Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
RSS News Feed - Monitorul de Neamt Retele Sociale si RSS
RSS - Monitorul de Neamt
Calendar- Arhiva de Stiri Octombrie 2010
LMMJVSD
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Monitorul Neamt
 Judetul Neamt
 rochii.ro
 fantastic.ro
 culise.ro
 grazie.ro
 odeon.ro
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Alte Titluri 5 Octombrie 2010
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email

„Războiul sfînt din Basarabia. Contributii nemtene“

Acesta este titlul unei noi cărti la care lucrează profesorul Gheorghe Radu, lansarea fiind programată pentru vara anului viitor. „În iunie 2011 se împlinesc 70 de ani de cînd România a început războiul pentru eliberarea Basarabiei, Bucovinei de Nord si Tinutului Hertei, răpite de Rusia Sovietică. Acestui «război sfînt» de reîntregire, acestui «război uitat» în perioada 1945 - 1989 îi este dedicată lucrarea al cărui titlu l-am mentionat anterior. A sosit timpul ca autenticul eroism arătat de armata română, inclusiv de fiii meleagurilor dintre Bistrita, Moldova si Siret, să fie redescoperit de istorici sau de cititorul român din stînga si dreapta Prutului, iubitor de neam si glie strămosească. Stau mărturie documentele de arhivă natională si locală, inclusiv cele sovietice, memorialistica si presa vremii“, ne-a declarat autorul. Monitorul de Neamt publică în serial o parte din lucrarea profesorului Gheorghe Radu.

Una dintre cele mai controversate etape din istoria contemporană a României, perioada septembrie 1940 - iunie 1941 trebuie analizată în functie de cîteva elemente importante si anume: contextul intern modificat de criza fără iesire a regimului dictaturii regale; contextul international schimbat radical prin extinderea războiului în Balcani si intrarea regimului sub hegemonie germană; degradarea raporturilor sovieto-germane si fără doar si poate, aparitia si actualizarea conflictului dintre generalul Ion Antonescu, conducătorul statului si legionari. Criza dictaturii regale (1938-1940 - regele Carol al II-lea) s-a solutionat prin instaurarea unui alt gen de dictatură. Ion Antonescu a fost omul care în acel moment foarte grav pentru armată si tară (rapturile teritoriale din vara lui 1940 - n.n.) a stăpînit cu sînge rece situatia si a asigurat sprijinul partidelor liberal si tărănesc (interzise oficial dar păstrau o influentă în societate - n.n.), a cîstigat simpatiile Germaniei si totodată acceptarea tacită a Marii Britanii. Cunoscut în Anglia ca adept al anglo-francezilor, Ion Antonescu garanta, în pofida altor aparente, mentinerea unei anumite influente aliate în capitala României, Bucuresti. Prin Decretul - lege nr. 3052 din 5 septembrie, Carol al II-lea îi conferea generalului Ion Antonescu „depline puteri pentru conducerea statului român“, monarhul rămînînd „capul ostirii“. Presedintele Consiliului de Ministri cumula puterile legislative si executive. Mihai I a urcat pe tron într-o atmosferă apăsătoare. O zi mai tîrziu, conducătorul statului anunta oficial inaugurarea „unui nou regim“ si încheierea unui trecut „grav si dureros“. Ion Antonescu detinuse functii de răspundere în timpul domniei lui Carol al II-lea. Comandant al Scolii Superioare de Război si al Diviziei 3 infanterie (1933), devenea Sef al Marelui Stat Major pentru un an (1933 - 1934). El a elaborat un plan pentru reorganizarea si dotarea armatei, prin care încerca să elimine birocratia supradezvoltată, să pună ordine în structurile luptătoare, să promoveze cu adevărat introducerea blindatelor ca si sporirea ponderii armamentului automat si a artileriei de calibru mijlociu si mare. Adoptarea propunerilor sale, concretizate într-un plan de 10 ani, si influenta dobîndită pe lîngă Curte au determinat coalizarea vîrfurilor militar-birocratice si a unor oameni politici din anturajul regelui cu scopul de a-l înlătura din functie pe ambitiosul si incoruptibilul Sef al Marelui Stat Major. Cu toate că s-a văzut obligat să-si dea demisia, în decembrie 1934, el a primit gradul de general de divizie si comanda unui corp teritorial, iar în decembrie 1937 a acceptat postul de ministru al Apărării Nationale în guvernul celor 44 zile condus de Goga-Cuza.

Prof. Gheorghe RADU, Complexul Muzeal Judetean Neamt

Articol afisat de 1262 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Gheorghe RADU)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Adăugat de Anonymus la data 05.10.2010 08:25
RECENZIE PENIBILA
Autorul isi recenzeaza singur lucrarea! Asta vorbeste de la sine.

Un asemenea ton nationalist (evident inca din tilu!) este demodat si chiar interzis in lumea libera.

Daca un autor german ar scrie o lucrare despre "razboiul sfant din Prusia" (vizand astfel "intregirea" celui de-al treilea Reich) ar ajunge in fata justitiei. Ce am gandi noi, romanii, daca un autor maghiar ar scrie o lucrare despre "razboiul sfant de reintregire a Ungariei" (vizand deci inclusiv Ardealul)?

Autorul, dupa cum se mentionaza la finele articolului, este salariat al CMJ Neamt. Deci el "cerceteaza" sub auspiciile acestei institutii (garantarea accesului la surse, plata timpului utilizat cercetarii si redactarii etc.). Ce are de spus institutia care, in mod direct sau indirect, finanteaza aceasta lucrare?

N-a venit oare timpul ca tanara generatie sa faca efortul de a se aduce la zi in ceea ce priveste viziunea asupra istoriei nationale?
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri Alte Titluri Stiri Alte Titluri
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Premium UK domain names
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totalĂŁ sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective