Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Februarie 2010
LMMJVSD
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 17 Februarie 2010
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
AMINTIRI DE COPIL DROGAT

AMINTIRI DE COPIL DROGAT

• luni searã, doi adolescenti au ajuns la spital dupã ce au fumat plante etnobotanice • unul dintre ei are doar 14 ani si sustiune cã a tras doar trei fumuri • „Apartamentul mi se pãrea din ce în ce mai mic. Aveam impresia cã sînt urias, cã nu mã mai termin si cã mã strîng zidurile. Mi se pãrea cã mã sufoc si încercam sã tin peretii ca sã nu mã strîngã“, declarã copilul internat acum la reanimarea Sectiei Pediatrie • politistii au demarat actiunile de control la magazinele etnobotanice •

Plantele etnobotanice continuã sã facã victime cu doar cîteva zile înainte de a dispãrea oficial de pe piatã. Luni seara, 15 februarie, au ajuns la Unitatea de Primiri Urgente a Spitalului Judetean Neamt alte douã victime ale consumului de plante comercializate în magazinele de „vise“. ÃŽn jurul orei 21.00, un bãiat de doar 14 ani, din Bicaz a fost adus de ambulantã într-o stare de agitatie si de confuzie maximã. Cadrele medicale i-au acordat primele îngrijiri dupã care l-au transferat la Sectia Pediatrie unde a fost internat la Reanimare. Doar o orã mai tîrziu, salvarea a adus din nou la UPU o altã victimã a etnobotanicelor. Un tînãr de 18 ani, din Tarcãu fumase o tigarã pe bazã de plante cumpãrate din magazinele de profil si i s-a fãcut rãu. Tînãrul era agitat, avea o stare de lesin si era destul de confuz. Dupã cîteva ore de stat la UPU acesta a fost trimis la domiciliu pentru cã îsi revenise complet. Dacã acesta a plecat acasã, starea lui fiind mai bunã, bãiatul de 14 ani a rãmas internat la Pediatrie.

„Mi se pãrea cã nu mai încap în apartament“

Marti, pe la prînz, pe unul dintre paturile de la Reanimare din cadrul Pediatriei, copilul de 14 ani stãtea palid si pierit. Avea o privire fixã si o expresie destul de nefericitã. Acesta a povestit cã nu a tras decît trei fumuri din tigara cu plante dar nu o va mai face niciodatã. „M-au chemat doi colegi de clasã luni seara afarã. Am stat de vorbã iar apoi unul dintre ei a scos o tigarã cu plante pe care a zis cã a cumpãrat-o de la un magazin din Bicaz. M-a îmbiat sã fumez. N-am mai fumat niciodatã, nici tigãri obisnuite si nici de astea cu plante si am tras doar trei fumuri. Pe moment nu mi s-a întîmplat nimic dar apoi am început sã vãd în reluare. Prietenii mei n-aveau nimic doar cã rîdeau foarte tare si nu se mai puteau opri. Pe urmã m-am dus acasã iar în scurt timp apartamentul mi se pãrea din ce în ce mai mic. Aveam impresia cã sînt urias, cã nu mã mai termin si cã mã strîng zidurile. Mi se pãrea cã mã sufoc si încercam sã tin peretii ca sã nu mã strîngã. Mama a crezut cã sînt bãut. Nu i-am spus cã am fumat. Mai tin minte doar cã a sunat la salvare dupã care am fost dus în masinã. Stiu cã am ajuns întîi la spital la noi, la Bicaz, dar apoi nu mai tin minte nimic din ce mi s-a întîmplat. Acum, (n.r. marti, la prînz) îmi este mai bine dar nu bine de tot. Nu mai fumez niciodatã nici tigãri cu plante si nici de celelalte“, a spus nefericitul elev internat la Pediatrie. Politistii nemteni au fãcut si ei investigatii în legãturã cu cei doi adolescenti intoxicati, pentru a afla de unde si-au procurat drogurile. Astfel, din cercetãri a reiesit cã bãiatul din Bicaz a tras dintr-o tigarã oferitã de un prieten. Luat la întrebãri de politisti, cel din urmã a declarat cã a cumpãrat tigara de la o persoanã necunoscutã din Piatra Neamt. ÃŽn cazul bãiatului din Tarcãu, acesta le-a spus politistilor cã si-a procurat materia primã a tigãrii dintr-un magazin de etnobotanice, în urmã cu o lunã.

Politisti în vizitã la magazinele de vise

ÃŽncepînd de luni seara, opt ofiteri din cadrul structurilor de investigare a fraudelor si doi ofiteri de la crimã organizatã -antidrog, din cadrul Politiei Neamt, au demarat verificãri si controale pentru a stabili dacã au fost luate mãsuri de punere în aplicare a noii prevederi legale care interzice comercializarea de produse din categoria etnobotanicelor. Din verificãrile politistilor a reiesit cã în Neamt functionau sase magazine care comercializau plante si substante cu efecte psihotrope, trei în Piatra Neamt, douã în Roman si unul în Tîrgu Neamt. Pe teren, politistii au constatat cã trei magazine, douã din Piatra Neamt si unul din Tîrgu Neamt, erau închise, avînd autorizatiile de functionare retrase încã de sãptãmîna trecutã, în urma controalelor efectuate de comisarii Gãrzii Financiare. ÃŽn Piatra Neamt a fost gãsit un singur magazin deschis, dar care nu avea marfã în stoc. ÃŽn Roman, un magazin era închis, iar celãlalt deschis, însã în interior nu erau clienti. „ÃŽn acest caz i s-a pus în vedere reprezentantului firmei sã respecte prevederile ordonantei guvernului. Aceste activitãti de control vor continua si în perioada urmãtoare. Reamintim cã potrivit prevederilor ordonante, începînd cu data de 15 februarie este interzisã cultivarea, producerea, fabricarea, experimentarea, extragerea, prepararea, transformarea, oferirea, punerea în vînzare, vînzarea, distribuirea, livrarea cu orice titlu, trimiterea, transportul, procurarea, cumpãrarea, introducerea sau scoaterea din tarã, precum si importul ori exportul plantelor si substantelor prevãzute în ordonanta mentionatã, în conformitate cu prevederile legii. ÃŽn decurs de 10 zile de la intrarea în vigoare a ordonantei de urgentã, proprietarul, posesorul ori detinãtorul cu orice titlu al plantelor si substantelor prevãzute în tabelele anexã, are obligatia sã distrugã, pe cheltuiala proprie, cu respectarea prevederilor legale, plantele si substantele pe care le detine“, a declarat inspectorul principal Cãtãlina Bãdeanu, purtãtorul de cuvînt al Politiei Neamt. Trebuie spus cã distrugerea acestor produse se face numai de cãtre firme de profil, însã numãrul acestora este destul de mic, în tarã existînd doar cîteva. Cum în judetul Neamt nu existã astfel de firme specializate în distrugerea produselor psihotrope, proprietarii acestor magazine vor trebui sã le caute în alte judete.

Articol afisat de 2647 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(M. VASILACHE, D. MURARU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Alte Titluri Stiri Alte Titluri
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective