Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Octombrie 2010
LMMJVSD
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 4 Octombrie 2010
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Secularii Neamtului

• sãptãmîna trecutã au fost sãrbãtoriti trei nemteni care au cel putin un secol de viatã • Gavril Cojocaru din Pluton Pipirig a împlinit pe 1 octombrie 101 ani • o tîrgnemteanã a împlinit aceeasi vîrstã, tot acum cîteva zile n

Aniversãri speciale sãptãmîna trecutã în judetul Neamt, acolo unde personajele principale au marcat cel putin un secol de existentã. Una dintre aniversate este o femeie din Tîrgu Neamt, care a împlinit 101 ani. Ea a fost aniversatã de colegi, avînd în vedere cã trãieste la Cãminul de bãtrîni din Tîrgu Neamt. O altã sãrbãtoare s-a petrecut vineri, 1 octombrie, la Alexandru cel Bun, acolo unde o veteranã a comunitãtii a împlinit o sutã de ani. Printre cei care au felicitat-o s-a numãrat si primarul Ion Rotaru, care a cadorisit-o cu 500 de lei, diplomã si flori. Desi nu a fost felicitat de primar sau alte autoritãti, a primit urãri deosebite din partea familiei si Gavril Cojocaru, din satul Pluton, comuna Pipirig. Bãrbatul este un pic mai în vîrstã decît una dintre sãrbãtorite, el împlinind tot vineri, 101 ani. I-au fost alãturi sotia, cei sase copii si unii dintre nepoti si strãnepoti, care au mai rãmas în tarã.

Casa pãrinteascã nu se uitã

Familia Cojocaru din satul Pluton comuna Pipirg este una dintre familiile cu cea mai veche traditie în ceea ce priveste aniversãrile dedicate împlinirii anilor. Varvara Stefãnescu, fiicã a lui mos Gavril, a povestit cã în fiecare an, ea si fratii se adunã la casa pãrinteascã pentru a-i sãrbãtori pe cei care le-au dat viatã. Si cum bãtrînul are... 101 ani, iar sotia 90, e lesne de înteles cã au avut multe ocazii de a se vedea ca pe vremea copilãriei, cînd se adunau toti la aceeasi masã. „Sîntem trei fete si trei bãieti si în fiecare an ne adunãm de ziua mamei si a tatãlui. Mergem la ei si de Paste, de Crãciun, de Mihai si Gavril, de Constantin si Elena... Am frati la Iasi, în Harghita, Pitesti, eu stau la Poiana Teiului si sora cea mai mare si fratele cel mai mic au rãmas acasã, în curte cu pãrintii. Bineînteles cã îl vom aniversa pe tãticu’ si anul acesta. Ziua lui a cãzut într-o vineri, dar noi îl vom sãrbãtori duminicã, pentru a putea ajunge toti fratii mei, nepotii si strãnepotii. Nu vor lipsi cadourile, mîncarea «ca la mama acasã» - bors, sarmale, salate, un grãtar si, bineînteles, tortul pentru sãrbãtorit“, a declarat Varvara Stefãnescu, fiicã a lui mos Gavril. Vîrstele celor sase copii ai sotilor Cojocaru din Pluton - Pipirig sînt cuprinse între 50 si 70 de ani.
Bãtrînul la viata lui a fost muncitor forestier, dar mare plãcere a fost sã creascã animale. Si acum, cînd puterile nu îl mai tin decît sã se miste strict în interesul propriu, bãtrînul mai regretã „cã n-are o oitã, o vãcutã“. Are însã 12 nepoti si nouã strãnepoti care îi umplu curtea. Pe unii i-a crescut de mici. Pe altii îi vede destul de rar pentru cã au luat calea strãinãtãtii - Franta, Italia, Spania - în cãutarea unui trai mai bun. Aceste plecãri îl fac pe bãtrîn sã plîngã la propriu, stiind cît sacrificiu a fãcut el, veteran de rãzboi fiind, ca sã îsi apere tara care acum nu mai are grijã de fiii ei. ÃŽn ciuda nemultumirilor pe care le identificã oamenii zilelor noastre, mos Grigore sustine cã mai bine de trãit acum, decît în vremurile cînd avea el copii mici. „Uite, acu’ vine masina cu de toate la poartã. Eu plecam duminicã seara pe firul apei, pe Pluton, si mã duceam la Tîrgu Neamt sã cumpãr ce ne trebuia de mîncare. Veneam luni cu desaga plinã. Acu’ ai tot ce vrei, lîngã tine, nu mai cari cu spatele de la atîta distantã“, zice bãtrînul, punînd în balantã avantajele vremurilor.

Decizii de rîsul curcilor pe suferinta mosului

Anii au fãcut ca Gavril Cojocaru sã aibã mari probleme cu vederea. Un ochi nu îl mai ajutã deloc, iar celãlalt îi foloseste cît sã vadã de foarte aproape. Pînã în aceastã varã a beneficiat de pensie pentru aceastã afectiune, încasînd lunar putin peste 500 de lei. La reevaluarea dosarului, comisia de expertizã a considerat cã omului i s-a îmbunãtãtit vederea si i-a schimbat gradul de încadrare, reducîndu-i pensia la jumãtate. Decizia i-a supãrat mai mult pe copii, care stiu exact cum stau lucrurile, cã mos Gavril primeste tot ce i se întîmplã cu fruntea sus. Se bucurã cã i-au crescut nepotii si cã nu mai vine vremea sã îi astepte cu un bãnut în buzunar. Iar pe copii i-a purtat în scoalã cît au permis vremurile de atunci - cinci au fãcut liceul si unul o scoalã profesionalã. Gavril Cojocaru a fost om pasnic la vremea lui. Copiii vorbesc cu drag despre armonia din casa pãrinteascã. „Niciodatã nu i-am vãzut pe pãrintii mei certîndu-se. Si povestesc asta peste tot, pentru cã vãd cîtã rãutate e acum înre oameni. Ne-a crescut frumos si frumos s-au îngrijit si de nepoti. De multe ori ne-a povestit cît de greu a trãit pe front, cum mînca rãdãcini de copac si cum lua pãduchii cu pumnul de pe el. Si cu toate aceste greutãti pe care le-a avut în viatã, a fost foarte calm... Pe noi, copiii, nu ne-a bãtut nici mãcar o datã. Mama ne mai zgîltîia, cã eram multisori si mai fãceam pozne, dar tata nu ne-a dat o palmã. Cînd vin nepotii din strãinãtate sau de pe la casele lor la pãrinti, dau repede fuga la «mãmuca» si «tãtuca», sã-i vadã. ÃŽsi aminesc cum, atunci cînd plecau la scoalã, tatãl meu îi zicea mamei: «Fimeie, vezi acolo, în cartea aceia... Dã-i copchilului un ban», cã tineau banii de hîrtie între paginile unei cãrti“, a mai povestit Varvara Stefãnescu. Mãtusa Ileana, sotia lui Mos Gavril, a fost sãrbãtoritã în primãvarã, cînd a împlinit 90 de ani. Bunicul lui Gavril Cojocaru a trãit 103 ani, iar familia adunatã în jurul mesei sãrbãtoritului de la Pluton i-a urat pãrintilor sã-i tinã Dumnezeu si sã-l depãseascã cu mult pe strãbunic.

Articol afisat de 1721 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Simona TÃRNÃ)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective