Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
RSS News Feed - Monitorul de Neamt Retele Sociale si RSS
RSS - Monitorul de Neamt
Calendar- Arhiva de Stiri Decembrie 2009
LMMJVSD
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Monitorul Neamt
 Judetul Neamt
 rochii.ro
 fantastic.ro
 culise.ro
 grazie.ro
 odeon.ro
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Locale 28 Decembrie 2009
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email

2009 - Retrospectiva lunii octombrie

Monitorul declansează campania „SOS - Spitalul Judetean“

Luna octombrie a debutat agitat pentru institutiile descentralizate din judet, întrucît la finele lunii precedente coalitia firavă dintre PSD si PD-L s-a rupt. Miza rupturii fusese fotoliul ministrului de interne, considerat de ambele partide a avea un rol hotărîtor în alegerile prezidentiale ce urmau să vină. Desfacerea coalitiei însemna si schimbări la vîrf atît la nivel central cît si la nivel judetean, sefii sustinuti de PSD, fiind obligati, mai mult sau mai putin voalat să plece. Tot în luna octombrie, criza financiară lovea crunt spitalul judetean, pentru care statul nu a mai alocase nici măcar un leu pentru achizitii de medicamente si materiale sanitare. În aceste conditii, pacientii au fost obligati să vină de acasă cu toate cele necesare iar în situatii critice se făcea chetă pentru cei necăjiti. Monitorul de Neamt a declansat o campanie fără precedent în judet, prin care încerca să adune bani pentru a ajuta la supravietuirea spitalului.

• 1 octombrie. Frămîntări la nivelul institutiilor descentralizate nemtene. Sefii sustinuti de PSD care fuseseră numiti în functii în luna iunie, se vedeau acum nevoiti să demisioneze sau să astepte să fie demisi ca urmare a rupturii coalitiei politice care îi propulsase în functii. Unii au plecat de bună voie, altii au rămas preferînd să astepte demiterea, iar altii au intrat în concedii medicale, perioadă în care nu puteau fi dati afară potrivit legii. Unii sînt si acum „bolnavi“, încasînd lefuri frumusele si tinînd posturile blocate.

• 2 octombrie. Începutul sfîrsitului pentru Spitalul Judetean. Conducerea făcea eforturi uriase pentru ca unitatea să supravietuiască, mai ales că nici în septembrie nu avusese filă de buget iar pentru ultimele trei luni ale anului nu îi fuseseră alocati bani. În aceste conditii, luna octombrie a început prin acceptarea „pomenilor“ furnizorilor de medicamente, care au continuat o perioadă să dea tratamentele vitale după care aceste ajutoare s-au sfîrsit.

• 3 octombrie. Oficiul pentru Protectia Consumatorilor decidea oprirea temporară de la comercializare a mai bine de 1 kilogram de bijuterii din aur deoarece nu îndeplinea toate conditiile impuse de lege.

• 5 octombrie a adus în Neamt schimbări la vîrful Prefecturii. Dan Vasile Constantin si Romică Rotaru, subprefectii sustinuti de PSD au fost înlocuiti din functie cu persoane care erau sustinute de PDL. Astfel, Vasile Sendrea si Dana Cristina Mungiu erau desemnati să ocupe cele două functii de subprefect. La Tîrgu Neamt un divort mai putin obisnuit. Un cuplu care anul acesta sărbătorise împlinirea a 50 de ani de la căsătorie, intentase actiune de divort. Cei doi au spus judecătorilor că nu s-au înteles toată viata, dar acum traiul în comun devenise de nesuportat.

• 6 octombrie. Toti bugetarii din tară anuntaseră greva generală, nemultumiti fiind de conditiile de lucru si de tăierea mai multor sporuri. Dacă în alte judete grevistii au pichetat prefecturile si alte institutii ale statului, în Neamt a fost grevă fără... grevisti. Dascălii, cei mai numerosi protestatari de altfel, nu au primit autorizatie să mărsăluiască întrucît primăria a motivat că vor protesta si angajatii administratiei locale si nu ar fi încăput cu totii în centrul orasului. Numai că functionarii publici nu au mai iesit la grevă si astfel în Neamt nimeni nu a mai protestat în stradă.

Atac la masina unui politist

• 7 octombrie. Farmacistii nemteni aflau că fondurile alocate pentru anul 2009 la medicamentele gratuite si compensate erau epuizate. Bani nu fuseseră alocati pentru perioada următoare, astfel încît s-a luat decizia de a nu mai fi eliberate retete.

• 8 octombrie. Strigăt disperat venit din partea sotiei unui bărbat care necesita de urgentă un transplant sanguin iar grupa sa de sînge era una rară: AB4 cu RH negativ. Centrul de Transfuzii nu avea pe stoc astfel de sînge iar sotia pacientului a fost nevoită să apeleze la toti cei care i-au iesit în cale. Ca urmare a apelului făcut prin intermediul ziarului Monitorul de Neamt, 20 de persoane s-au dus să doneze sînge din acea grupă.

• 9 octombrie. În timpul noptii, masina unui politist din comuna Girov era incendiată de persoane necunoscute. Autoturismul, un Golf IV din anul 2001 a fost stropit cu benzină si apoi i s-a dat foc. Politistii care au cercetat cazul bănuiau că autorul era un individ care a fost sanctionat de mai multe ori de colegul lor de la Girov.

• 10 octombrie. Vesti bune si proaste pentru angajatii sistemului medical nemtean. Pe de o parte salariatii spitalelor erau asigurati de către minister că tot restul anului vor primi lefurile integral fără a li se tăia vreun spor. În acelasi timp, farmacistii primeau o veste foarte proastă. Ei erau anuntati că nu vor mai primi banii aferenti retetelor gratuite si compensate la 90 de zile, ca pînă acum, ci la 180 de zile. Acest lucru i-a nemultumit pe farmacisti care se temeau că din această cauză că vor intra curînd în faliment.

• Pe 12 octombrie, lucrătorii SRI si cei de la DGIPI au anuntat că lucrează împreună la cazul firmelor fantomă depistate în urmă cu cîteva luni de reporterii Monitorului de Neamt în Bicaz, pe strada Barajului, la nr. 17. Oamenii legii încearcă să afle dedesubturile acestei afaceri oneroase si mai ales cauza schimbărilor ciudate de sedii. Desi de atunci a mai trecut ceva timp, oamenii legii nu au aflat nici pînă acum prea multe despre aceste afaceri necurate si nu s-a probat vreo vinovătie..

Alegerile prezidentiale costă 27 de miliarde de lei vechi

• 13 octombrie. Un tînăr, băut si fără permis, s-a urcat la volanul unui autoturism închiriat. Ajuns în localitatea Straja, individul a văzut mult prea tîrziu o turmă de oi care tocmai traversa soseaua si a intrat în plin în animale ucigînd 16 mioare. Simtindu-se cu musca pe căciulă, autorul accidentului a încercat să se înteleagă direct cu ciobanul dar acesta a sunat de urgentă la 112 iar „soferul“ s-a ales cu dosar penal. Tot pe 13 octombrie, autoritătile nemtene evaluau costul scrutinului prezidential ce urma să aibă loc în noiembrie si concluzionau că acesta va înghiti aproximativ 27 de miliarde de lei vechi.

• Pe 14 octombrie, o statistică a Inspectoratului Scolar Neamt scotea la iveală un trist adevăr. În toamna anului 2009, 52 de scoli din judet nu au mai fost deschise în primul rînd din lipsă de copii si în al doilea rînd din cauza degradării clădirilor pentru care nimeni nu avea bani să le renoveze. Elevii care în anul scolar anterior învătaseră în aceste unităti au fost mutati în alte scoli astfel încît, în anumite situatii, multi au fost obligati la o navetă obositoare.

• Mijlocul lunii octombrie arăta clar adîncirea crizei de la spitalul din Piatra Neamt. Chirurgii erau obligati să amîne operatiile care nu erau de extremă urgentă din cauza lipsei serului fiziologic necesar perfuzării pacientilor. Farmacistii trimiteau o scrisoare deschisă autoritătilor prin care arătau situatia disperată a bolnavilor si cereau găsirea solutiilor. Din păcate, nimeni nu a răspuns acestor apeluri.

• 16 octombrie a fost o zi tristă pentru senatorul PNL Ovidius Mărcutianu. Biroul politic al partidului propunea excluderea acestuia din formatiunea politică ce l-a propulsat pe motiv că a lipsit de la votarea motiunii de cenzură din Parlamentul tării care a dus la căderea guvernului Boc II. Colegii de partid îl suspectau de trădare chiar dacă senatorul se apăra si sustinea că a avut probleme de sănătate.

• Pe 17 octombrie, pietrenii nu se puteau hotărî să ceară furnizarea căldurii în apartamentele lor. Desi temperaturile erau destul de mici, fiind mult sub 10 grade Celsius, oamenii preferau să mai pună o haină pe ei si să înghete în casă decît să solicite căldură care ar fi făcut ca facturile să fie mult mai mari. O statistică a Locato arăta că din cele 150 de asociatii de proprietari din oras doar 20 ceruseră furnizarea agentului termic.

Campania Monitorul - „SOS - Spitalul Judetean“

• 19 octombrie. Cazul lui Maricel Anton, cel care în februarie acuza medicii că i-au ucis sotia cu 40 de ani mai în vîrstă decît el, ajungea din nou în atentia opiniei publice. Anton nu ridicase cadavrul sotiei de la morgă nici în acum dar a anuntat medicii legisti că va veni cu sigurantă, fiind usor „împiedicat“ de plătile pe care trebuia să le facă către spital. Promisiunea acestuia a rămas doar vorbă-n vînt, bătrîna zăcînd în continuare în frigiderul morgii.

• 20 octombrie. Era anuntat decesul lui Radu Timofte, cel care a fost timp de cîtiva ani buni directorul SRI. Moartea acestuia a fost cauzată de o leucemie. Tot pe 20 octombrie, Primăria Piatra Neamt anunta noile niveluri de impozitare ce urmau să fie aplicate din anul 2010. Din păcate, pietrenii aflau că vor fi obligati să plătească ceva mai mult.

• 21 octombrie. Monitorul de Neamt demara o campanie umanitară fără precedent care avea scopul de a ajuta Spitalul Judetean Neamt să supravietuiască. Am pornit această actiune pentru a arăta că nouă ne pasă si pentru a stimula pe toti cei care aveau posibilitatea de a ajuta unitatea sanitară si mai ales bolnavii.

• 22 octombie. În Piatra Neamt avea loc un accident mai putin obisnuit. Un bărbat care efectua lucrări de reparatii la podul de la Căprioara a căzut în apele Bistritei si s-a înecat. În ajutorul său a sărit un coleg care era în zonă dar nu a reusit să-l ajute. Un alt coleg al celor doi a declarat că acestia erau beti si de aceea s-a petrecut nenorocirea. Inspectorii de la ITM, politistii si procurorii demarau o anchetă în acest caz.

• 23 octombrie. Culită Tărîtă, deputat PSD de Neamt, se alătura campaniei Monitorul - „SOS-Spitalul Judetean“. Era primul om politic care dădea un semn de solidaritate si oferea un ajutor bolnavilor internati în spital. Deputatul a donat suma de 6 milioane de lei si a adus spitalului importante cantităti de carne, telemea, cartofi, morcovi, ceapă etc.

Premii pentru Monitorul

• 24 octombrie. Ziarul Monitorul de Neamt si Roman primeste două premii importante. Astfel, societătile care editează cotidianul ocupau locul I si II în topul performantelor firmelor nemtene întocmit de Camera de Comert si Industrie.

• 27 octombrie. Era publicată o statistică întocmită de Banca Natională care arăta că nemtenii aveau datorii la bănci în valoare de peste 1.000 de miliarde de lei vechi. Aceste debite proveneau din imposibilitatea oamenilor de a-si plăti ratele la creditele uriase pe care le luaseră în ultimii ani.

• 28 octombrie. Magistratii nemteni dispuneau cea mai mare pedeapsă din ultimii ani. Ionut Nistor, de 28 de ani, acuzat de uciderea a două bătrîne, era condamnat la închisoare pe viată, pedeapsă care nu a mai fost dată de judecătorii nemteni din anul 2002, cînd aceeasi sentintă au primit-o studentii criminali Baciu si Andrei. Ionut Nistor îsi ucidea victimele în scop de jaf si, în afara celor două bătrîne, el a mai atacat alte două femei dar acestea au scăpat ca prin minune.

• 29 octombrie. Tulburelul făcea primele victime din acest an. Astfel, două persoane din comuna Mărgineni, o bătrînă de 88 de ani si nepotul ei, de 50 de ani, au murit în beciul casei, intoxicati cu monoxid de carbon. Fiul bătrînei si sotia acestuia, care au încercat să-i salveze pe cei doi, erau cît pe ce să aibă aceeasi soartă, iesind în ultimul moment din beci.

• 30 octombrie. Vamesii în colaborare cu politistii de la DIICOT făceau o captură de tigări. Un sofer moldovean, angajat al unei firme de transport cu sediul în Tămăseni, încerca să scoată din tară 750 de pachete de tigări Marlboro pe care le ascunsese în sase blaturi din pal ale unor mese. Marfa urma să ajungă în Irlanda dar oamenii legii au dat toate planurile peste cap. Marfa a fost confiscată iar moldoveanul a primit o amendă de 200 de milioane de lei vechi.

• Ultima zi a lunii octombrie lăsa Parchetul Judetean fără sef. Primul procuror, Alexandru Togan, fusese eliberat din functie iar magistratul urma să se pensioneze. Pe parcursul lunii octombrie, alti cinci magistrati cu state vechi în serviciu au iesit la pensie, lăsînd institutia mai săracă.

Articol afisat de 1109 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Magda VASILACHE)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu există nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Premium UK domain names
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totalĂŁ sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective