Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Octombrie 2010
LMMJVSD
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Opinii 5 Octombrie 2010
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Zilieri doar cu buletinul

Zilieri doar cu buletinul

Perioada creditelor fãcute doar cu buletinul a trecut. Atît ca formulã consacratã, cît si ca lejeritate de acordare. ÃŽnvãtat sã consume mai mult decît producea, scãpat dintr-o lesã comunistã în care mai nimic nu-i era permis, românul s-a apucat de cumpãrat. Televizoare color, de preferat plasme, telefoane mobile, laptop-uri, sisteme audio, dvd playere. Toate claie peste grãmadã, nu toate necesare sau pe puterea lui de cumpãrare. Cã tot dãdea bani iluzorii. Bani pe care spera sã-i cîstige în viitor. Adolescent fiind, mi-a rãmas întipãritã în minte o frazã mîzgîlitã pe un perete de bloc din oras, la mai bine de un an de la asa-zisa Revolutie: „Pentru un kil de salam ati legiferat comunismul în România“. Autor, probabil un nemultumit de faptul cã „la vremuri noi, tot noi“. Acum fraza ar putea fi reformulatã: „Pentru douã televizoare «colorate» v-ati amanetat viitorul copiilor“.
E vremea datoriilor doar cu buletinul. Cã atît mai au multi dintre noi: buletinul. Si datoriile. Multe. Iar viitorul sunã „bine“: sau ani întregi de muncã pentru a plãti niste lucruri nu neapãrat folositoare, sau executorii care îsi întind gheara hainã spre salariu, casã sau ce Dumnezeu altceva au mai acceptat cei de la bancã drept gaj. Cine cîstigã? Bancherii care si-au tras o tarã de zilieri doar cu buletinul si toti cei care au vîndut la preturi poate de trei, patru ori mai mari tot felul de nimicuri. Cine pierde? Cei care au fãcut aceste credite nici nu mai meritã amintiti, dar principalii perdanti sînt bãtrînii nostri, pentru care nu mai sînt bani de pensii, si copiii nostri care trebuie sã meargã în scoli cu profesori prost plãtiti, multe fãrã autorizatii, multe fãrã dotãri. Iar, dacã, Doamne fereste, vreunul se îmbolnãveste, ajunge în spitale insalubre, fãrã dotãri, unde, dacã nu ai bani, panaceul este rugãciunea la Cel de Sus. Asta am fãcut noi, cei care ne-am îndatorat cu buletinul. Dar ce fac ei? Cei pe care i-am mandatat sã ne conducã? Acelasi lucru, însã la o scarã mult mai mare si mai gravã. Nu fac credit doar cu buletinul, ci doar cu mandatul de ales. Nu îsi amaneteazã propriul viitor, ci pe al tãrii. Cum altfel sã gîndesc dacã aud cã bancherii calcã pe gîtul tuturor românilor amînînd aplicarea oricãrei reglementãri ce e în favoarea clientilor pentru cã au profitul asigurat din împrumuturile pe bandã rulantã pe care le fac guvernantii pentru plata pensiilor si salariilor bugetarilor? Cum altfel sã gîndesc dacã aud un lider al opozitiei, la putere cînd creditul cu buletinul duduia (cã economia nu mai cred cã a duduit vreodatã), cã nu putem, fãrã împrumut de la FMI pe viitor? Care viitor? Al cui? Al românului simplu rãmas fãrã serviciu, cu casa gaj la bancã, abandonat de autoritãti la mîna nemiloasã a unui bancher care nu are alt Dumnezeu decît profitul? Al bãtrînului care întelege, de la lunã la lunã, cã i se spune cã de fapt nu mai sînt bani pentru ca el sã-si trãiascã bruma de zile rãmase? Al copilului care creste auzind mereu cã nu sînt bani de asta, nu sînt bani de aia, si care e de multe ori abandonat în bratele drogurilor sau se apucã de furat pentru a avea ce mînca?
Iar, mai dureros, multi dintre noi nu se trezesc nici mãcar acum, se feresc sã se uite în ochii bãtrînilor si copiilor si preferã sã putrezeascã uitîndu-se la o viitor mincinos, dar color, la plasmele pentru care au semnat contracte ce-i transformã în zilieri doar cu buletinul în propria lor tarã.

Articol afisat de 1762 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Cezar FILIP)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Ad�ugat de gyovy la data 05.10.2010 10:20
Ce-i cu tine bai CEZAR FILP?
Bati campii mai baiatule.Ce legatura are creditul de consum,cu pensiile,cu sistemul de sanatate si cel educational.Exlica-ne tu, cum s-au prabusit ele,din cauza creditelor.Ca sunt toate varza,ai dreptae,dar asta din cauza jafului petrecut timp de douazeci de ani.Jaf pe care si voi,"deontologii"l-ati sustinut in mod indirect,prin faptul ca ati dezinformat populatia,preferand sa ciuguliti din palma unora ca Tocu,Tarata,Stefan,si multi altii.Daca tot vrei sa faci o diversiune asa cum sunteti voi obisnuiti, macar fa-o cum trebuie.Sa nu se prinda fraierii care cumpara maculatura.
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri Alte Titluri Stiri Alte Titluri
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective