Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
RSS News Feed - Monitorul de Neamt Retele Sociale si RSS
RSS - Monitorul de Neamt
Calendar- Arhiva de Stiri Noiembrie 2010
LMMJVSD
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Monitorul Neamt
 Judetul Neamt
 rochii.ro
 fantastic.ro
 culise.ro
 grazie.ro
 odeon.ro
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Locale 1 Noiembrie 2010
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email

Sinistratii de Siret, ajutati sau nu prea?

• Iosif Magdici, un sătean din Adjudeni, bolnav, cu o pensie mică si căruia i-a intrat Siretul în gospodărie speră să capete un ajutor cît de mic pentru a termina casa construită de Guvern în 2008 • el sustine că demersurile sale s-au soldat doar cu răspunsuri pe hîrtie • omul are de hrănit si sapte guri si de întretinut patru, din cei sapte copii, în scoală • Magdici ar avea nevoie de doar 3.500 de lei pentru terminarea casei • primarul de Tămăseni, Ironim Andrici, a afirmat că săteanul a tot fost
ajutat •

De multe ori soarta omului se spune că este croită după cum si-o face fiecare. Nu este si cazul lui Iosif Magdici, din satul Adjudeni, comuna Tămăseni, care la 49 de ani, chinuit de boli, cu o pensie pe caz de boală de 400 de lei, are de hrănit sapte guri, cu tot cu a sa, si de purtat patru copii, din cei sapte, prin scoli. Mai mult decît atît, omul nu are nici conditii de locuit, desi ar dori acest lucru. Iosif a muncit mai multi ani la îngrijit vacile dintr-o fermă a Statiunii de Cercetare si Dezvoltare a Agriculturii Secuieni, însă o spondiloză, la care s-a adăugat si o nenorocită de tromboflebită, l-au silit să se pensioneze înainte de vreme. Chiar dacă a avut mai mult timp pentru propria gospodărie, treburile au căzut în sarcina Valeriei, sotia acestuia, pentru că el nu a putut munci în grădină, unde are vreo 65 de ari de teren. Mai mult prin spitale, omul s-a chinuit si se chinuie pentru ca familia sa să aibă o soartă mai bună, iar copiilor să le asigure un trai cît de cît decent pentru a putea să învete carte. Că altfel n-au nici ei cum să răzbată. Si cum necazurile nu vin singure, „Dumnezeu a făcut“, după cum a spus Iosif, ca, în 2008, în vară, Siretul să năvălească si în gospodăria familiei. Apele au fisurat casa mai mult decît modestă, construită din paiantă, si au adăugat si mai multe necazuri la noianul avut.

O poveste tristă

Iosif Magdici nu se poate împăca deloc cu statutul de om bolnav si neputincios la nici 50 de ani si nici cu faptul că a trebuit să se umilească si să ceară sprijin. „Am muncit ani buni la fermă si m-am ales cu boala si cu o pensie de 400 de lei. Valeria, sotia mea, a lucrat si ea, pînă anul acesta, ca asistent personal, dar de cinci luni primăria nu mai are bani pentru plata salariilor acestor asistenti si o ducem si mai greu. În 2008, cînd s-au revărsat apele, la început cei din primărie si de la Prefectură au considerat că nu sînt sinistrat, desi casa era subrezită rău. Am făcut memoriu si pînă la urmă Guvernul a ridicat o casă de 60 de metri pătrati, lîngă cosmelia noastră. Am crezut că necazurile noastre s-au mai terminat, dar de unde, au venit mai multe, buluc peste noi. Lucrătorii au amenajat bucătăria si o cameră, dar a mai rămas de terminat alte două încăperi si exteriorul. Am primit, tot în 2008, 2.700 de lei, ajutor de urgentă. Am cumpărat patru metri de scîndură si... un televizor. Nu puteam să tin copiii în sălbăticie. Nevoile m-au lovit zi de zi si nu am avut bani si nici nu cred că voi avea pentru a termina casa. Vara, mai este cum mai este, se poate dormi în casă, însă iarna ne mutăm în casa veche, pentru că nu am avut bani nici măcar pentru o sobă bună. Se încheie al doilea an de cînd ne chinuim asa“, a povestit Iosif Magdici.

Hîrtii în loc de ajutor

Consoarta acestuia, Valeria, cu patru ani mai mică, slăbută si cu ochii mai mereu în lacrimi, a spus că este greu să tii cu 400 de lei trei copii în scoală, unul la grădinită si încă unul bolnav, cu epilepsie. „E greu să faci mîncare pentru sapte guri, cînd nu prea ai din ce, una din fete este la liceu, la Roman, alta, de săracie si lipsuri s-a călugărit la o mănăstire din Napoli. Un alt băiat a plecat în lumea lui să muncească. Îl mai avem pe Gheorghe, de 23 de ani, care are dese crize de epilepsie. Medicamentele pentru el si pentru sotul meu depăsesc 300 de lei pe lună si pentru mîncare nu mai rămîne mai nimic. Nu vorbesc că a trebuit haine si rechizite pentru scoală, în această toamnă. E greu...“, a spus Valeria. Sotul său ne-a mărturisit că a făcut nenumărate demersuri la Prefectură, la Presedintie, Guvern, pentru a solicita sprijin. „Am primit la solicitările mele doar niste hîrtii prin care eram înstiintati că cererile noastre sînt de competenta Prefecturii si Primăriei Tămăseni. Toate s-au întors la primarul Ironim Andrici, care nu a făcut nimic să mă ajute. Nu doresc decît un ajutor de urgentă de 3.500 de lei pentru a-mi termina casa si a ridica o sobă. Pentru că nu mai pot locui mult timp în casa veche, care stă gata să se prăbusească“, a mai spus Iosif Magdici.

Unii cu „ajutoarele“, ...altii cu ponoasele!

Primarul comunei Tămăseni, Ironim Andrici, a precizat că gospodarul din Adjudeni nu are de ce să se plîngă, pentru că a fost ajutat, de mai multe ori. „Iosif Magdici a fost ajutat si de mine personal si de Prefectura Neamt si de Primăria Tămăseni. Dar asa este cînd nu-ti vezi de treabă. Sînt multe de spus însă fiecare cu păcatul lui“, a precizat seful administratiei locale din Tămăseni. Este greu de stabilit cine are mai multă dreptate, însă conditiile în care locuiesc membrii familiei amintite sînt precare. O casă veche din lut, crăpătă pe la colturi, cu urmele inundatiilor pînă la jumătatea peretelui, umezeala crescută si multe alte inconveniente. Nici „modulul guvernamental“ nu excelează în „lux“. Peretii din blocuri BCA tin rece, mai ales dacă nu sînt tencuiti si izolati. Fără o sobă bună, a cărei căldură ar mai fi putut usca peretii este greu să răzbati, dacă iarna va fi, măcar la fel ca cea de anul trecut, adică lungă si friguroasă. Am părăsit curtea familiei Magdici cu gîndul că ar merita să mai fie ajutati. Asta pentru că, dincolo de ce spune primarul, care poate are dreptate, oamenii în cauză au parte de un trai chinuit. Si poate s-or mai găsi... oameni.

Articol afisat de 1128 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(C. CALIMAC)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu există nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Premium UK domain names
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totalĂŁ sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective