Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Decembrie 2012
LMMJVSD
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 14 Decembrie 2012
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Lupta cu nãmetii, lupta pentru viatã

Lupta cu nãmetii, lupta pentru viatã

• medicii de la Ambulantã si echipajele ISU au luptat cot la cot pentru salvarea vietii multor nemteni • un bebelus de 8 luni avea TBC post vaccinare si trebuia dus urgent la Iasi • pentru a ajuta o femeie cu cancer rãmasã în viscol, în drum, medicii au mers pe jos kilometri buni • transportul unei fetite de 6 sãptãmîni la spital s-a efectuat cu un vehicul cu senile de la ISU Mures • zeci de oameni au ajuns la spital cu oasele rupte • cod galben de ger pentru urmãtoarele zile • ieri, 4.774 de elevi nemteni au fost în vacantã •

Ziua de miercuri, 12 decembrie, si noaptea care a urmat vor rãmîne multã vreme în amintirea cadrelor medicale de la Serviciul de Ambulantã, celor de la ISU Neamt si drumarilor pentru cã au reprezentat momente în care au luptat cot la cot pentru salvarea vietilor multor pacienti, dar si pentru propriile vieti. Zãpada abundentã cãzutã si mai ales viscolul extrem de puternic (mai ales în zona Roman) au dus la troienirea multor sosele, iar pe altele le-au fãcut aproape impracticabile. Din nefericire, bolile nu tin cont de vitregiile naturii astfel încît oamenii au început sã sune încã de miercuri dimineatã la Salvare pentru a primi ajutor. În unele situatii, cadrele medicale au avut de înfruntat nãmeti de doi metri si un ger aspru pentru a ajunge la pacienti. Cele mai grave cazuri cu care s-au confruntat au fost ale unor sugari. La ora 10.30 s-a chemat o autosanitarã pentru transportul un copilas de 8 luni, din Gherãiesti cãtre un spital din Iasi, copilul fiind diagnosticat cu reactie post-vaccinalã BCG, în observatie cu TBC pulmonar. S-a încercat transferul, dar nu a fost posibil pentru cã drumul spre Iasi era blocat. S-a revenit la Gherãiesti pentru a fi lãsat copilul acasã numai cã autosanitara nu a mai putut reveni la bazã rãmînînd înzãpezitã. O altã autosanitarã a rãmas înzãpezitã miercuri pe E 85, în zona Castelului de Apã. Echipajul plecase din Roman cu un bebelus de doar 17 zile care suferea de trombocitopenie si era musai sã ajungã la un spital de pediatrie iesean. Din pãcate, transferul nu s-a putut face, micutul ajungînd la Iasi abia joi dimineatã.

Interventii cu autovehiculul cu senile

Dacã aceste interventii au fost dificile, altele au fost de-a dreptul riscante. Una dintre acestea a plecat de la un apel venit din satul Bãneasa, comuna Valea Ursului. Mama unei fetite de 6 sãptãmîni a cerut ajutor pe la ora 16.00 deoarece micuta avea vãrsãturi, diaree si febrã. Echipajul a plecat cãtre Valea Ursului numai cã, din cauza viscolului, nu a putut ajunge. S-a apelat la ajutorul celor de la ISU, care au pornit sã strãbatã nãmetii cu un camion, dar echipajul medical si pompierii n-au mai putut înainta cînd mai erau doar cîtiva kilometri pînã în sat. Situatia pãrea fãrã iesire, iar solutia salvatoare a apãrut de la ISU, care a primit cu titlu de împrumut de la colegii din Mures o autospecialã pentru transport victime multiple si un autosenilat. Mai exact un ATV dotat cu senile. Pe acest utilaj s-a urcat un pompier si asistentul medical si au plecat spre casa fetitei. Cu chiu cu vai, copilul a fost adus la autosanitarã si dupã 7 ore de la primul apel micul pacient a ajuns pe mîna medicilor pediatri. Tot cu ATV-ul cu senile s-a intervenit si la Tãmãseni, unde un bãrbat de 77 de ani era în insuficientã respiratorie. Pentru a fi adus la autosanitarã acesta a fost urcat pe senilatã si apoi, dupã un drum de aproape 2 ore prin nãmeti omul a ajuns la spital. O altã interventie dificilã a fost pentru salvarea unei femei care rãmãsese înzãpezitã în zona Castelului de Apã, pe E 85. Aceasta se deplasa singurã, cu autoturismul propriu de la Suceava cãtre Iasi. Dincolo de Roman a rãmas înzãpezitã. Femeia avea un cancer ovarian, cu metastaze si la un moment dat i s-a fãcut rãu si nu mai putea respira. Autosanitarele nu au putut ajunge pînã la ea drumul fiind blocat, astfel cã personalul si-a luat echipamentul în spate si a pornit-o pe jos pînã la pacientã. Dupã trei ore femeia a ajuns în sigurantã la Spitalul Roman.

Momente de foc pentru lucrãtorii ISU

Mai toate interventiile de urgentã din ultima perioadã au fost rezolvate de lucrãtorii ISU. Acestia au avut parte de o noapte de foc, iar numãrul interventiilor a fost unul record. Pompierii au sãrit în ajutorul cadrelor de la Ambulantã ori de cît ori a fost nevoie. În plus, cadrele militare au intervenit si pentru degajarea unor cãi de acces ca urmare a unor evenimente rutiere. Asa s-a întîmplat între localitãtile Petricani si Tîrpesti, unde un autobuz bloca DJ 155 M. Au urmat multe drumuri în zone greu accesibile pentru preluarea persoanelor care necesitau dializã. În Ceahlãu, salvatorii au degajat DN 15 de un arbore cãzut pe carosabil. Sase subofiteri au actionat pentru degajarea unei ambulante blocate la Tãmãseni. Cu ajutorul autosenilatului, pompierii au reusit sã preia si sã transporte pînã la ambulantã douã persoane, una care prezenta o fracturã la picior, iar cealaltã probleme cardiace. Conform datelor furnizate de ISU Neamt, ieri dimineatã la ora 5, în judetul Neamt erau 41 de localitãti izolate, 27 de cãi rutiere blocate si 5 localitãti fãrã energie electricã.

Oase rupte si boschetari la Urgentã

Iarna este resimtitã si de cãtre pietoni nu doar de conducãtorii auto. Astfel, din cauza zãpezii tasate si ghetii, deplasãrile prin oras, dar si pe ulitele satelor au devenit periculoase, mai ales pentru bãtrîni. La Unitatea de Primiri Urgente a Spitalului Neamt au ajuns începînd de miercuri si pînã joi dimineatã 17 persoane care au cãzut pe gheatã. Acestea au suferit entorse, luxatii sau fracturi, aproape jumãtate dintre pacienti necesitînd internarea la Ortopedie pentru a fi operati. Cu o zi înainte ajunseserã la spital alte 21 de persoane, toate fiind victime ale cãzãturilor pe gheatã. Tot la UPU au început sã ajungã si primele cazuri sociale. În noaptea de miercuri spre joi a venit un bãrbat care locuieste prin subsoluri de bloc si care a vrut mai mult sã se încãlzeascã. Acesta avea niste degerãturi, dar erau mai vechi. Medicii de la UPU se asteaptã ca în zilele urmãtoare sã fie asaltati de astfel de cazuri, dar ei îi sfãtuiesc sã se adreseze adãposturilor de noapte puse la dispozitie de primãrii.

Vacantã fortatã

Ieri, 16 scoli au fost închise din cauza conditiilor meteo, neefectuînd cursuri 4.774 de elevi. Au avut vacantã fortatã scolarii de la Scoala Vãleni - 179 de elevi, Scoala Ion Creangã - structura Averesti - 140, Liceul Tehnologic Valea Ursului - 379, Scoala Fãurei - Grãdinita Climesti - 58 de prescolari, Scoala „Vlad Dãnulescu“ Pîncesti - 244, Scoala „Antonie Muresianu“ Bîra - 247, Scoala Bozieni - 428, Scoala Doljesti - 295, Scoala Boghicea - 402, Scoala Poienari - 168. Tot ieri, din cauza conditiilor meteo vitrege, nu s-au tinut cursuri la Liceul Tehnologic Adjudeni, dar au fost afectati doar elevii din ciclul
gimnazial si cel liceal - 480 la numãr. S-au bucurat de o zi liberã si
copiii de la Scoala Itrinesti - Mãrgineni, 559 de elevi de la Scoala Gherãiesti, 388 de la Scoala „Gheorghe Pãtrascu“ Buruienesti - Doljesti si 319 de la Scoala Stãnita.

Ger si viscol

Agentia de Meteorologie a emis o informare de intensificãri de vînt, valabilã pentru întreg teritoriul tãrii în perioada 13 decembrie ora 13 - 15 decembrie ora 18. Pînã sîmbãtã seara trebuie sã ne asteptãm la intensificãri de vînt, în special pe parcursul noptii de vineri spre sîmbãtã. Astfel de fenomene vor avea loc îndeosebi în Moldova, iar vîntul va atinge la rafalã viteze de 55 - 60 km/h. Vremea va fi geroasã mai ales noaptea si dimineata. Cele mai scãzute temperaturi se vor înregistra în cursul noptii de joi spre vineri, -15 grade, iar în noaptea de vineri spre sîmbãtã termometrele vor indica -13 grade. Peste zi vor fi -9 grade astãzi, si -5 vineri. Dacã prognoza se adevereste, de duminicã se mai încãzeste, dar se întorc ninsorile. Ieri, la Piatra Neamt stratul de zãpadã mãsura 29 de centimetri.

Articol afisat de 1554 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Monica NEAMTU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Alte Titluri Stiri Alte Titluri
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective