Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Iulie 2012
LMMJVSD
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 4 Iulie 2012
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

POLITIST, TRAFIC CU LOCUINTE ANL

• este vorba de un lucrãtor de la Polita Localã Piatra Neamt • acesta a cerut 28.000 de euro pentru a interveni în atribuirea unor locuinte ANL • sase victime i-au dat 13.500 de euro si 16.470 de lei noi • inculpatul a bãgat banii în jocuri de noroc • seful lui a fost cercetat pentru luare de mitã, dar nu a avut nici o implicare •

Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie - Serviciul Teritorial Bacãu au trimis în judecatã un angajat de la Politia Localã Piatra Neamt, pe care-l acuzã de trafic de influentã. Conform actului de inculpare acesta ar fi pretins 28.000 de euro de la mai multe persoane, pe care le-a lãsat sã înteleagã cã are influentã pe lîngã membrii comisiei si poate facilita atribuirea unor locuinte din fondul ANL. Sase creduli i-au dat 13.500 de euro si 16.470 de lei noi. Singurul „beneficiu“ a fost cã au rãmas fãrã bani. Urmãrirea penalã împotriva învinuitului a demarat pe 12 aprilie 2012. Procurorii DNA au stabilit cã acuzatul nu uza numai de influenta pe care ar fi avut-o la functionari din primãrie, ci si fatã de seful sãu. El urma a face rost de apartamente din care titularii fuseserã evacuati deoarece nu-si plãtiserã chiriile si utilitãtile. Pentru a întãri convingerea doritorilor cã poate face ce a promis, învinuitul a solicitat pãrtilor vãtãmate si documentatia aferentã întocmirii dosarelor, cum ar fi copii de pe actele de identitate, adeverinte de salariat si acte care sã ateste cã nu detin locuintã.

La pomul lãudat, unii au venit cu sacul

În februarie 2009, un pietrean a aflat de la fosta sotie cã politistul ar putea face rost de locuinte ANL. Pentru a obtine un apartament doritorii trebuiau sã achite 4.000 de euro, 2.000 de euro în avans si restul la atribuire. La data discutiei femeia îi dãduse deja acuzatului 3.000 de euro si i-a mai dat peste cîteva zile alti 3.000, pentru a obtine trei apartamente. Contra banilor politistul s-a obligat sã facã rost de case în termen de cel mult douã luni, iar locuintele ar fi revenit fiicei femeii, un prieten al acesteia si o cunostintã. La finalul tranzactiei, care evident nu a mai avut loc, ar fi trebuit sã remitã alti 4.000 de euro. Simultan cu banii victima i-a dat si copii dupã acte pe care învinuitul urma a le depune la registratura primãriei. Ulterior si fostul sot al femeii pãcãlite s-a întins la borcanul cu miere, l-a contactat pe învinuit, iar acesta i-a povestit cã de fapt este vorba de aparamente ANL repartizate Ministerului Administratiei si Internelor. I-a mai explicat cã acolo au stat cadre MAI care nu si-au plãtit obligatiile contractuale, au fost evacuate, iar casele vor fi disponibile dupã efectuarea curãteniei. În rechizitoriu se mai aratã cã politistul i-a spus pietreanului cã seful lui stie foarte bine problema si deja îi dãduse cei 6.000 de euro încasati de la femeie, urmînd ca pentru el sã opreascã o sumã din banii pe care-i va primi ca diferentã la atribuirea apartamentelor. Cum bãrbatul a aflat cã sînt locunte si pentru altii, la rînd au venit fratele lui si alte cîteva persoane. De la fiecare omul legii a primit 2.000, 4.000 si 3.000 de euro. Acesta din urmã si-a dat seama cã a dat mai mult decît avansul cerut, 2.000 de euro, iar cînd si-a cerut banii învinuitul i-a replicat sã-i cearã de la seful lui cãruia i-ar fi predat suma. Totusi, în circa o sãptãmînã a restituit cei 1.000 de euro. Înainte de apropierea termenului limitã învinuitul a contacat parte din victime si le-a mai cerut cîte 1.400 de lei în vederea încheierii contractelor pentru utilitãti. Evident cã nu si-a mai onorat obligatiile, drept pentru care una din victime a depus o plîngere la seful lui. Acesta i-a explicat victimei cã nu a primit bani de la învinuit, nu a avut nici o discutie referitoare la locuinte ANL, si cã inculpatul a lipsit mai mult timp de la muncã, dar si din localitate. Cu privire la plîngere, comandantul a precizat cã nu poate sã dea nici o rezolvare atît timp cît în cauzã nu existã o hotãrîre judecãtoreascã. La unele întîlniri cu victimele, învinuitul venea cu masina inscriptionatã cu numele institutiei unde lucra. Unul din cei pãcãliti a cãzut în plasã deoarece politistul îl ajutase pe un frate sã intre în Politia Localã, ceea ce i-a sporit încrederea si a crezut în influenta cu care se lãuda. Evident cã nici una din pãrtile vãtãmate nu si-au mai vãzut nici banii, nici casele.

Instanta va dispune restituirea banilor

O altã victimã este din Gîrcina si l-a cunoscut pe învinuit în anul 2008, cînd bãrbatul si-a cumpãrat teren acolo. Si acesteia i-a spus de influenta pe care o are pe lîngã seful Politiei Locale, a cãrei sotie ar fi lucrat în cadrul primãriei. Victima a venit în oras, a vãzut cã pe strada Nufãrului se construiau blocuri si a dat cu inimã largã 1.500 de euro pentru un aparament. Mai mult, acuzatul a sustinut cã este atît de apropiat de seful lui, încît poate angaja victima la Politia Localã, ceea ce a si fãcut. Omul a dat si a luat proba sportivã, dar nu a stat decît 2 zile la slujbã, deoarece nu i-a plãcut ce are de fãcut. Nu a mai primit casa si desi a cerut banii înapoi în nenumãrate rînduri, nu i-a obtinut. ÃŽn vara anului 2009 unele victime au aflat de pe la alte cunostinte cum cã politistul „spãrgea“ sume mari de bani prin diverse cîrciumi si si-au dat seama cã au fost înselati. La audieri, seful învinuitului a declarat cã a condus institutia în perioada 2005 - 2009 si-si aminteste cã în ultimul an a venit la el un petent care i-a relatat cã a dat o sumã de bani subordonatului sãu, iar acesta nu a mai restituit-o. Nu i-ar fi precizat nici suma, nici scopul si ulterior ar fi aflat cã acuzatul ar fi promis obtinerea unei locuinte. Petentul nu i-a dat alte amãnunte, astfel cã l-a îndrumat cãtre Parchet. Nu a depus nici o plîngere scrisã, astfel aceasta ar fi fost înregistratã. Totusi a stat de vorbã cu subordonatul care a negat faptele si cãruia i-a sugerat sã se întîlneascã cu petentul si sã rezolve problema. La jumãtatea lunii mai 2012 anchetatorii au aflat de la autoritãti cã politistul nu figureazã în evidentele fiscale cu bunuri care sã poatã fi indisponibilizate, astfel cã nu au fost dispuse mãsuri asiguratorii. Chiar si asa „instanta de judecatã va dispune restituirea banilor ce au fãcut obiectul infractiunii cãtre denuntãtori“, dupã cum se aratã în actul de inculpare. Acuzatul, care are 41 de ani si care este în continuare agent de politie cu statut de functionar public în cadrul Politiei Locale, nu este cunoscut cu antecedente penale. Anchetatorii au apreciat cã învinuitul a avut o atitudine nesincerã. A recunoscut cã a luat banii, dar cu titlu de împrumut, fãrã a recunoaste motivul determinat al pretinderii si primirii banilor. A mai sustinut cã din acei bani ar fi trebui sã efectueze niste lucrãri de constructii, dar i-a cheltuit la jocurile de noroc. ÃŽn cauzã nu a avut apãrãtor pentru cã nu si-a dorit acest lucru. Procurorii DNA au dispus neînceperea urmãririi penale pentru seful Politiei Locale sub aspectul sãvîrsirii infractiunii de luare de mitã, motivat de faptul cã din probatoriul administrat nu a rezultat cã ar fi primit bani de la inculpat în scopul facilitãrii atribuirii de apartamente ANL.

Articol afisat de 2256 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Gabi MUNTEANU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective