Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
RSS News Feed - Monitorul de Neamt Retele Sociale si RSS
RSS - Monitorul de Neamt
Calendar- Arhiva de Stiri Noiembrie 2010
LMMJVSD
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Monitorul Neamt
 Judetul Neamt
 rochii.ro
 fantastic.ro
 sarcasm.ro
 helen.ro
 cojoc.ro
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Opinii 22 Noiembrie 2010
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email

Prin fată

La vita e bella


Mă întreb uneori - retoric, fireste! - cît de mare e grădina si cretinismul lacom si nesătios al democratiei si capitalismului original românesc, goana furibundă după bani si îmbogătire, lipsa de scrupule, tembelismul, furtul?; pe fată! Pentru că nu mă simt în stare să răspund la aceste întrebări, caut disperat cursul de socialism stiintific pe care, recunosc, l-am ascuns la Revolutie. Si, din păcate, nu mai stiu pe unde. Ca să aflu dacă cei care ne conduc azi sînt mult mai cinici si mai rafinati decît Ceausescu. Prin urmare, mult mai periculosi; pe fată. Ăla era, cel putin, un tăran. Tot pe fată. Cei de azi sînt alesi dintre protagonistii marelui salt revolutionar - initiat tot de el - de pe prispă în balcon. Cu alte cuvinte, tot... niste tărani. Dar mai învătati. Care o rup pe englezeste sau pe frantuzeste si nu se mai scobesc în nas cu lumea de fată. Si care au stiut ca la timpul oportun să se bage în fată. La marea reformă - asta da! - de transformare a lui badea Ion în tovarăs si, mai apoi, în domn, i-am răbdat. Ca pe acei întreprinzători „avant la lettre“ ce aprovizionau cartierul cu carnea scoasă în chiloti de la Avicola sau de la abator. Prin fată. Fiind foamete, lucrul acesta nu poate fi decît demn de apreciere. Au contribuit la efortul de supravietuire a natiei. Atunci erau „maistri“, teribilă functie în comunism, secretari de partid ai biroului organizatiei de bază pe sectie si aveau Dacia 1310. Cu tractiunea pe fată. Si îmbunătătiri. Si, dacă se putea, „refuzată la export“. Era un titlu de noblete auto.

„Cucule, pasăre grasă“

Eu eram profesor si atunci, bugetar cu acte în regulă si posesor de „repartitie guvernamentală“ si aveam Dacia 1100. Cei care se pricep stiu că tractiunea nu era pe fată. Si nici nu avea îmbunătătiri. Nici măcar nu era refuzată la export, că nu se mai fabrica. Era deja o diferentă. Calitativă. Ba chiar, tinînd cont de capacitatea motoarelor, cantitativă. Ah, cum resimt rămăsitele dialecticii! Mai putin saltul. În fată. Stăteam împreună la cozi la benzină, dar ei, cînd găseau prilejul se strecurau în fată, se certau ca chiorii cu cei disciplinati si, triumfători, ne claxonau victoriosi după ce îsi făceau plinul. Tot prin fată. Ba mai si rîdeau, arătîndu-ne poleiala celor doi dinti din fată. La intrarea blocului - aia din fată - am stat iarăsi împreună în noptile tembele din decembrie ‘89. Cînd în altă parte mureau oameni. Ne apăram familiile de teroristi, vezi Doamne! Numai că eu aveam o boxă încropită din niste biete cărămizi, pe care trebuia să o împart cu vecinul din fată, în timp ce ei confiscaseră subsolul Apărării Locale Antiaeriene. Pe fată. O altă mare diferentă. Eu abia reuseam să pun din salariul meu două borcane cu gogonele, iar ei striveau cîte o tonă de struguri adusi noaptea de prin părtile Focsaniului. Asta da, diferentă! De fată. Eu fumam Carpati, iar ei strigau de pe trotuar nevestei de la etajul patru: „Aruncă, te rog, pachetul ăla dă Kent dă pă frigider!“ Mă rog, fumatul dăunează grav sănătătii! Eu căutam o modalitate să scap de navetă, ei făceau cu osîrdie naveta în Turcia si Jugoslavia cu portbagajele pline cu rulmenti, chiuvete, baterii si alte căcaturi furate de prin bazele de aprovizionare tehnico-materială ale comunismului muribund. Pe poarta din fată. Eu cîntam cu copiii „Cucule, pasăre grasă“ (e o figură de stil, fireste; în România nici măcar cucii n-au dus-o bine) si ei spărgeau parterul blocului ca să facă un boutique. În fată.

Aristocrati, gentlemani care va să zică

De aici diferenta a început să devină semnificativă. Pe fată. Eu trăiam din salariu, ei din profit. Mic, cît era, dar însemna un plus produs. Rezultat - bolnăvicios, e drept - din adaosul comercial. Mare, pe fată. În cîtiva ani, descoperindu-si brusc aplecarea către studii profunde, toti erau licentiati. O parte au intrat prin concurs la tot felul de gărzi, de pildă, sau în alte organisme ale statului redimensionat după aspiratiile democratice. Tot prin fată. Treptat, au devenit aristocrati, gentlemani care va să zică. Adică n-au mai făcut pipi în cadă. Si uite asa se face că imediat după Revolutie, un traficant de valută ne dădea lectii despre cum ar trebui să muncim si că munca te înnobilează la fată. Între timp, un coleg de breaslă - al bisnitarului, nu al meu - evolua promitător, temeinic si durabil - după cum se poate observa si astăzi - pe calea noii politici, profitînd de fericitele circumstante pe care le avea în fată. Altii s-au înnobilat cu titlul de doctor si cu altele, nu mai putin importante, de mare... onoare. Nu putini intrau la facultăti pe o usă politisti si ieseau pe cealaltă - din fată - juristi. Pentru că, se stie, nu există în România sef de post care să nu fie absolvent de „law“. Nu are rost să disimulăm si nici să ne mintim în fată. Eu unul, cel putin, care am străbătut „step by step“, cum zice englezul de la grupa mică, toată istoria tragi-comică a unei jumătăti de veac românesc tembel, am dreptul si chiar datoria să fiu sincer. Cu atît mai mult cu cît nu m-am băgat în fată.

Schimbarea la fată

Se stie de către oricine că au fost vremuri în care la examene se mergea cu plutonul sau cu compania. Acum nu mai e cazul pentru că fistecare poate face facultatea în programul „after school“ al grădinitelor de cartier cu orar normal. Si dacă, prin absurd, mai cădea cîte unul, ăla era, de bună seamă „tabachera“. Adică cel mai mic din rînd. Adică... nu cel din fată. Mic cam cît premierul. Care, totusi, e în fată. Ce bine i-ar fi stat cu o căciulă pe cap, seara, la crîsma din centru, cu o tuică în fată, povestind politichii consătenilor după ce va fi dus o cărută cu lemne furate la un megies. Cu barda la subtioară, pîndind pe furis cam ce i s-ar mai ivi de... tăiat. În fată. Între timp, pe malul băltii, seful lui, cu o sticlă de rom Jamaica în buzunar si cu luna în fată, ar căuta musterii pe care să-i treacă pe malul celălalt cu căula. Si spun asta fără resentimente, ci numai datorită constatării pertinente că întreaga lor judecată politică, economică, socială si, implicit, umană, nu depăseste în nici un caz nivelul unei astfel de societăti patriarhale, deturnată de la rosturile ei firesti si de bună cuviintă prin starea de fată, care se vrea, evropeneste, schimbată tocmai... la fată. Asa am ajuns, voila!, să ne si împuscăm prin fată. Si uite asa se face că, în ciuda faptului că, am n-am chef, trebuie să lălăi cu copiii, azi nu mai am nici o tragere de inimă să cînt cîntecul acela stiut; cu cucu’. Chiar dacă ne trece vreo idee, fie ea si blondă, (un)duios... prin fată.

Post scriptum

Cîndva, negresit, dacă evolutia frenetică a societătii românesti va continua în ritmul acesta aberant, si de acum contra naturii (umane), vom realiza ce ni se mai întîmplă si... prin spate.

Articol afisat de 2184 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Ioan AMIRONOAIE)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu există nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Premium UK domain names
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totalĂŁ sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective