Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Februarie 2010
LMMJVSD
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 22 Februarie 2010
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Ministrul Elena Udrea, fatã în fatã cu primarii

• Elena Udrea s-a întîlnit sîmbãtã, 20 februarie, cu primarii din judetul Neamt • noul director ANL, Marian Iftimie Nicorici, a lipsit de la întîlnire • deranjatã de absenta acestuia, ministrul Udrea a justificat cã „ori nu s-a trezit, ori e la cafea“ •

Sefa Ministerului Dezvoltãrii Regionale si Turismului, Elena Udrea (foto), s-a întîlnit în prima parte a zilei de sîmbãtã, 20 februarie, la sediul Palatului Administrativ din Piatra Neamt, cu primarii localitãtilor nemtene, cu unii dintre sefii deconcentratelor, patroni de pensiuni etc. Alesii locali au putut intra astfel în dialog cu reprezentanta Guvernului si i-au spus marile lor nevoi care pot fi finantate cu bani de la bugetul de care e responsabilã „blonda de la Cotroceni“.
Pentru început, presedintele Consiliului Judetean Neamt i-a prezentat Elenei Udrea sase dintre principalele proiecte pe care le are în vedere la nivel de judet. Folosindu-se si de imagini proiectate, Vasile Pruteanu a prezentat în fata ministrei prioritãtile pe termen scurt. Primul proiect prezentat s-a referit la pîrtia de schi de la Durãu, consideratã a sasea pe tarã ca potential turistic. Un alt proiect care se vrea a fi realizat în judet este iluminarea Cheilor Bicazului. „Pe o lungime de patru kilometri, aceste Chei ale Bicazului nu sînt iluminate. Am demarat un parteneriat între Consiliului Judetean Neamt si Primãria Bicaz Chei, pentru realizarea iluminatului. Avem în judet statiunea Negulesti, care trebuie pusã în valoare. Apele ei au calitãti balneare deosebite. Un alt proiect pe care îl vom demara este amenajarea turisticã a ariei naturale Lacul Cuejdel, a cãrui suprafatã este mai mare decît a Lacului Rosu. Mai intentionãm sã amenajãm în scop turistic pentru competitii sportive pe apã si Lacul Izvorul Muntelui, proiect pentru care am discutat cu primarii de Bicaz, Ceahlãu, Hangu si Poiana Teiului. Un alt proiect important este amenajarea în scop turistic, cultural si ecumenic a zonei Piatra Neamt - Tîrgu Neamt. Vrem sã punem în valoare mãnãstirile din judet. Ne mîndrim cã Cetatea Neamtului a atras dupã reabilitare zeci de mii de turisti, care au vãzut cele 27 de încãperi dotate în stil propriu perioadei de domnie a lui Stefan cel Mare si Vasile Lupu“, a declarat Vasile Pruteanu în prezentarea sa.

Ministra promite bani dacã i se vor cere

Elena Udrea si-a început discursul precizînd cã a fost la Piatra Neamt în urmã cu circa un an, cînd a promis cã va realiza în municipiul resedintã de judet infrastrucura de transport pe cablu. „Ei, acel proiect a fost finalizat. Am ascultat ceea ce a prezentat presedintele Consiliului Judetean si cred cã am nevoie de douã mandate ca sã terminãm totul aici, la Neamt! Este exceptional potentialul turistic pe care îl aveti! Acum, în calitatea mea de ministru al dezvoltãrii regionale si turismului am posibilitatea de a vã ajuta la mai multe proiecte decît pe vremea cînd eram doar ministru al turismului. Pot interveni nu doar pe turism, ci si pe infrastructura socialã. Nu se poate turism fãrã drumuri. ÃŽn acest moment drumurile sînt foarte proaste! S-au spart peste tot, pentru cã s-a actionat pe ele pentru deszãpezire. Trebuie sã facem lucrãri bune, sã nu se mai întîmple asa ceva“, a spus Elena Udrea. Apoi a continuat pe subiectul asigurãrii finantãrilor, anuntîndu-i pe primari cã vor trebui selectate cu mare grijã proiectele cu adevãrat urgente. „Dacã avem de reparat un drum care duce la un obiectiv cultural si unul care leagã douã sate, îl vom alege pe primul. ÃŽn felul acesta, ne vor veni bani pentru cã vom avea turisti care vor vizita obiectivul cultural si în anul urmãtor, cu banii strînsi vom repara drumul dintre sate. Nu vom putea face totul deodatã, pentru cã proiectele sînt nelimitate, iar resursele financiare limitate!“, a mai declarat ministrul dezvoltãrii regionale si turismului. Urmãtoarea problemã dezbãtutã vizeazã locuintele ANL. De aproximativ o sãptãmînã, în fruntea Agentiei Nationale pentru Locuinte a fost numit Marian Iftimie Nicorici, aflat pînã atunci pe postul de adjunct. Spre neplãcerea ministrei, directorul nu a participat la sedintã, desi fusese invitat si se stia cã este la Piatra Neamt. Pentru a-l chema a insistat cu telefonul fostul director ANL, Gheorghe Popescu, cel pe care l-a înlocuit Nicorici si care acum este sef al Fondului National de Mediu. „Ori nu s-a trezit, ori e la cafea“ - a spus Udrea, desi era ora 10.30. Sedinta s-a încheiat la ora 11, timp în care Elena Udrea a mai marcat o datã absenta sefului ANL. Chiar si asa ea a vorbit despre ceea ce are în plan cu locuintele realizate de stat (ANL). „Continuãm cu constructiile ANL si vrem astfel de locuinte în toate satele - centre de comune. Ne intereseazã sã egalizãm sansele dintre sat si oras. Avem în plan realizarea a 25.000 de case pe pãmînt în tarã, cu suprafata curtilor de cel putin 500 de metri pãtrati. Acestea vor avea statut de locuinte de serviciu, care sã fie date în principal dascãlilor. Vor fi avuti în vedere si medicii, asistentii medicali si sefii de post de la sate“, a mai declarat ministra.
Pentru derularea acestui proiect primarii trebuie sã identifice terenurile pe care se vor realiza casele unifamiliale, cu douã sau trei camere. Utilitãtile vor trebui asigurate de cãtre primãrii sau, prin proiecte, cu bani de la bugetul statului. Proiectul se va implementa ca multe altele de pînã acum - primul venit, primul servit si se sperã ca din 2012 sã înceapã derularea lui.

Articol afisat de 2130 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Simona TÃRNÃ)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Alte Titluri Stiri Alte Titluri
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective