 SEXUALITATEA, ÎN CIFRE SECI
• 9 fetite sub 15 ani au devenit mame anul trecut • alte 455 de tinere pînă în 19 ani erau gravide • în acelasi timp, aproape 100 de adolescente au făcut un avort în 2009 • „Contraceptia continuă să fie o mare necunoscută pentru nemtence“ declară medicul Georgeta Vintea • multe dintre gravide, minore fiind, au cerut dispensă pentru a se mărita cu tatii viitorilor copii • Sexualitatea (oricît de ciudat ar părea mai ales în contextul avalansei de publicatii sau filme cu continut mai mult decît explicit sexual), rămîne în continuare o mare necunoscută pentru foarte multe nemtence. Din păcate, la mai bine de 20 de ani de la căderea comunismului, multe femei mai cred că avortul este singura metodă contraceptivă. Altele, în special adolescentele, află mult prea tîrziu că sînt gravide si ajung să devină mame la vîrste foarte fragede, cînd colege de-ale lor încă se mai joacă cu păpusile si merg cu ghiozdanul în spate la scoală. Datele statistice centralizate de către DSP Neamt pentru anul 2009 arată că în continuare natalitatea este în scădere accentuată, la fel ca în ultimii 20 de ani. În schimb, desi natalitatea scade constant, numărul avorturilor la cerere continuă să se mentină la un nivel ridicat. De asemenea, multe femei constată că sînt gravide abia în ultimele două-trei luni de sarcină, cînd mai au putin si nasc. Toate aceste fapte arată, în opinia medicilor, că în Neamt educatia sexuală si contraceptia continuă să rămînă o necunoscută. Potrivit acestor indicatori statistici, pe parcursul anului trecut au fost luate în evidentă 4.213 gravide, dintre care aproximativ 2.450 erau din mediul rural iar restul din orase. Marea majoritate a acestor femei au mers la medic încă de la primele semne ale sarcinii, ele fiind luate în evidentă de către medicii de familie si de ginecologi încă din primul trimestru. În schimb, există si o anumită categorie de femei care au aflat că sînt gravide doar cu putin înainte de a naste, ele fiind luate în evidentă de către medici abia în ultimele două luni de sarcină. Datele centralizate de către DSP arată că 552 de femei dintre care peste 400 de la tară, au aflat că sînt gravide spre finalul sarcinii. „Aici putem vorbi si de o lipsă de educatie dar si de o anumită doză de inconstientă. Cu cît merg mai tîrziu gravidele la medic cu atît fătul este mai expus unor riscuri“, a declarat medicul Georgeta Vintea, sefa Maternitătii Piatra Neamt.
Cea mai utilizată „metodă contraceptivă“ - avortul
Aceleasi date centralizate de către DSP arată că în 2009, în Neamt erau gravide 9 fetite mai mici de 15 ani iar alte 455 de adolescente, cu vîrste cuprinse între 15 si 19 ani fuseseră luate în evidentă ca fiind potentiale mămici. Trei sferturi dintre aceste tinere ce urmau să devină mame erau din mediul rural dar erau suficient de multe si din orase. Dacă peste 460 de fete erau gravide, alte 76 de adolesecente au făcut avort la cerere si peste 100 au suferit avorturi spontane. Culmea este că au făcut avort la cerere si trei copile mai mici de 15 ani iar restul aveau aveau între 15 si 19 ani. Medicii cred că atît sarcina cît si avorturile la aceste vîrste extrem de fragede nu sînt recomandate si vor avea repercusiuni neasteptate mai tîrziu. De asemenea, numărul foarte mare de gravide dar si de avorturi în rîndurile adolesecentelor este pusă de către doctorii ginecologi pe seama lipsei de educatie sexuală, pe lipsa de suport a familiei dar si pe dezinteresul tinerilor pentru mijloacele contraceptive. „Constat cu tristete că, la mai bine de 20 de ani de la revolutie, metodele contraceptive rămîn o mare necunoscută pentru nemtence în ciuda tuturor metodelor de promovare si popularizare a acestora. Astfel se explică si numărul foarte mare de avorturi în rîndurile adolescentelor dar si ale gravidelor la aceste vîrste mici. Multe fete îsi încep viata sexuală cu un avort, ceea ce nu ar trebui să se întîmple. Fetitele acestea încep să facă sex fără a sti absolut nimic despre acest lucru. Educatia sexuală lipseste cu desăvîrsire în scoli, familiile nu oferă suportul necesar, mamele temîndu-se sau nevrînd să abordeze acest subiect cu fiicele lor iar colaborarea cu medicii, fie ei scolari, fie de familie sau specialisti este inexistentă. Avorturile reprezintă o traumă pentru orice organism darmite pentru cel al unei adolescente care poate avea consecinte nefavorabile tardive. Nici sarcina la vîrste mici nu este recomandabilă, mama nefiind pregătită nici fizic si nici emotional pentru noul ei statut. Si copiii născuti de astfel de mame tinere prezintă mai multe riscuri de a avea diverse probleme de sănătate. În concluzie, recomand tuturor femeilor să se adreseze medicilor, în special cabinetelor de planning familial pentru a primi cele mai complete si competente sfaturi“, a adăugat medicul Georgeta Vintea.
Pentru unele dintre tinerele mame, scăparea e măritisul
Multe dintre gravidele minore scapă elegant din situatiile destul de jenante de a aduce pe lume copii la vîrste la care habar nu au ce înseamnă responsabilitatea de a fi părinte. Fortate poate de către părinti sau „norocoase“ că au dat peste parteneri responsabili si constienti de situatia pe care au creat-o, fiind pe drumul de a deveni părinti, unele dintre gravidele minore ajung în fata altarelor. Pentru cele care nu au încă 18 ani, dar au împlinit cel putin 16, pentru a deveni sotii le trebuie dispensă, emisă de către Directia Judeteană de Asistentă Socială si Protectia Copilului Neamt. Cristina Păvălută, director al acestei institutii, a declarat că în anul 2008, la nivel de judet s-au emis 68 de dispense, iar anul trecut, 74. În 2010, pînă pe data de 10 februarie s-au emis nouă astfel de „dezlegări“, ceea ce înseamnă că în anul curent s-ar putea să se depăsească binisor media ultimilor doi ani. „Conform Legii 4/1956 privind Codul familiei, modificată ulterior, vîrsta minimă pentru căsătorie este 16 ani. Pentru a obtine dispensă de vîrstă, solicitanta trebuie să facă dovadă că detine aviz medical că este aptă pentru căsătorie si să aibă încuviintarea părintilor sau a tutorilor. Toate tinerele care au venit pînă acum la noi aveau aceste dovezi de sustinere în vederea căsătoriei. Din cele constatate din practica noastră, cam trei sferturi dintre solicitantele de dispensă erau însărcinate, iar celelalte voiau să îsi oficializeze relatia, fetele fiind deja mutate la băieti. Majoritatea solicitantelor aveau vîrsta medie de 17-18 ani, dar erau si mai mici. Legea permite căsătoria după vîrsta de 16 ani si se dă dispensă pentru legalizarea relatiei minorelor, pentru că e un drept legal al lor. Noi nu le putem interzice să se căsătorească. Încercăm să discutăm cu ele, să aflăm ce le determină să facă facă acest pas, dar cînd tinerele sînt deja însărcinate, discutiile nu prea îsi mai au locul. Atributul de a le învăta despre ceea ce înseamnă sexualitate si căsătorie este al părintilor, ei trebuie să îi facă pe tineri să înteleagă acest lucru, nu noi“, a declarat directorul Cristina Păvălută. Desi există tendinta de a crede că solicitantele de dispensă sînt în cele mai multe cazuri tinere apartinînd etniei tiganilor, practica demonstrează că măritisul la vîrsta adolescentei se practică în toate mediile.
Păcatul de a fi mame
Cifrele seci ale DSP sau ale Protectiei Copilului care arată cîte adolesecente sînt gravide sau cîte au făcut avorturi ascund nu de putine ori, adevărate drame. Nu putine au fost cazurile în care fetite de 13-14 ani au devenit mame ca urmare a unor violuri. Este celebru cazul din Neamt, de acum cîtiva ani, cînd o fetită de doar 11 ani a fost violată de vărul ei cu care a rămas si gravidă. Copila a fost nevoită să ajungă în Anglia pentru a face un avort întrucît legislatia de la noi nu permitea acest lucru. De asemenea, în anul 2009, două fetite de 13 ani au devenit mame fiind victime ale unor violuri comise chiar de către rudele lor apropiate. Iar unele dintre aceste acte sexuale condamnabile se încheie cu căsătorii, care „acoperă“ vina celor care le-au comis.
|