Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Noiembrie 2010
LMMJVSD
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 22 Noiembrie 2010
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Comisarul Soric, de la regretabil la dezastru

Comisarul Soric, de la regretabil la dezastru

• „A vorbit mai mult decît trebuia“, este opinia unanimã a parlamentarilor de Neamt cu privire la conduita si declaratiile comandantului IPJ Neamt pe marginea cazului asasinatului de la Piatra Neamt • cu totii asteaptã ca verificãrile MAI sã se încheie si sã se ia mãsuri •

A lãcrimat emotionat în direct, la ore de maximã audientã. A trimis o tarã întreagã la raftul cu dictionare, ca sã afle ce înseamnã cuvîntul interlop. A fost vedetã de televiziune zile la rînd, devansînd mult mai experimentatele Bianca Drãgusanu, Sînziana Buruianã si Adelina Pestritu. Este (încã, se întreabã multi) seful politiei judetene, comisarul sef Aurelian Vasea Soric. Cel care a demonstrat în mai putin de o sãptãmînã cã haina statului, odatã luatã la scuturat, lasã sã curgã multe lucruri din ea, inclusiv praf. Comandantul Soric a avut o prestatie lamentabilã. Asta considerã alti „slujitori“ ai neamului, tocmai de sus, de la Casa Poporului. Parlamentarii nemteni s-au exprimat cu regret si cu dezamãgire la adresa conduitei celui care conduce politia nemteanã.

„A confundat atacul la persoanã cu institutia“

Unii, care l-au mai cunoscut pe cînd aveau functii la nivel judetean, recunosc cã nu se asteptau la astfel de reactii din partea lui. Este cazul lui Emil Bostan, acum deputat UNPR, pînã în 2008 sef la Serviciul de Gospodãrire a Apelor Neamt: „Ca prestatie, din 2006, personal nu am ce sã-i reprosez. L-am întîlnit mereu la colegiile prefecturale si în Comitetul judetean pentru situatii de urgentã din care fãceam si eu parte cînd eram la Ape. Ceea ce a fãcut în ultimele zile însã mi se pare regretabil. Regretabil pentru o asemenea functie si o asemenea institutie“.
Toader Mocanu l-a prins pe Aurelian Soric pe cînd ocupa fotoliul de prefect al judetului. Acum, senator fiind, considerã cã seful politiei prea a luat în serios principiul „dai în mine, dai în fabrici si uzine“. „N-as face largi comentarii asupra acestei teme. Gîndindu-mã la perioada în care am fost prefect si coordonam activitatea deconcentratelor, nu pot spune cã am avut probleme cu ceea ce înseamnã structuri - politie, jandarmerie, servicii secrete. Nu stiu. Nu vreau sã plasez mãgãreata în curtea nimãnui. Domnul Soric a desfãsurat o activitate bunã si foarte bunã. Cred cã experienta lui e vastã, ca profesionist. Consider cã si-a fãcut datoria ca sef al Inspectoratului de Politie Neamt. A fãcut însã niste greseli în ce priveste comunicarea pe subiectul evenimentului petrecut zilele trecute. A confundat atacul la persoanã cu institutia. Dar s-a si exagerat mult, din toate pãrtile. Am încredere cã, totusi, Corpul de control al MAI o sã se aplece suficient de mult asupra activitãtii din IPJ. N-as vrea sã mai parcurgem o etapã în inspectorat, anume acea bãtãlie care se încinge pentru loc, odatã ce ministerul decide ceva“, a declarat senatorul democrat-liberal. ÃŽn asentimentul sãu este si colega de la deputati, Mihaela Stoica. Aceasta a declarat cã asteaptã terminarea anchetei si sperã cã va fi „temeinic fãcutã si cã se vor lua mãsurile care se impun“.

„Nimeni nu putea sã-i facã un deserviciu mai mare decît si l-a fãcut el singur“

Alti parlamentari, cu vechime mai mare si hîrsiti într-ale cuvîntãrilor publice, sustin cã nici dusmanii lui Aurelian Vasea Soric n-ar fi putut sã-l izbeascã mai tare de cît s-a lovit singur. „Ca sã fiu blînd, n-a fost o conduitã potrivitã. Si-a fãcut un mare deserviciu pentru munca lui de pînã acum. Nimeni nu putea sã-i facã un deserviciu mai mare decît si l-a fãcut el singur“, spune deputatul Ioan Munteanu.
Marius Rogin, deputat PDL, spune cã Soric a vorbit prea mult: „Consider cã a fãcut declaratii mai mult decît trebuia. Un sef de inspectorat judetean de politie trebuie sã-si facã datoria si atît. Si nu eu, cetãtean sau parlamentar, analizez prestatia lui, ci este responsabilitatea cadrelor din Ministerul Administratiei si Internelor sã-l controleze si sã aprecieze conduita si rezultatele sale“. „Este dezastru!“, clameazã senatorul PSD Ioan Chelaru. „Cel putin declaratiile sale din ultimele zile sînt dezastruoase. Eu nu-l cunosc pe domnul Soric, dînsul s-a învîrtit mereu în cercul Puterii. Dar pot sã spun cã n-a dat bine deloc. ÃŽmi pare rãu cã judetul Neamt a ajuns sã fie cunoscut în aceste împrejurãri. Mai mult nu mã pronunt, pentru cã, dupã cum spuneam, nu îl cunosc pe acest domn, nu am vorbit niciodatã“, spune parlamentarul social-democrat.

Primarul Stefan: „Modul în care s-a apãrat e cel putin nefericit“

Gheorghe Stefan a atins si el subiectul prestatiei publice a comandantului politiei judetene: „Modul în care s-a apãrat domnul Soric este cel putin nefericit“. Edilul pietrean a declarat cã el, personal, nu s-a dus niciodatã la un organism al legii sã cearã favoruri. „ÃŽntotdeauna am zis sã nu se facã abuzuri, sã se facã dreptate. Nu putem spune cã orasul Piatra Neamt e pradã interlopilor, pentru cã aici a fost vorba de un caz izolat. Consider cã a fost o eroare, sã zicem, în comportamentul unui individ, care nu ne bucurã pe nici unul, pentru cã s-a soldat cu moartea unui om. Opinia mea este cã viata ti-o dã Dumnezeu si tot el are dreptul sã ti-o ia. Asa cã cred cã a fost o eroare umanã“, a mai spus primarul de Piatra Neamt. Cît despre eventuala perioadã pe care Aurelian Soric ar mai putea-o prinde în functia de comandant al IPJ Neamt, Gheorghe Stefan a declarat cã nu este atributia sa sã se pronunte: „Din punctul meu de vedere, ca primar, nu pot sã hotãrãsc eu acest lucru. Dacã se va dovedi cã seful politiei este vinovat, si eu nu pot sã mã pronunt în acest sens pentru cã existã organe abilitate, atunci, în mod normal, trebuie schimbat. Cred cã nimeni nu se poate pronunta cã-si va pãstra functia într-o situatie de genul ãsta, pentru cã, dacã s-a ajuns la crimã, cred cã si organele de ordine publicã au o responsabilitate“.


Articol afisat de 4609 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(M. CONSTANTINESCU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective