Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Decembrie 2009
LMMJVSD
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 28 Decembrie 2009
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

2009 - Retrospectiva lunii octombrie

Monitorul declanseazã campania „SOS - Spitalul Judetean“

Luna octombrie a debutat agitat pentru institutiile descentralizate din judet, întrucît la finele lunii precedente coalitia firavã dintre PSD si PD-L s-a rupt. Miza rupturii fusese fotoliul ministrului de interne, considerat de ambele partide a avea un rol hotãrîtor în alegerile prezidentiale ce urmau sã vinã. Desfacerea coalitiei însemna si schimbãri la vîrf atît la nivel central cît si la nivel judetean, sefii sustinuti de PSD, fiind obligati, mai mult sau mai putin voalat sã plece. Tot în luna octombrie, criza financiarã lovea crunt spitalul judetean, pentru care statul nu a mai alocase nici mãcar un leu pentru achizitii de medicamente si materiale sanitare. În aceste conditii, pacientii au fost obligati sã vinã de acasã cu toate cele necesare iar în situatii critice se fãcea chetã pentru cei necãjiti. Monitorul de Neamt a declansat o campanie fãrã precedent în judet, prin care încerca sã adune bani pentru a ajuta la supravietuirea spitalului.

• 1 octombrie. Frãmîntãri la nivelul institutiilor descentralizate nemtene. Sefii sustinuti de PSD care fuseserã numiti în functii în luna iunie, se vedeau acum nevoiti sã demisioneze sau sã astepte sã fie demisi ca urmare a rupturii coalitiei politice care îi propulsase în functii. Unii au plecat de bunã voie, altii au rãmas preferînd sã astepte demiterea, iar altii au intrat în concedii medicale, perioadã în care nu puteau fi dati afarã potrivit legii. Unii sînt si acum „bolnavi“, încasînd lefuri frumusele si tinînd posturile blocate.

• 2 octombrie. ÃŽnceputul sfîrsitului pentru Spitalul Judetean. Conducerea fãcea eforturi uriase pentru ca unitatea sã supravietuiascã, mai ales cã nici în septembrie nu avusese filã de buget iar pentru ultimele trei luni ale anului nu îi fuseserã alocati bani. ÃŽn aceste conditii, luna octombrie a început prin acceptarea „pomenilor“ furnizorilor de medicamente, care au continuat o perioadã sã dea tratamentele vitale dupã care aceste ajutoare s-au sfîrsit.

• 3 octombrie. Oficiul pentru Protectia Consumatorilor decidea oprirea temporarã de la comercializare a mai bine de 1 kilogram de bijuterii din aur deoarece nu îndeplinea toate conditiile impuse de lege.

• 5 octombrie a adus în Neamt schimbãri la vîrful Prefecturii. Dan Vasile Constantin si Romicã Rotaru, subprefectii sustinuti de PSD au fost înlocuiti din functie cu persoane care erau sustinute de PDL. Astfel, Vasile Sendrea si Dana Cristina Mungiu erau desemnati sã ocupe cele douã functii de subprefect. La Tîrgu Neamt un divort mai putin obisnuit. Un cuplu care anul acesta sãrbãtorise împlinirea a 50 de ani de la cãsãtorie, intentase actiune de divort. Cei doi au spus judecãtorilor cã nu s-au înteles toatã viata, dar acum traiul în comun devenise de nesuportat.

• 6 octombrie. Toti bugetarii din tarã anuntaserã greva generalã, nemultumiti fiind de conditiile de lucru si de tãierea mai multor sporuri. Dacã în alte judete grevistii au pichetat prefecturile si alte institutii ale statului, în Neamt a fost grevã fãrã... grevisti. Dascãlii, cei mai numerosi protestatari de altfel, nu au primit autorizatie sã mãrsãluiascã întrucît primãria a motivat cã vor protesta si angajatii administratiei locale si nu ar fi încãput cu totii în centrul orasului. Numai cã functionarii publici nu au mai iesit la grevã si astfel în Neamt nimeni nu a mai protestat în stradã.

Atac la masina unui politist

• 7 octombrie. Farmacistii nemteni aflau cã fondurile alocate pentru anul 2009 la medicamentele gratuite si compensate erau epuizate. Bani nu fuseserã alocati pentru perioada urmãtoare, astfel încît s-a luat decizia de a nu mai fi eliberate retete.

• 8 octombrie. Strigãt disperat venit din partea sotiei unui bãrbat care necesita de urgentã un transplant sanguin iar grupa sa de sînge era una rarã: AB4 cu RH negativ. Centrul de Transfuzii nu avea pe stoc astfel de sînge iar sotia pacientului a fost nevoitã sã apeleze la toti cei care i-au iesit în cale. Ca urmare a apelului fãcut prin intermediul ziarului Monitorul de Neamt, 20 de persoane s-au dus sã doneze sînge din acea grupã.

• 9 octombrie. ÃŽn timpul noptii, masina unui politist din comuna Girov era incendiatã de persoane necunoscute. Autoturismul, un Golf IV din anul 2001 a fost stropit cu benzinã si apoi i s-a dat foc. Politistii care au cercetat cazul bãnuiau cã autorul era un individ care a fost sanctionat de mai multe ori de colegul lor de la Girov.

• 10 octombrie. Vesti bune si proaste pentru angajatii sistemului medical nemtean. Pe de o parte salariatii spitalelor erau asigurati de cãtre minister cã tot restul anului vor primi lefurile integral fãrã a li se tãia vreun spor. ÃŽn acelasi timp, farmacistii primeau o veste foarte proastã. Ei erau anuntati cã nu vor mai primi banii aferenti retetelor gratuite si compensate la 90 de zile, ca pînã acum, ci la 180 de zile. Acest lucru i-a nemultumit pe farmacisti care se temeau cã din aceastã cauzã cã vor intra curînd în faliment.

• Pe 12 octombrie, lucrãtorii SRI si cei de la DGIPI au anuntat cã lucreazã împreunã la cazul firmelor fantomã depistate în urmã cu cîteva luni de reporterii Monitorului de Neamt în Bicaz, pe strada Barajului, la nr. 17. Oamenii legii încearcã sã afle dedesubturile acestei afaceri oneroase si mai ales cauza schimbãrilor ciudate de sedii. Desi de atunci a mai trecut ceva timp, oamenii legii nu au aflat nici pînã acum prea multe despre aceste afaceri necurate si nu s-a probat vreo vinovãtie..

Alegerile prezidentiale costã 27 de miliarde de lei vechi

• 13 octombrie. Un tînãr, bãut si fãrã permis, s-a urcat la volanul unui autoturism închiriat. Ajuns în localitatea Straja, individul a vãzut mult prea tîrziu o turmã de oi care tocmai traversa soseaua si a intrat în plin în animale ucigînd 16 mioare. Simtindu-se cu musca pe cãciulã, autorul accidentului a încercat sã se înteleagã direct cu ciobanul dar acesta a sunat de urgentã la 112 iar „soferul“ s-a ales cu dosar penal. Tot pe 13 octombrie, autoritãtile nemtene evaluau costul scrutinului prezidential ce urma sã aibã loc în noiembrie si concluzionau cã acesta va înghiti aproximativ 27 de miliarde de lei vechi.

• Pe 14 octombrie, o statisticã a Inspectoratului Scolar Neamt scotea la ivealã un trist adevãr. ÃŽn toamna anului 2009, 52 de scoli din judet nu au mai fost deschise în primul rînd din lipsã de copii si în al doilea rînd din cauza degradãrii clãdirilor pentru care nimeni nu avea bani sã le renoveze. Elevii care în anul scolar anterior învãtaserã în aceste unitãti au fost mutati în alte scoli astfel încît, în anumite situatii, multi au fost obligati la o navetã obositoare.

• Mijlocul lunii octombrie arãta clar adîncirea crizei de la spitalul din Piatra Neamt. Chirurgii erau obligati sã amîne operatiile care nu erau de extremã urgentã din cauza lipsei serului fiziologic necesar perfuzãrii pacientilor. Farmacistii trimiteau o scrisoare deschisã autoritãtilor prin care arãtau situatia disperatã a bolnavilor si cereau gãsirea solutiilor. Din pãcate, nimeni nu a rãspuns acestor apeluri.

• 16 octombrie a fost o zi tristã pentru senatorul PNL Ovidius Mãrcutianu. Biroul politic al partidului propunea excluderea acestuia din formatiunea politicã ce l-a propulsat pe motiv cã a lipsit de la votarea motiunii de cenzurã din Parlamentul tãrii care a dus la cãderea guvernului Boc II. Colegii de partid îl suspectau de trãdare chiar dacã senatorul se apãra si sustinea cã a avut probleme de sãnãtate.

• Pe 17 octombrie, pietrenii nu se puteau hotãrî sã cearã furnizarea cãldurii în apartamentele lor. Desi temperaturile erau destul de mici, fiind mult sub 10 grade Celsius, oamenii preferau sã mai punã o hainã pe ei si sã înghete în casã decît sã solicite cãldurã care ar fi fãcut ca facturile sã fie mult mai mari. O statisticã a Locato arãta cã din cele 150 de asociatii de proprietari din oras doar 20 ceruserã furnizarea agentului termic.

Campania Monitorul - „SOS - Spitalul Judetean“

• 19 octombrie. Cazul lui Maricel Anton, cel care în februarie acuza medicii cã i-au ucis sotia cu 40 de ani mai în vîrstã decît el, ajungea din nou în atentia opiniei publice. Anton nu ridicase cadavrul sotiei de la morgã nici în acum dar a anuntat medicii legisti cã va veni cu sigurantã, fiind usor „împiedicat“ de plãtile pe care trebuia sã le facã cãtre spital. Promisiunea acestuia a rãmas doar vorbã-n vînt, bãtrîna zãcînd în continuare în frigiderul morgii.

• 20 octombrie. Era anuntat decesul lui Radu Timofte, cel care a fost timp de cîtiva ani buni directorul SRI. Moartea acestuia a fost cauzatã de o leucemie. Tot pe 20 octombrie, Primãria Piatra Neamt anunta noile niveluri de impozitare ce urmau sã fie aplicate din anul 2010. Din pãcate, pietrenii aflau cã vor fi obligati sã plãteascã ceva mai mult.

• 21 octombrie. Monitorul de Neamt demara o campanie umanitarã fãrã precedent care avea scopul de a ajuta Spitalul Judetean Neamt sã supravietuiascã. Am pornit aceastã actiune pentru a arãta cã nouã ne pasã si pentru a stimula pe toti cei care aveau posibilitatea de a ajuta unitatea sanitarã si mai ales bolnavii.

• 22 octombie. ÃŽn Piatra Neamt avea loc un accident mai putin obisnuit. Un bãrbat care efectua lucrãri de reparatii la podul de la Cãprioara a cãzut în apele Bistritei si s-a înecat. ÃŽn ajutorul sãu a sãrit un coleg care era în zonã dar nu a reusit sã-l ajute. Un alt coleg al celor doi a declarat cã acestia erau beti si de aceea s-a petrecut nenorocirea. Inspectorii de la ITM, politistii si procurorii demarau o anchetã în acest caz.

• 23 octombrie. Culitã Tãrîtã, deputat PSD de Neamt, se alãtura campaniei Monitorul - „SOS-Spitalul Judetean“. Era primul om politic care dãdea un semn de solidaritate si oferea un ajutor bolnavilor internati în spital. Deputatul a donat suma de 6 milioane de lei si a adus spitalului importante cantitãti de carne, telemea, cartofi, morcovi, ceapã etc.

Premii pentru Monitorul

• 24 octombrie. Ziarul Monitorul de Neamt si Roman primeste douã premii importante. Astfel, societãtile care editeazã cotidianul ocupau locul I si II în topul performantelor firmelor nemtene întocmit de Camera de Comert si Industrie.

• 27 octombrie. Era publicatã o statisticã întocmitã de Banca Nationalã care arãta cã nemtenii aveau datorii la bãnci în valoare de peste 1.000 de miliarde de lei vechi. Aceste debite proveneau din imposibilitatea oamenilor de a-si plãti ratele la creditele uriase pe care le luaserã în ultimii ani.

• 28 octombrie. Magistratii nemteni dispuneau cea mai mare pedeapsã din ultimii ani. Ionut Nistor, de 28 de ani, acuzat de uciderea a douã bãtrîne, era condamnat la închisoare pe viatã, pedeapsã care nu a mai fost datã de judecãtorii nemteni din anul 2002, cînd aceeasi sentintã au primit-o studentii criminali Baciu si Andrei. Ionut Nistor îsi ucidea victimele în scop de jaf si, în afara celor douã bãtrîne, el a mai atacat alte douã femei dar acestea au scãpat ca prin minune.

• 29 octombrie. Tulburelul fãcea primele victime din acest an. Astfel, douã persoane din comuna Mãrgineni, o bãtrînã de 88 de ani si nepotul ei, de 50 de ani, au murit în beciul casei, intoxicati cu monoxid de carbon. Fiul bãtrînei si sotia acestuia, care au încercat sã-i salveze pe cei doi, erau cît pe ce sã aibã aceeasi soartã, iesind în ultimul moment din beci.

• 30 octombrie. Vamesii în colaborare cu politistii de la DIICOT fãceau o capturã de tigãri. Un sofer moldovean, angajat al unei firme de transport cu sediul în Tãmãseni, încerca sã scoatã din tarã 750 de pachete de tigãri Marlboro pe care le ascunsese în sase blaturi din pal ale unor mese. Marfa urma sã ajungã în Irlanda dar oamenii legii au dat toate planurile peste cap. Marfa a fost confiscatã iar moldoveanul a primit o amendã de 200 de milioane de lei vechi.

• Ultima zi a lunii octombrie lãsa Parchetul Judetean fãrã sef. Primul procuror, Alexandru Togan, fusese eliberat din functie iar magistratul urma sã se pensioneze. Pe parcursul lunii octombrie, alti cinci magistrati cu state vechi în serviciu au iesit la pensie, lãsînd institutia mai sãracã.

Articol afisat de 1373 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Magda VASILACHE)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective