Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Decembrie 2009
LMMJVSD
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 28 Decembrie 2009
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Bistrita a tulburat sãrbãtorile muntenilor

Bistrita a tulburat sãrbãtorile muntenilor

• membrii a peste 50 de familii, circa 470 de persoane, de la Poiana Teiului au petrecut Ajunul Crãciunului si primele douã zile ale acestei sãrbãtori la rude si cunostinte, de frica gheturilor de pe Bistrita • duminicã dimineatã, oamenii s-au putut întoarce la casele lor, întrucît autoritãtile au decis cã pericolul a trecut •

Crãciunul nu a fost o sãrbãtoare linisitã pentru toti nemtenii. Dacã unii s-au bucurat de mirosul de brad, de cozonaci si fripturã, savurînd momente de liniste si pace sufleteascã alãturi de familie, în casele lor, altii au avut si de aceastã datã sãrbãtoarea marcatã de fricã, de groaza cã agoniseala lor ar putea dispãrea de pe suprafata pãmîntului. Este vorba despre peste 50 de familii din comuna Poiana Teiului, care au fost nevoite sã iasã în Ajunul Crãciunului din casele lor si sã stea pret de douã zile pe la rude si prieteni, fugind din calea viiturii care ar fi putut veni pe Bistrita. Si la Farcasa s-a stat cu fricã, pentru cã oamenii care au casele în apropierea albiei au fost anuntati cã s-a instituit stare de urgentã care a presupus o veghere continuã asupra podului de gheatã de pe Bistrita. Dar Dumnezeu a tinut cu toti acei oameni si zãporul de pe rîu nu a mai creat nici o nenorocire, el fiind detonat prin încercãri repetate, pe 24 si 25 decembrie, de cãtre echipele de pirotehnisti, membrii Comandamentului Judetean pentru Situatii de Urgentã, cît si de oamenii din comitetele locale pentru situatii de urgentã din cele douã comune.

Autoritãtile au bãtut din poartã în poartã, ca sã împartã o veste proastã

Familiile care au locuintele în imediata apropiere a cursului Bistritei în cele douã comune n-au deschis portile joi, 24 decembrie, pentru a primi „O veste minunatã!“, ci una care avea sã le umbreascã sãrbãtorile: primarii, politistii locului, reprezentanti ai ISU si de la pompieri i-au anuntat cã trebuie sã îsi pãrãseascã locuintele pentru a nu se expune riscului prezentat de podul de gheatã de pe Bistrita, care în urmã cu sase ani a iesit din albie si a ras totul în cale, inclusiv vietile a trei tineri care sãrbãtoreau revelionul într-o constructie situatã aproape de vadul apei. Cei din comuna Farcasa, mai exact din Frumosu si Poiana Popesti, spre deosebire de oamenii din Poiana Teiului, au fost mai norocosi, pentru cã au fost lãsati sã rãmînã în case, dar consemnati în stare de alertã.
Reprezentantii Inspectoratului pentru Situatii de Urgentã Neamt spun cã nu au fost probleme cu evacuarea populatiei din zona de risc. „Noi am atentionat cele trei primãrii din Borca, Poiana Teiului si Farcasa încã de pe data de 23 decembrie, cu privire la cresterea temperaturilor si a fost timp suficient ca sã fie luate mãsurile de evacuare. Nu au fost probleme deosebite. Sãtenii care aveau experiente neplãcute au plecat cu o zi înainte pe la prieteni sau la rude. Ceilalti au fost evacuati a doua zi cînd s-a tras semnalul de alarmã. Acum situatia este stabilã, însã sîntem în continuare atenti la ceea ce se întîmplã. Am colaborat foarte bine atît cu cei de la Ape, dar si cu autoritãtile locale, reprezentantii Hidroelectrica si colegii din cadrul Politiei“, a declarat cãpitanul Iulian Jugan, purtãtorul de cuvînt al ISU Neamt.

Crãciun 2009, „trei în unul“

Linistea aproape deplinã s-a instalat în toate casele de pe Valea Muntelui abia în a treia zi de Crãciun. „Ne-a mai rãmas o zi sã ne bucurãm de aceastã sãrbãtoare, pentru cã în primele douã am stat cu ochii pe ghetari. Acum avem parte de liniste, pentru cã sloiurile s-au dislocat si s-au dus pe albie. Apa are canal de scurgere, a scãzut nivelul ei si ne-am linistit cu totii. Cel putin pentru cîteva zile bune, dacã nu sãptãmîni, situatia nu mai ridicã probleme. S-au dislocat toate sloiurile dinspre Suceava si sîmbãtã, 26 decembrie, efectiv le-am însotit pînã au ajuns în Lacul de la Bicaz, ca sã fim siguri cã nu se mai opresc prin vreo zonã. Acum albia este eliberatã si nu mai prezintã nici un pericol, chiar de-ar mai fi sã vinã viituri. Existã cîteva fîntîni în care au apãrut infiltratii. Apa din ele va fi scoasã cu motopompele de cãtre cei de la ISU si apoi se va face o dezinfectie a puturilor. Noi am pus afise la toate aceste fîntîni, pentru ca oamenii sã nu ia apã din ele“, a declarat Cristinel Gheorghiu, primarul comunei Farcasa. Vasile Bonteanu, membru al Comitetuilui Local pentru Situatii de Urgentã Poiana Teiului era ieri de serviciu, de la ora 7 si pînã la 20 avînd sarcina ca, împreunã cu cîtiva colegi, sã supravegheze cursul Bistritei. Dupã cum a declarat bãrbatul, si la Poiana Teiului rîul nu mai prezenta nici un pericol, iar oamenii care petrecuserã cea mai mare parte a Crãciunului pe la apropiati reveniserã cu bucurie în casele lor. Animalele pe care gospodarii le duseserã în adãposturile vecinilor fuseserã si ele aduse în grajdurile proprii, astfel cã pe Valea Muntelui s-a putut petrece tihnit cît a mai rãmas din Crãciunul lui 2009.
„Pericolul de inundatii care ameninta comunele riverane rîului Bistrita, Borca, Farcasa si Poiana Teiului, a fost eliminat. Toti locuitorii care au fost vizati de mãsura de evacuare s-au întors în gospodãriile lor. A fost o mobilizare exemplarã a autoritãtilor si institutiilor aflate sub coordonarea Comitetului Judetean pentru Situatii de Urgentã, care au gestionat aceastã situatie de urgentã“ - a declarat prefectul judetului Neamt, presedinte al Comitetului Judetean pentru Situatii de Urgentã, Mihai Archip.

Cu frica... „în sîn“

Meteorologii au transmis o atentionare meteorologicã - cod galben, potrivit cãreia, în cursul zilei de ieri, de dimineatã si pînã la 10 noaptea, erau anuntate ninsori, iar vîntul avea sã aibã intensificãri sustinute, viscolind zãpada. Atentionarea viza si jumãtatea vesticã a judetului Neamt. În acest context, presedintele Comitetului Judetean pentru Situatii de Urgentã, prefectul Mihai Archip, a transmis o serie de mãsuri ce trebuie luate de cãtre comitetele locale din comunele de pe Valea Muntelui, pentru a preîntîmpina aparitia unor eventuale probleme. Astfel, la aparitia fenomenului, se va institui serviciul de permanentã la primãrii; avertizarea populatiei, institutiilor si operatorilor economici din zonã; afisarea atentionãrii în locuri publice si, în functie de posibilitãti, întocmirea si transmiterea de rapoarte operative la producerea oricãrei situatii de urgentã, cãtre dispeceratul ISU Neamt si la SGA Neamt; verificarea sistemului de înstiintare si alarmare si stabilirea locurilor de refugiu, a traseelor de evacuare si a locurilor de acordare a primului ajutor etc.

Articol afisat de 1602 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(S. TÃRNÃ; D. MURARU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective