Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Aprilie 2011
LMMJVSD
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 9 Aprilie 2011
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Dispare cota obligatorie pentru debransati

• societatea Locato inventariazã blocurile în care pietrenii rãmasi la sistemul centralizat s-ar prinde la contorizare individualã • în acest fel, ar dispãrea cheltuielile comune si, implicit, cota de 30-50% pe care sînt obligati sã o achite si cei cu centrale proprii • costurile extinderii retelei s-ar întinde pînã la 800 de lei pe apartament si ar reduce cu 20% consumul de cãldurã • „ÃŽn functie de cum se implicã asociatiile, putem executa lucrãrile pînã la începerea unui noi sezon de încãlzire“, spune Nicolae Mazilu, directorul Locato •

Pietrenii primesc vesti bune din partea municipalitãtii în privinta facturilor lor: existã o posibilitate de reducere, cu conditia implicãrii comune. Societatea Locato inventariazã în aceste zile consumatorii din asociatiile de proprietari si locatari, în asa fel încît sã identifice blocurile si scãrile de bloc în care sînt pietreni bransati la sistemul centralizat si cei care au centrale proprii în apartamente. Datele vor fi folosite pentru a demara o investitie în extinderea retelei centralizate de termoficare. Care sînt avantajele? Cei care primesc cãldurã si apã caldã în sistem centralizat vor avea avantajul unor facturi mai mici, calculate strict la consumul individual. Ceilalti, care au centrale proprii, vor scãpa de grija procentelor din facturã pe care le plãtesc gratie ordinului ANRSC, prin care asociatiile sînt obligate sã distribuie costurile facturii cãldurii centralizate la toti locatarii, indiferent de ce folosesc pentru încãlzire. Ordinul 343 din iulie 2010, emis de ANRSC, a stîrnit multe dezbateri la vremea lui, si chiar dupã aceea, dat fiind cã tot omul cu centralã este obligat sã suporte între 30% (vara) si 50% (iarna) din factura primitã de asociatie pentru cãldura în sistem centralizat, chiar dacã nu beneficiazã de ea. Toti posesorii de centrale termice care au vecini bransati la sistemul centralizat sînt pusi sã achite cîteva zeci de lei, chipurile pentru tevile care-i trec prin casã, pentru cele de pe casa scãrii si pentru eventualele calorifere din bloc. Cum era si firesc, pietrenii care au investit în centrale proprii au sãrit în sus cînd au auzit cã trebuie sã dea bani pentru ceva de care nu se bucurã si chiar au vrut sã scape. Acum, cu solutia propusã de Locato, cele 30-50 de procente le vor fi luate de pe umeri, solutie perfect legalã si în acord cu toate regulile. „Pentru a elimina disconfortul si pentru a rezolva si problema retelelor din subsol, care acum sînt supradimensionate pentru cã nu au mai fost reglate dupã debransãrile efectuate, noi, societatea Locato, putem sã extidem reteaua la nivelul scãrii de bloc si sã facem contorizare individualã în asa fel încît sã asigurãm furnizarea energiei termice în conditii optime, la temperaturi suficiente. Singura conditie este sã beneficiem de acordul locatarilor si al asociatiei de proprietari“, a explicat Nicolae Mazilu, directorul firmei de termoficare.

Facturi mai mici

„Modelul a fost aplicat si în alte orase, iar experienta lor aratã cã asta a redus consumul de energie termicã cu 20%, fãrã a mai fi nevoie de repartitoare“, a adãugat Nicolae Mazilu. Practic, dacã reteaua se mutã pe scara blocului, la vedere, la fiecare apartament bransat la sistemul centralizat, dispar cheltuielile comune pentru ceilalti locatari. „Automat va dispãrea si cota la care sînt obligati prin ordinul 343 al ANRSC pentru cã nu va mai avea fundament“, explicã Nicolae Mazilu.
Operatiunea în sine nu este foarte complicatã si nici de lungã duratã. Odatã puse tevile pe casa scãrii, fiecare va plãti cît consumã, nu vor mai exista pierderi, cei cu centrale nu vor mai avea de suportat cheltuieli comune. „Sistemul este foarte bun, dar trebuie sã punem solutia în aplicare cu sprijinul celor din bloc. Costurile nu sînt foarte ridicate, ajung pînã la 700-800 de lei pe apartament, 1.000 de lei maximum. Este în functie de numãrul camerelor locuintei. Oricum, este mult mai rezonabil ca solutie pentru cei care intentionau sã-si punã centrale proprii, ale cãrei costuri ajung pînã la 8.000 de lei. Inventarierea va dura destul de putin dacã cei interesati si asociatiile de proprietari se vor implica si ne vor solicita aceste lucrãri. Executia propriu-zisã se poate face destul de repede, pînã la începerea noului sezon de încãlzire. Tocmai de aceea este important ca asociatiile sã vinã la noi, sã demarãm lucrãrile, pentru cã, fãrã acordul lor, nu ne putem apuca“, a mai spus seful de la Locato. ÃŽn Piatra Neamt existã aproximativ 12.000 de apartamente încãlzite în sistem centralizat.

Articol afisat de 1717 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Dana OSTAHIE)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective