Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Noiembrie 2010
LMMJVSD
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Opinii 22 Noiembrie 2010
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Prin fatã

La vita e bella


Mã întreb uneori - retoric, fireste! - cît de mare e grãdina si cretinismul lacom si nesãtios al democratiei si capitalismului original românesc, goana furibundã dupã bani si îmbogãtire, lipsa de scrupule, tembelismul, furtul?; pe fatã! Pentru cã nu mã simt în stare sã rãspund la aceste întrebãri, caut disperat cursul de socialism stiintific pe care, recunosc, l-am ascuns la Revolutie. Si, din pãcate, nu mai stiu pe unde. Ca sã aflu dacã cei care ne conduc azi sînt mult mai cinici si mai rafinati decît Ceausescu. Prin urmare, mult mai periculosi; pe fatã. Ãla era, cel putin, un tãran. Tot pe fatã. Cei de azi sînt alesi dintre protagonistii marelui salt revolutionar - initiat tot de el - de pe prispã în balcon. Cu alte cuvinte, tot... niste tãrani. Dar mai învãtati. Care o rup pe englezeste sau pe frantuzeste si nu se mai scobesc în nas cu lumea de fatã. Si care au stiut ca la timpul oportun sã se bage în fatã. La marea reformã - asta da! - de transformare a lui badea Ion în tovarãs si, mai apoi, în domn, i-am rãbdat. Ca pe acei întreprinzãtori „avant la lettre“ ce aprovizionau cartierul cu carnea scoasã în chiloti de la Avicola sau de la abator. Prin fatã. Fiind foamete, lucrul acesta nu poate fi decît demn de apreciere. Au contribuit la efortul de supravietuire a natiei. Atunci erau „maistri“, teribilã functie în comunism, secretari de partid ai biroului organizatiei de bazã pe sectie si aveau Dacia 1310. Cu tractiunea pe fatã. Si îmbunãtãtiri. Si, dacã se putea, „refuzatã la export“. Era un titlu de noblete auto.

„Cucule, pasãre grasã“

Eu eram profesor si atunci, bugetar cu acte în regulã si posesor de „repartitie guvernamentalã“ si aveam Dacia 1100. Cei care se pricep stiu cã tractiunea nu era pe fatã. Si nici nu avea îmbunãtãtiri. Nici mãcar nu era refuzatã la export, cã nu se mai fabrica. Era deja o diferentã. Calitativã. Ba chiar, tinînd cont de capacitatea motoarelor, cantitativã. Ah, cum resimt rãmãsitele dialecticii! Mai putin saltul. ÃŽn fatã. Stãteam împreunã la cozi la benzinã, dar ei, cînd gãseau prilejul se strecurau în fatã, se certau ca chiorii cu cei disciplinati si, triumfãtori, ne claxonau victoriosi dupã ce îsi fãceau plinul. Tot prin fatã. Ba mai si rîdeau, arãtîndu-ne poleiala celor doi dinti din fatã. La intrarea blocului - aia din fatã - am stat iarãsi împreunã în noptile tembele din decembrie ‘89. Cînd în altã parte mureau oameni. Ne apãram familiile de teroristi, vezi Doamne! Numai cã eu aveam o boxã încropitã din niste biete cãrãmizi, pe care trebuia sã o împart cu vecinul din fatã, în timp ce ei confiscaserã subsolul Apãrãrii Locale Antiaeriene. Pe fatã. O altã mare diferentã. Eu abia reuseam sã pun din salariul meu douã borcane cu gogonele, iar ei striveau cîte o tonã de struguri adusi noaptea de prin pãrtile Focsaniului. Asta da, diferentã! De fatã. Eu fumam Carpati, iar ei strigau de pe trotuar nevestei de la etajul patru: „Aruncã, te rog, pachetul ãla dã Kent dã pã frigider!“ Mã rog, fumatul dãuneazã grav sãnãtãtii! Eu cãutam o modalitate sã scap de navetã, ei fãceau cu osîrdie naveta în Turcia si Jugoslavia cu portbagajele pline cu rulmenti, chiuvete, baterii si alte cãcaturi furate de prin bazele de aprovizionare tehnico-materialã ale comunismului muribund. Pe poarta din fatã. Eu cîntam cu copiii „Cucule, pasãre grasã“ (e o figurã de stil, fireste; în România nici mãcar cucii n-au dus-o bine) si ei spãrgeau parterul blocului ca sã facã un boutique. ÃŽn fatã.

Aristocrati, gentlemani care va sã zicã

De aici diferenta a început sã devinã semnificativã. Pe fatã. Eu trãiam din salariu, ei din profit. Mic, cît era, dar însemna un plus produs. Rezultat - bolnãvicios, e drept - din adaosul comercial. Mare, pe fatã. ÃŽn cîtiva ani, descoperindu-si brusc aplecarea cãtre studii profunde, toti erau licentiati. O parte au intrat prin concurs la tot felul de gãrzi, de pildã, sau în alte organisme ale statului redimensionat dupã aspiratiile democratice. Tot prin fatã. Treptat, au devenit aristocrati, gentlemani care va sã zicã. Adicã n-au mai fãcut pipi în cadã. Si uite asa se face cã imediat dupã Revolutie, un traficant de valutã ne dãdea lectii despre cum ar trebui sã muncim si cã munca te înnobileazã la fatã. ÃŽntre timp, un coleg de breaslã - al bisnitarului, nu al meu - evolua promitãtor, temeinic si durabil - dupã cum se poate observa si astãzi - pe calea noii politici, profitînd de fericitele circumstante pe care le avea în fatã. Altii s-au înnobilat cu titlul de doctor si cu altele, nu mai putin importante, de mare... onoare. Nu putini intrau la facultãti pe o usã politisti si ieseau pe cealaltã - din fatã - juristi. Pentru cã, se stie, nu existã în România sef de post care sã nu fie absolvent de „law“. Nu are rost sã disimulãm si nici sã ne mintim în fatã. Eu unul, cel putin, care am strãbãtut „step by step“, cum zice englezul de la grupa micã, toatã istoria tragi-comicã a unei jumãtãti de veac românesc tembel, am dreptul si chiar datoria sã fiu sincer. Cu atît mai mult cu cît nu m-am bãgat în fatã.

Schimbarea la fatã

Se stie de cãtre oricine cã au fost vremuri în care la examene se mergea cu plutonul sau cu compania. Acum nu mai e cazul pentru cã fistecare poate face facultatea în programul „after school“ al grãdinitelor de cartier cu orar normal. Si dacã, prin absurd, mai cãdea cîte unul, ãla era, de bunã seamã „tabachera“. Adicã cel mai mic din rînd. Adicã... nu cel din fatã. Mic cam cît premierul. Care, totusi, e în fatã. Ce bine i-ar fi stat cu o cãciulã pe cap, seara, la crîsma din centru, cu o tuicã în fatã, povestind politichii consãtenilor dupã ce va fi dus o cãrutã cu lemne furate la un megies. Cu barda la subtioarã, pîndind pe furis cam ce i s-ar mai ivi de... tãiat. ÃŽn fatã. ÃŽntre timp, pe malul bãltii, seful lui, cu o sticlã de rom Jamaica în buzunar si cu luna în fatã, ar cãuta musterii pe care sã-i treacã pe malul celãlalt cu cãula. Si spun asta fãrã resentimente, ci numai datoritã constatãrii pertinente cã întreaga lor judecatã politicã, economicã, socialã si, implicit, umanã, nu depãseste în nici un caz nivelul unei astfel de societãti patriarhale, deturnatã de la rosturile ei firesti si de bunã cuviintã prin starea de fatã, care se vrea, evropeneste, schimbatã tocmai... la fatã. Asa am ajuns, voila!, sã ne si împuscãm prin fatã. Si uite asa se face cã, în ciuda faptului cã, am n-am chef, trebuie sã lãlãi cu copiii, azi nu mai am nici o tragere de inimã sã cînt cîntecul acela stiut; cu cucu’. Chiar dacã ne trece vreo idee, fie ea si blondã, (un)duios... prin fatã.

Post scriptum

Cîndva, negresit, dacã evolutia freneticã a societãtii românesti va continua în ritmul acesta aberant, si de acum contra naturii (umane), vom realiza ce ni se mai întîmplã si... prin spate.

Articol afisat de 2616 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Ioan AMIRONOAIE)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective