Atentie la meningită!
Primele cazuri de meningită virală apărute în Neamt i-au pus în alertă pe medicii infectionisti care spun că, desi nu avem motive de îngrijorare sau de panică, trebuie să respectăm niste reguli simple care pot duce la evitarea îmbolnăvirilor. Igiena este una dintre acestea precum si evitarea scăldatului în ape improprii. Deocamdată în judet există doar 3 cazuri confirmate de meningită, la 3 copilasi mai mici de 6 ani, 2 din Tîrgu Neamt si unul din localitatea Oglinzi.
„Micii pacienti au o formă usoară a bolii si se simt foarte bine, ei fiind în continuare sub tratament în sectia noastră. Nu avem nici un motiv pentru a lua deocamdată măsuri speciale sau pentru a institui carantina, dar sîntem în alertă, mai ales că în judetele vecine, Suceava si Botosani, există focare de meningită. Fiind vară, fiind foarte cald, răspîndirea bolilor este mai rapidă si de aceea populatia trebuie să respecte cu sfintenie niste reguli simple. În primul rînd trebuie spălate mîinile cu apă si săpun cît mai des, nu trebuie să se consume fructe sau legume nespălate, scăldatul în lacuri, rîuri, bălti etc. trebuie evitat cu desăvîrsire, cele mai periculoase fiind apele stătătoare. Este de preferat ca în această perioadă să fie utilizate strandurile, unde avem garantia că apa este schimbată si clorinată periodic. Nu am mai avut epidemii de meningită virală de peste 10 ani, dar si atunci au fost cazuri usoare si medii“, a declarat medicul Valentin Goga, seful Sectiei de Boli Infectioase din cadrul Spitalului Judetean. Doctorii mai atrag atentia că simptomele bolii pot fi identificate relativ usor, iar cei care le au trebuie să se prezinte de urgentă la medic. Astfel, boala poate debuta cu febră, vărsături, scaune diareice iar ulterior pot apărea dureri puternice de cap, fotofobie si o întepenire a cefei, care împiedică bolnavul să aplece capul în fată. Este o afectiune virală, ceea ce înseamnă că este contagioasă, dar, (spre deosebire de meningita bacteriană care nu se ia, dar este gravă), se tratează relativ simplu si trece fără probleme de cele mai multe ori. În Suceava sînt diagnosticate peste 170 de cazuri si zilele trecute au început să apară cu zecile si la Botosani.
N-au meninigită, dar au făcut o comisie
O comisie medicală, formată din directorul de îngrijiri si medicul sef
al Sectiei boli infectioase, din cadrul Spitalului Roman, va
monitoriza toate cazurile suspecte de meningită virală acută. De
marti, 3 iulie, conducerea Spitalului Roman i-a numit pe directorul
de îngrijiri Elena Chirilă si medicul sef al Sectiei boli infectioase,
Niculina Bostină, care vor avea sarcina de a raporta fiecare caz
suspect Directiei de Sănătate Publică. „Am numit un consiliu
medical la nivelul Spitalului Roman care va monitoriza cazurile
clinice cu simptomatologie specifică meningitei virale acute.
Deocamdată, la Spitalul Roman nu a fost semnalat nici un caz de
meningită virală acută, însă nu excludem ca astfel de cazuri să
apară, din moment ce în Neamt deja, sînt înregistrate 3 astfel de cazuri la copii de vîrstă prescolară. Facem tot posibilul să asigurăm medicatia necesară, iar din farmacia spitalului să nu lipsească medicatia corespunzătoare tratamentului acestei boli“, a declarat doctor Mircea Coadă, managerul Spitalului Roman.
|