Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Decembrie 2012
LMMJVSD
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 14 Decembrie 2012
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Contractul Termax - spital, prilej de gîlceavã în CL

Contractul Termax - spital, prilej de gîlceavã în CL

• solicitarea Spitalului Roman, adresatã Consiliului Local de a aproba încetarea contractului cu firma Termax a suscitat discutii contradictorii • consilierul Vasile Mocanu a sustinut cã actualul legislativ ar putea fi tras la rãspundere pentru faptul cã prostiile manageriale sînt plãtite din bani publici • jurist-consultul primãriei a explicat traseul procesului pierdut la toate instantele •

Consilierii locali romascani nu prea s-au arãtat dispusi, „din prima“, sã cadã la învoialã cu rezilierea contractului în termenii propusi de spital, care, „cu spatele la zid“, a cãutat solutia cea mai putin rea din cele impuse de instantele de judecatã, unde Spitalul Roman a pierdut „pe linie“, trebuind ca dupã cîtiva ani buni de judecatã sã plãteascã daune societãtii Termax. Cel mai înversunat adversar al proiectului s-a dovedit a fi liberalul Vasile Mocanu, care nu s-a arãtat deloc dispus sã accepte ideea cã greselile grave de management ale doctorului Petrut Gafar trebuie plãtite din bugetul si asa firav al Spitalului Roman, dar mai ales n-a prea vrut sã înteleagã de ce Consiliul Local este cel chemat sã gireze întreaga tãrãsenie, care este una extrem de costisitoare. „Acest contract a fost semnat de managementul Spitalului Roman. Conform prerogativelor pe care le ai, în momentul derulãrii contractului, cînd intervin asemenea probleme, de care vorbim astãzi, si initiativa îti apartine, ar trebui ca unitatea bugetarã sã nu suporte ea daunele, ci cel care se face vinovat de acestea. Din punct de vedere juridic, la un moment dat vom fi gãsiti vinovati noi, Consiliul Local, care am aprobat asemenea hotãrîre“, si-a argumentat pozitia liberalul.

Alternativa cea mai putin costisitoare

Directorul economic al spitalului, consilierul democrat-liberal, Leonard Achiriloaei, în dubla sa calitate, a încercat sã-si convingã colegii cã este imperios necesarã votarea proiectului pentru a nu pune spitalul pe chituci si si-a încredintat colegii cã s-a ales alternativa cea mai putin costisitoare, sustinînd cã, ulterior, Spitalul Roman va încerca sã se îndrepte împotriva ex-managerului Petrut Gafar, pentru recuperarea daunelor. „Ne aflãm în prima fazã de anulare a acestui contract. Urmeazã pasii urmãtori. Noi, acum, ca si Consiliu Local, dupã preluarea activitãtii spitalelor, trebuie sã ne însusim toate problemele cu bune, cu rele. Urmeazã ca în acest caz sã demarãm actiunea împotriva celor care au prejudiciat Spitalul Roman“, a spus Leonard Achiriloaei. Acesta a arãtat implicatiile contractului, în care existã douã situatii: una prin care spitalul ar urma sã plãteascã în sistem pausal „capacitatea termicã instalatã si neacoperitã din cauza debransãrii“, în conformitate cu un contract în valoare calculatã la 390.198 euro, pentru perioada noiembrie 2007-decembrie 2012 si derularea contractului pînã la ajungerea la termen, respectiv punerea în functiune a centralei termice si a retelelor si functionarea centralei pînã la 25 septembrie 2023, în conformitate cu prevederile contractului. Prin cea de a doua variantã ar urma ca Spitalul Roman sã plãteascã pausal aceeasi capacitate termicã neacoperitã, de care se vorbeste, respectiv plata a 390.198 euro pentru perioada noiembrie 2007-decembrie 2012 si încetarea contractului în conditiile achitãrii unei despãgubiri de 100.000 euro.

„Aventura juridicã“ a unei povesti
urît mirositoare si pãguboase

Jurista Camelia Rusu a fost chematã pentru a explica alesilor locali întreaga „aventurã juridicã“ a uneia din cele mai urîte afaceri. „Povestea este veche si extrem de complicatã si dateazã din 2007. Atunci conducerea spitalului a solicitat anularea contractului, actiune respinsã de instantã, Spitalul Roman fiind obligat la plata unor penalitãti de întîrziere la nivelul a cîteva sute de milioane. Ulterior, dupã preluarea activitãtii de cãtre autoritãtile publice locale, am fãcut noi o actiune în instantã, de constatare a nulitãtii acestui contract. Procesul a fost strãmutat, la cererea noastrã, la Tribunalul Arges, unde am si cîstigat. Termaxul a fãcut recurs si a cîstigat cu opinie separatã de doi la unu judecãtori. S-au promovat toate cãile de atac, care au fost, rînd pe rînd, pierdute. Acum asta este situatia. Pot sã vã mai spun cã, în prezent, Termax a promovat a altã actiune prin care solicitã contravaloarea cazanelor. S-a fãcut o expertizã din care a rezultat o sumã foarte mare. Varianta societãtii Termax de a solicita beneficiul nerealizat din 2007 si pînã în prezent are, în opinia mea, sanse mari de cîstig, pentru cã nouã ni se va opune autoritatea lucrului judecat“, a spus Camelia Rusu. S-a adus de asemenea la cunostinta Consiliului Local faptul cã în sedinta Consiliului de Administratie al Spitalului Roman din 11 decembrie s-a avizat încetarea contractului de concesiune cu Termax în conditiile achitãrii sumei de 85.000 euro, pînã la data de 31 ianuarie 2013, ca „varianta cea mai favorabilã pentru încheierea definitivã a tuturor litigiilor si pretentiilor contractuale cu SC Termax SRL“. ÃŽn prezent agentul termic în spital este furnizat prin centrale noi, proprietatea unitãtii sanitare, reprezentînd o investitie de 1.000.000 lei. Consilierii locali au votat, în unanimitate, dupã trei sferturi de orã de gîlceavã, proiectul de hotãrîre prin care se acceptã rezilierea contractului, în conditiile negociate amintite.

Articol afisat de 1058 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Flora ORDEAN)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Alte Titluri Stiri Alte Titluri
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective