Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Octombrie 2010
LMMJVSD
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Alte Titluri 5 Octombrie 2010
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

„Rãzboiul sfînt din Basarabia. Contributii nemtene“

Acesta este titlul unei noi cãrti la care lucreazã profesorul Gheorghe Radu, lansarea fiind programatã pentru vara anului viitor. „ÃŽn iunie 2011 se împlinesc 70 de ani de cînd România a început rãzboiul pentru eliberarea Basarabiei, Bucovinei de Nord si Tinutului Hertei, rãpite de Rusia Sovieticã. Acestui «rãzboi sfînt» de reîntregire, acestui «rãzboi uitat» în perioada 1945 - 1989 îi este dedicatã lucrarea al cãrui titlu l-am mentionat anterior. A sosit timpul ca autenticul eroism arãtat de armata românã, inclusiv de fiii meleagurilor dintre Bistrita, Moldova si Siret, sã fie redescoperit de istorici sau de cititorul român din stînga si dreapta Prutului, iubitor de neam si glie strãmoseascã. Stau mãrturie documentele de arhivã nationalã si localã, inclusiv cele sovietice, memorialistica si presa vremii“, ne-a declarat autorul. Monitorul de Neamt publicã în serial o parte din lucrarea profesorului Gheorghe Radu.

Una dintre cele mai controversate etape din istoria contemporanã a României, perioada septembrie 1940 - iunie 1941 trebuie analizatã în functie de cîteva elemente importante si anume: contextul intern modificat de criza fãrã iesire a regimului dictaturii regale; contextul international schimbat radical prin extinderea rãzboiului în Balcani si intrarea regimului sub hegemonie germanã; degradarea raporturilor sovieto-germane si fãrã doar si poate, aparitia si actualizarea conflictului dintre generalul Ion Antonescu, conducãtorul statului si legionari. Criza dictaturii regale (1938-1940 - regele Carol al II-lea) s-a solutionat prin instaurarea unui alt gen de dictaturã. Ion Antonescu a fost omul care în acel moment foarte grav pentru armatã si tarã (rapturile teritoriale din vara lui 1940 - n.n.) a stãpînit cu sînge rece situatia si a asigurat sprijinul partidelor liberal si tãrãnesc (interzise oficial dar pãstrau o influentã în societate - n.n.), a cîstigat simpatiile Germaniei si totodatã acceptarea tacitã a Marii Britanii. Cunoscut în Anglia ca adept al anglo-francezilor, Ion Antonescu garanta, în pofida altor aparente, mentinerea unei anumite influente aliate în capitala României, Bucuresti. Prin Decretul - lege nr. 3052 din 5 septembrie, Carol al II-lea îi conferea generalului Ion Antonescu „depline puteri pentru conducerea statului român“, monarhul rãmînînd „capul ostirii“. Presedintele Consiliului de Ministri cumula puterile legislative si executive. Mihai I a urcat pe tron într-o atmosferã apãsãtoare. O zi mai tîrziu, conducãtorul statului anunta oficial inaugurarea „unui nou regim“ si încheierea unui trecut „grav si dureros“. Ion Antonescu detinuse functii de rãspundere în timpul domniei lui Carol al II-lea. Comandant al Scolii Superioare de Rãzboi si al Diviziei 3 infanterie (1933), devenea Sef al Marelui Stat Major pentru un an (1933 - 1934). El a elaborat un plan pentru reorganizarea si dotarea armatei, prin care încerca sã elimine birocratia supradezvoltatã, sã punã ordine în structurile luptãtoare, sã promoveze cu adevãrat introducerea blindatelor ca si sporirea ponderii armamentului automat si a artileriei de calibru mijlociu si mare. Adoptarea propunerilor sale, concretizate într-un plan de 10 ani, si influenta dobînditã pe lîngã Curte au determinat coalizarea vîrfurilor militar-birocratice si a unor oameni politici din anturajul regelui cu scopul de a-l înlãtura din functie pe ambitiosul si incoruptibilul Sef al Marelui Stat Major. Cu toate cã s-a vãzut obligat sã-si dea demisia, în decembrie 1934, el a primit gradul de general de divizie si comanda unui corp teritorial, iar în decembrie 1937 a acceptat postul de ministru al Apãrãrii Nationale în guvernul celor 44 zile condus de Goga-Cuza.

Prof. Gheorghe RADU, Complexul Muzeal Judetean Neamt

Articol afisat de 1553 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Gheorghe RADU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Ad�ugat de Anonymus la data 05.10.2010 08:25
RECENZIE PENIBILA
Autorul isi recenzeaza singur lucrarea! Asta vorbeste de la sine.

Un asemenea ton nationalist (evident inca din tilu!) este demodat si chiar interzis in lumea libera.

Daca un autor german ar scrie o lucrare despre "razboiul sfant din Prusia" (vizand astfel "intregirea" celui de-al treilea Reich) ar ajunge in fata justitiei. Ce am gandi noi, romanii, daca un autor maghiar ar scrie o lucrare despre "razboiul sfant de reintregire a Ungariei" (vizand deci inclusiv Ardealul)?

Autorul, dupa cum se mentionaza la finele articolului, este salariat al CMJ Neamt. Deci el "cerceteaza" sub auspiciile acestei institutii (garantarea accesului la surse, plata timpului utilizat cercetarii si redactarii etc.). Ce are de spus institutia care, in mod direct sau indirect, finanteaza aceasta lucrare?

N-a venit oare timpul ca tanara generatie sa faca efortul de a se aduce la zi in ceea ce priveste viziunea asupra istoriei nationale?
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri Alte Titluri Stiri Alte Titluri
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective