Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Iulie 2012
LMMJVSD
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Locale 4 Iulie 2012
Tip„reste articolul - Varianta pentru imprimant„ Trimite acest articol unui prieten  prin email

POLITIST, TRAFIC CU LOCUINTE ANL

• este vorba de un lucr√£tor de la Polita Local√£ Piatra Neamt • acesta a cerut 28.000 de euro pentru a interveni √ģn atribuirea unor locuinte ANL • sase victime i-au dat 13.500 de euro si 16.470 de lei noi • inculpatul a b√£gat banii √ģn jocuri de noroc • seful lui a fost cercetat pentru luare de mit√£, dar nu a avut nici o implicare •

Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie - Serviciul Teritorial Bac√£u au trimis √ģn judecat√£ un angajat de la Politia Local√£ Piatra Neamt, pe care-l acuz√£ de trafic de influent√£. Conform actului de inculpare acesta ar fi pretins 28.000 de euro de la mai multe persoane, pe care le-a l√£sat s√£ √ģnteleag√£ c√£ are influent√£ pe l√ģng√£ membrii comisiei si poate facilita atribuirea unor locuinte din fondul ANL. Sase creduli i-au dat 13.500 de euro si 16.470 de lei noi. Singurul „beneficiu“ a fost c√£ au r√£mas f√£r√£ bani. Urm√£rirea penal√£ √ģmpotriva √ģnvinuitului a demarat pe 12 aprilie 2012. Procurorii DNA au stabilit c√£ acuzatul nu uza numai de influenta pe care ar fi avut-o la functionari din prim√£rie, ci si fat√£ de seful s√£u. El urma a face rost de apartamente din care titularii fuseser√£ evacuati deoarece nu-si pl√£tiser√£ chiriile si utilit√£tile. Pentru a √ģnt√£ri convingerea doritorilor c√£ poate face ce a promis, √ģnvinuitul a solicitat p√£rtilor v√£t√£mate si documentatia aferent√£ √ģntocmirii dosarelor, cum ar fi copii de pe actele de identitate, adeverinte de salariat si acte care s√£ ateste c√£ nu detin locuint√£.

La pomul l√£udat, unii au venit cu sacul

√én februarie 2009, un pietrean a aflat de la fosta sotie c√£ politistul ar putea face rost de locuinte ANL. Pentru a obtine un apartament doritorii trebuiau s√£ achite 4.000 de euro, 2.000 de euro √ģn avans si restul la atribuire. La data discutiei femeia √ģi d√£duse deja acuzatului 3.000 de euro si i-a mai dat peste c√ģteva zile alti 3.000, pentru a obtine trei apartamente. Contra banilor politistul s-a obligat s√£ fac√£ rost de case √ģn termen de cel mult dou√£ luni, iar locuintele ar fi revenit fiicei femeii, un prieten al acesteia si o cunostint√£. La finalul tranzactiei, care evident nu a mai avut loc, ar fi trebuit s√£ remit√£ alti 4.000 de euro. Simultan cu banii victima i-a dat si copii dup√£ acte pe care √ģnvinuitul urma a le depune la registratura prim√£riei. Ulterior si fostul sot al femeii p√£c√£lite s-a √ģntins la borcanul cu miere, l-a contactat pe √ģnvinuit, iar acesta i-a povestit c√£ de fapt este vorba de aparamente ANL repartizate Ministerului Administratiei si Internelor. I-a mai explicat c√£ acolo au stat cadre MAI care nu si-au pl√£tit obligatiile contractuale, au fost evacuate, iar casele vor fi disponibile dup√£ efectuarea cur√£teniei. √én rechizitoriu se mai arat√£ c√£ politistul i-a spus pietreanului c√£ seful lui stie foarte bine problema si deja √ģi d√£duse cei 6.000 de euro √ģncasati de la femeie, urm√ģnd ca pentru el s√£ opreasc√£ o sum√£ din banii pe care-i va primi ca diferent√£ la atribuirea apartamentelor. Cum b√£rbatul a aflat c√£ s√ģnt locunte si pentru altii, la r√ģnd au venit fratele lui si alte c√ģteva persoane. De la fiecare omul legii a primit 2.000, 4.000 si 3.000 de euro. Acesta din urm√£ si-a dat seama c√£ a dat mai mult dec√ģt avansul cerut, 2.000 de euro, iar c√ģnd si-a cerut banii √ģnvinuitul i-a replicat s√£-i cear√£ de la seful lui c√£ruia i-ar fi predat suma. Totusi, √ģn circa o s√£pt√£m√ģn√£ a restituit cei 1.000 de euro. √énainte de apropierea termenului limit√£ √ģnvinuitul a contacat parte din victime si le-a mai cerut c√ģte 1.400 de lei √ģn vederea √ģncheierii contractelor pentru utilit√£ti. Evident c√£ nu si-a mai onorat obligatiile, drept pentru care una din victime a depus o pl√ģngere la seful lui. Acesta i-a explicat victimei c√£ nu a primit bani de la √ģnvinuit, nu a avut nici o discutie referitoare la locuinte ANL, si c√£ inculpatul a lipsit mai mult timp de la munc√£, dar si din localitate. Cu privire la pl√ģngere, comandantul a precizat c√£ nu poate s√£ dea nici o rezolvare at√ģt timp c√ģt √ģn cauz√£ nu exist√£ o hot√£r√ģre judec√£toreasc√£. La unele √ģnt√ģlniri cu victimele, √ģnvinuitul venea cu masina inscriptionat√£ cu numele institutiei unde lucra. Unul din cei p√£c√£liti a c√£zut √ģn plas√£ deoarece politistul √ģl ajutase pe un frate s√£ intre √ģn Politia Local√£, ceea ce i-a sporit √ģncrederea si a crezut √ģn influenta cu care se l√£uda. Evident c√£ nici una din p√£rtile v√£t√£mate nu si-au mai v√£zut nici banii, nici casele.

Instanta va dispune restituirea banilor

O alt√£ victim√£ este din G√ģrcina si l-a cunoscut pe √ģnvinuit √ģn anul 2008, c√ģnd b√£rbatul si-a cump√£rat teren acolo. Si acesteia i-a spus de influenta pe care o are pe l√ģng√£ seful Politiei Locale, a c√£rei sotie ar fi lucrat √ģn cadrul prim√£riei. Victima a venit √ģn oras, a v√£zut c√£ pe strada Nuf√£rului se construiau blocuri si a dat cu inim√£ larg√£ 1.500 de euro pentru un aparament. Mai mult, acuzatul a sustinut c√£ este at√ģt de apropiat de seful lui, √ģnc√ģt poate angaja victima la Politia Local√£, ceea ce a si f√£cut. Omul a dat si a luat proba sportiv√£, dar nu a stat dec√ģt 2 zile la slujb√£, deoarece nu i-a pl√£cut ce are de f√£cut. Nu a mai primit casa si desi a cerut banii √ģnapoi √ģn nenum√£rate r√ģnduri, nu i-a obtinut. √én vara anului 2009 unele victime au aflat de pe la alte cunostinte cum c√£ politistul „sp√£rgea“ sume mari de bani prin diverse c√ģrciumi si si-au dat seama c√£ au fost √ģnselati. La audieri, seful √ģnvinuitului a declarat c√£ a condus institutia √ģn perioada 2005 - 2009 si-si aminteste c√£ √ģn ultimul an a venit la el un petent care i-a relatat c√£ a dat o sum√£ de bani subordonatului s√£u, iar acesta nu a mai restituit-o. Nu i-ar fi precizat nici suma, nici scopul si ulterior ar fi aflat c√£ acuzatul ar fi promis obtinerea unei locuinte. Petentul nu i-a dat alte am√£nunte, astfel c√£ l-a √ģndrumat c√£tre Parchet. Nu a depus nici o pl√ģngere scris√£, astfel aceasta ar fi fost √ģnregistrat√£. Totusi a stat de vorb√£ cu subordonatul care a negat faptele si c√£ruia i-a sugerat s√£ se √ģnt√ģlneasc√£ cu petentul si s√£ rezolve problema. La jum√£tatea lunii mai 2012 anchetatorii au aflat de la autorit√£ti c√£ politistul nu figureaz√£ √ģn evidentele fiscale cu bunuri care s√£ poat√£ fi indisponibilizate, astfel c√£ nu au fost dispuse m√£suri asiguratorii. Chiar si asa „instanta de judecat√£ va dispune restituirea banilor ce au f√£cut obiectul infractiunii c√£tre denunt√£tori“, dup√£ cum se arat√£ √ģn actul de inculpare. Acuzatul, care are 41 de ani si care este √ģn continuare agent de politie cu statut de functionar public √ģn cadrul Politiei Locale, nu este cunoscut cu antecedente penale. Anchetatorii au apreciat c√£ √ģnvinuitul a avut o atitudine nesincer√£. A recunoscut c√£ a luat banii, dar cu titlu de √ģmprumut, f√£r√£ a recunoaste motivul determinat al pretinderii si primirii banilor. A mai sustinut c√£ din acei bani ar fi trebui s√£ efectueze niste lucr√£ri de constructii, dar i-a cheltuit la jocurile de noroc. √én cauz√£ nu a avut ap√£r√£tor pentru c√£ nu si-a dorit acest lucru. Procurorii DNA au dispus ne√ģnceperea urm√£ririi penale pentru seful Politiei Locale sub aspectul s√£v√ģrsirii infractiunii de luare de mit√£, motivat de faptul c√£ din probatoriul administrat nu a rezultat c√£ ar fi primit bani de la inculpat √ģn scopul facilit√£rii atribuirii de apartamente ANL.

Articol afisat de 2253 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Gabi MUNTEANU)
Adaug„ comentariul t„u la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu existÔŅĹ nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective