsi părăsească locuintele pentru a nu se expune riscului prezentat de podul de gheată de pe Bistrita, care în urmă cu sase ani a iesit din albie si a ras totul în cale, inclusiv vietile a trei tineri care sărbătoreau revelionul într-o constructie situată aproape de vadul apei. Cei din comuna Farcasa, mai exact din Frumosu si Poiana Popesti, spre deosebire de oamenii din Poiana Teiului, au fost mai norocosi, pentru că au fost lăsati să rămînă în case, dar consemnati în stare de alertă.
Reprezentantii Inspectoratului pentru Situatii de Urgentă Neamt spun că nu au fost probleme cu evacuarea populatiei din zona de risc. „Noi am atentionat cele trei primării din Borca, Poiana Teiului si Farcasa încă de pe data de 23 decembrie, cu privire la cresterea temperaturilor si a fost timp suficient ca să fie luate măsurile de evacuare. Nu au fost probleme deosebite. Sătenii care aveau experiente neplăcute au plecat cu o zi înainte pe la prieteni sau la rude. Ceilalti au fost evacuati a doua zi cînd s-a tras semnalul de alarmă. Acum situatia este stabilă, însă sîntem în continuare atenti la ceea ce se întîmplă. Am colaborat foarte bine atît cu cei de la Ape, dar si cu autoritătile locale, reprezentantii Hidroelectrica si colegii din cadrul Politiei“, a declarat căpitanul Iulian Jugan, purtătorul de cuvînt al ISU Neamt.

Crăciun 2009, „trei în unul“

Linistea aproape deplină s-a instalat în toate casele de pe Valea Muntelui abia în a treia zi de Crăciun. „Ne-a mai rămas o zi să ne bucurăm de această sărbătoare, pentru că în primele două am stat cu ochii pe ghetari. Acum avem parte de liniste, pentru că sloiurile s-au dislocat si s-au dus pe albie. Apa are canal de scurgere, a scăzut nivelul ei si ne-am linistit cu totii. Cel putin pentru cîteva zile bune, dacă nu săptămîni, situatia nu mai ridică probleme. S-au dislocat toate sloiurile dinspre Suceava si sîmbătă, 26 decembrie, efectiv le-am însotit pînă au ajuns în Lacul de la Bicaz, ca să fim siguri că nu se mai opresc prin vreo zonă. Acum albia este eliberată si nu mai prezintă nici un pericol, chiar de-ar mai fi să vină viituri. Există cîteva fîntîni în care au apărut infiltratii. Apa din ele va fi scoasă cu motopompele de către cei de la ISU si apoi se va face o dezinfectie a puturilor. Noi am pus afise la toate aceste fîntîni, pentru ca oamenii să nu ia apă din ele“, a declarat Cristinel Gheorghiu, primarul comunei Farcasa. Vasile Bonteanu, membru al Comitetuilui Local pentru Situatii de Urgentă Poiana Teiului era ieri de serviciu, de la ora 7 si pînă la 20 avînd sarcina ca, împreună cu cîtiva colegi, să supravegheze cursul Bistritei. După cum a declarat bărbatul, si la Poiana Teiului rîul nu mai prezenta nici un pericol, iar oamenii care petrecuseră cea mai mare parte a Crăciunului pe la apropiati reveniseră cu bucurie în casele lor. Animalele pe care gospodarii le duseseră în adăposturile vecinilor fuseseră si ele aduse în grajdurile proprii, astfel că pe Valea Muntelui s-a putut petrece tihnit cît a mai rămas din Crăciunul lui 2009.
„Pericolul de inundatii care ameninta comunele riverane rîului Bistrita, Borca, Farcasa si Poiana Teiului, a fost eliminat. Toti locuitorii care au fost vizati de măsura de evacuare s-au întors în gospodăriile lor. A fost o mobilizare exemplară a autoritătilor si institutiilor aflate sub coordonarea Comitetului Judetean pentru Situatii de Urgentă, care au gestionat această situatie de urgentă“ - a declarat prefectul judetului Neamt, presedinte al Comitetului Judetean pentru Situatii de Urgentă, Mihai Archip.

Cu frica... „în sîn“

Meteorologii au transmis o atentionare meteorologică - cod galben, potrivit căreia, în cursul zilei de ieri, de dimineată si pînă la 10 noaptea, erau anuntate ninsori, iar vîntul avea să aibă intensificări sustinute, viscolind zăpada. Atentionarea viza si jumătatea vestică a judetului Neamt. În acest context, presedintele Comitetului Judetean pentru Situatii de Urgentă, prefectul Mihai Archip, a transmis o serie de măsuri ce trebuie luate de către comitetele locale din comunele de pe Valea Muntelui, pentru a preîntîmpina aparitia unor eventuale probleme. Astfel, la aparitia fenomenului, se va institui serviciul de permanentă la primării; avertizarea populatiei, institutiilor si operatorilor economici din zonă; afisarea atentionării în locuri publice si, în functie de posibilităti, întocmirea si transmiterea de rapoarte operative la producerea oricărei situatii de urgentă, către dispeceratul ISU Neamt si la SGA Neamt; verificarea sistemului de înstiintare si alarmare si stabilirea locurilor de refugiu, a traseelor de evacuare si a locurilor de acordare a primului ajutor etc.

Articol afisat de 1352 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(S. TĂRNĂ; D. MURARU)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu există nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Premium UK domain names
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totalĂŁ sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective